1021 dieną nelaisvėje praleidęs nekaltas klaipėdietis vis dar ieško teisybės

Klaipėdietis Mindaugas Gelžinis buvo nuteistas už nužudymą ir nelaisvėje praleido 1021 dieną, kol sulaukė galutinio teismo sprendimo – nekaltas. Tačiau valstybė nepripažįsta savo kaltės ir nenori sumokėti kompensacijos, kurią priteisė teismas.

Klaipėdietis M.Gelžinis nemanė, kad teisybės paieškos užtruks taip ilgai.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdietis M.Gelžinis nemanė, kad teisybės paieškos užtruks taip ilgai.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

2017-03-09 21:17, atnaujinta 2017-04-08 07:14

Klaipėdos apylinkės teismas pernai nusprendė, kad nekaltai kalėjusiam vyrui turi būti sumokėta 40 277 eurai neturtinės žalos ir dar penki procentai palūkanų nuo priteistos sumos.

„Dėl palūkanų auganti suma turėtų būti paskata valstybei kuo greičiau atsiskaityti su mano klientu.

Tačiau valstybei atstovaujanti Teisingumo ministerija parašė skundą – ji prašo panaikinti teismo sprendimą ir mūsų ieškinį atmesti. Valstybė padarė klaidą, už kurią yra atsakinga, teismas pripažino, kad valstybė neteisi“, – vakar kalbėjo M.Gelžinio advokatas Henrikas Mackevičius.

Jo manymu, susiklostė įdomi situacija – Teisingumo ministerijos atstovaujama valstybė sako, jog klaidos nėra, o teisingumą vykdantis teismas teigia, kad klaida padaryta.

Kiekviena už grotų praleista diena buvo įvertinta beveik 42 eurais, o teismas šią sumą sumažino iki 30.

Be to, apskaičiavo ne visą nelaisvėje išbūtą laiką, o tik laiką nuo nuosprendžio priėmimo dienos iki nuteistojo išteisinimo.

„Esu įsitikinęs, kad valstybė turi išpirkti savo kaltę, atsakyti už savo pareigūnų padarytą netyčinę klaidą, atlyginti žalą.

Tai valstybės civilinė atsakomybė už savo pilietį, kuris niekada neklaidino pareigūnų, visą laiką kalbėjo tiesą. Klaida turi būti ištaisyta, o žala kompensuota“, – aiškino H.Mackevičius.

Klaipėdos apygardos teismas sprendimą skelbs kovo pabaigoje.

Pripažino būtinąją gintį

35 metų M.Gelžinis teigė, kad piniginė kompensacija jam nėra svarbiausias dalykas. Daug svarbiau, kad būtų visiškai pripažinta jo tiesa, tačiau iki šiol jo niekas net neatsiprašė.

Tragedija karjeros laiptais pradėjusio kilti vyro gyvenime nutiko 2008 metų kovo 22-osios naktį. Tą dieną jam bene dešimt kartų skambino vienas pažįstamas ir reikalavo susitikti.

M.Gelžinis suprato, kad iš jo bus reikalaujama pinigų.

Kai jam paskambino dar kartą po vidurnakčio ir liepė išeiti į kiemą, vyras spontaniškai čiupo peilį ir paprašė motinos, su kuria gyveno viename bute, kad ji kviestų policiją.

Kieme laukė du vyrai, apsiginklavę gumine lazda. Gavus ja du stiprius smūgius M.Gelžiniui teko gintis. Vienam asmeniui, kurio net nepažinojo, jis du kartus dūrė peiliu. Vyras po trijų parų ligoninėje mirė.

2010 metais Klaipėdos apygardos teismas M.Gelžiniui už nužudymą skyrė devynerius metus nelaisvės.

Visą laiką tvirtinęs, kad tik gynėsi, M.Gelžinis kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą. Teisėjų kolegija ankstesnį nuosprendį panaikino ir konstatavo, kad M.Gelžinis kitam asmeniui gyvybę atėmė neperžengęs būtinosios ginties ribų.

Tokia pat buvo ir septynių Lietuvos aukščiausiojo teismo teisėjų nuomonė.

Valstybė turi atsakyti

Tuomet M.Gelžinis pateikė ieškinį prieš Lietuvos valstybę Klaipėdos apylinkės teismui.

Patirtą turtinę žalą – darbe negautas pajamas – jis įvertino 16 tūkst. eurų, neturtinę žalą – 43 tūkst. eurų – po 41,99 euro už kiekvieną nelaisvėje išbūtą dieną.

Klaipėdos apylinkės teismas jo ieškinį atmetė, neįžvelgęs tyrėjų, prokurorų ar teisėjų neteisėtų veiksmų. Bet Klaipėdos apygardos teismas grąžino bylą nagrinėti iš naujo.

Pernai tas pats Klaipėdos apylinkės teismas nusprendė, kad valstybė turi padengti žmogui padarytą žalą.

Susirado naują darbą

Prieš incidentą M.Gelžinis dirbo Karinėse jūrų pajėgose. Darbas vyrui patiko ir sekėsi.

Iš pradžių jis buvo jūreivis, o prieš porą dienų iki įvykio buvo paaukštintas – tapo uosto katerio bocmanu. Tačiau viskas akimirksniu sugriuvo.

Po visų išgyvenimų klaipėdietis po truputį atsigauna, susirado darbą.

1021

Tiek dienų už grotų be kaltės praleido M.Gelžinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.