Nusikaltėliai nesibodėdavo atimti gyvybės ir dėl menkaverčių automobilių

26 metų plungiškės Ievos Strazdauskaitės nužudymas dėl prabangaus automobilio sukrėtė savo žiaurumu ir brutalumu.

Dėl seno automobilio bendrovės „Šiaulių energetikos statyba“ direktorių nužudę A.Mikalauskas ir D.Raugalas buvo nuteisti 17 metų nelaisvės.<br>Dienraščio „Lietuvos rytas“ archyvo nuotr.
Dėl seno automobilio bendrovės „Šiaulių energetikos statyba“ direktorių nužudę A.Mikalauskas ir D.Raugalas buvo nuteisti 17 metų nelaisvės.<br>Dienraščio „Lietuvos rytas“ archyvo nuotr.
Bendrovės „Šiaulių energetikos statyba“ direktorius buvo nužudytas dėl šio 12 metų senumo automobilio. Žudikai sugebėjo parduoti tik pagrobtos mašinos ratus.<br>Dienraščio „Lietuvos rytas“ archyvo nuotr.
Bendrovės „Šiaulių energetikos statyba“ direktorius buvo nužudytas dėl šio 12 metų senumo automobilio. Žudikai sugebėjo parduoti tik pagrobtos mašinos ratus.<br>Dienraščio „Lietuvos rytas“ archyvo nuotr.
Bendrovės „Šiaulių energetikos statyba“ direktorius buvo nužudytas šio daugiabučio namo rūsyje.<br>Dienraščio „Lietuvos rytas“ archyvo nuotr.
Bendrovės „Šiaulių energetikos statyba“ direktorius buvo nužudytas šio daugiabučio namo rūsyje.<br>Dienraščio „Lietuvos rytas“ archyvo nuotr.
Bendrovės „Šiaulių energetikos statyba“ direktorių jo buto nuomininkai nužudė įvilioję į rūsį, kuriame ir paliko aukos kūną.<br>Dienraščio „Lietuvos rytas“ archyvo nuotr.
Bendrovės „Šiaulių energetikos statyba“ direktorių jo buto nuomininkai nužudė įvilioję į rūsį, kuriame ir paliko aukos kūną.<br>Dienraščio „Lietuvos rytas“ archyvo nuotr.
Dvylikai metų nelaisvės už šiauliečio taksisto nužudymą nuteistas V.Laucius teisme iškoneveikė aukos našlę.<br>Dienraščio „Lietuvos rytas“ archyvo nuotr.
Dvylikai metų nelaisvės už šiauliečio taksisto nužudymą nuteistas V.Laucius teisme iškoneveikė aukos našlę.<br>Dienraščio „Lietuvos rytas“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 24, 2017, 5:34 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 6:54 AM

Žudikais tapusių plėšikų taikiniu tapo šios merginos vairuotas pernai pagamintas „Audi A7 Sportback“, kurio pigiausia versija Lietuvoje kainuoja 52 tūkstančius 300 eurų.

Kiek už pagrobtą automobilį tikėjosi gauti jaunai merginai gyvybę atėmę nusikaltėliai, paaiškės per ikiteisminį tyrimą.

Panašių nusikaltimų, kai žudikų taikiniu tapdavo ir ne tokie prabangūs jų aukų automobiliai, Lietuvoje ne vienas ir ne du.

Vien Šiaulių krašte buvo įvykdytos keturios tokios žmogžudystės. Visus šiuos nusikaltimus pareigūnams pavyko atskleisti, o griežčiausios bausmės sulaukė tik vienas nusikaltėlis.

Siautėjo taksistų žudikai

1993 metų liepos 14 dieną Šiaulių rajone, Šlepkių kaimo miške, grybavę žmonės aptiko kraupų radinį – medžio šakomis apdėtą vyro kūną su šautinėmis žaizdomis galvoje.

Paaiškėjo, kad nužudytasis yra prieš pusantros savaitės dingęs šiaulietis taksistas A.Razumas.

Pagal patentą taksistu dirbusio šiauliečio automobilis buvo rastas po poros savaičių.

A.Razumo laidotuvės virto Šiaulių taksistų demonstracija – jie reikalavo kuo greičiau surasti jų kolegos žudikus.

Nors šios žmogžudystės tyrimui buvo skirtas ypatingas dėmesys, įtariamųjų ilgą laiką nustatyti nepavyko.

1994 metų pradžioje Šiaulių rajone buvo įvykdyti dar du išpuoliai prieš taksistus: vasario 27-ąją buvo nušautas taksistu dirbęs kuršėniškis Albinas Luinys, o kovo 24-ąją pasikėsinta nužudyti šiaulietį taksistą Virginijų Foką.

Peršautam V.Fokui vargais negalais pavyko pasprukti nuo nuo užpuolikų.

Šie nusikaltimai pasėjo nerimą tarp Šiaulių taksistų – ne vienas iš susimąstė, ar taksisto atlygis tikrai vertas to, kad būtų galima rizikuoti gyvybe.

Įtariamojo namuose – netikros monetos

Taksisto A.Razumo nužudymu įtartą šiaulietį R.Urboną ( g. 1969 m.) Šiaulių kriminalistai sulaikė 1994 metų gegužės mėnesį.

Per kratą sulaikytojo namuose pareigūnai rado netikrų monetų – 106 vieno lito, 45 dviejų litų ir 20 penkiasdešimties latviškų santimų.

Paaiškėjo, kad netikras monetas R.Urbonas iš lydmetalio lydė ant dujinės viryklės.

Netikrus pinigus jis realizuodavo kioskuose pirkdamas įvairias smulkmenas.

Vaikinas tvirtino, kad netikrų pinigų gamybos ėmėsi norėdamas atsiskaityti su kreditoriais, – iš pažįstamų 1200 JAV dolerių pasiskolinęs R.Urbonas nepasisekus sumanytam verslui įklimpo į dar didesnes skolas.

Laiku negrąžinus pasiskolintų pinigų ši skola išaugo iki 4000 JAV dolerių.

Parduoti aukos automobilio nepavyko

Kreditorių spaudžiamas R.Urbonas nusprendė pagrobti taksisto automobilį ir jį pardavęs grąžinti skolas.

Į šį nusikaltimą R.Urbonas įtraukė ir savo draugą.

1993 metų liepos 2 dieną į A.Razumo vairuojamą taksi automobilį su bendrininku įsėdęs R.Urbonas paprašė jį nuvežti į užmiestį.

Liepęs taksistui sustoti atokesnėje vietoje R.Urbonas jį nužudė dviem šūviais į galvą iš savadarbio pistoleto.

Iš taksisto pagrobtą automobilį žudikas bandė parduoti už 1000 JAV dolerių.

Nepavykus to padaryti R.Urbonas nusprendė imtis automobilių vagysčių. Su bendrininkais R.Urbonas pavogė keturis automobilius, tačiau ne visus juos sugebėjo realizuoti.

Padėką prokurorei išreiškė bučiniu

Už taksisto nužudymą ir kitus nusikaltimus Šiaulių apygardos teismas R.Urbonui skyrė 14 metų nelaisvės.

Išklausyti sūnaus žudikui skelbiamo nuosprendžio atėjo ir A.Razumo motina. Skelbiant nuosprendį moteriai pasidarė bloga, ją teko prilaikyti artimiesiems.

Po nuosprendžio A.Razumo motina padėkojo kaltinimą byloje palaikiusiai prokurorei ją pabučiuodama.

Tyrėjams padėjo netikėtas radinys

Nustatyti taksisto A.Luinio žudiką pareigūnams padėjo atsitiktinumas.

Tvarkydami tarnybinį automobilį, kuriuo į blaivyklą buvo atvežtas Kuršėnų (Šiaulių r.) gyventojas Gintautas Bučinskas (g. 1965 m.), pareigūnai rado po grindų kilimėliu užkištą pistoletą „Browning“.

Atlikus ekspertizę paaiškėjo, kad šiuo ginklu buvo nušautas taksistas A.Luinys ir pasikėsinta į taksisto V.Foko gyvybę.

Paaiškėjo, kad už 100 JAV dolerių 1910 metų gamybos pistoletą „Browning“ įsigijęs G.Bučinskas netrukus sumanė, kur jį panaudoti.

Liepė nušauti taksistą

1994 metų vasario 27 dieną G.Bučinskas su savo pusbroliu Sauliumi Andrejevu įsėdo į A.Luinio vairuojamą taksi automobilį ir paprašė juos nuvežti į užmiestį.

Kelyje Kuršėnai–Gilvyčiai S.Andrejevas iš pistoleto tris kartus šovė taksistui į galvą. Apiplėšę auką žudikai paspruko.

Neprabėgus nė mėnesiui G.Bučinskas savo broliui Arūnui Bučinskui (g. 1975 m.) ir S.Andrejevui liepė važiuoti į Šiaulius – nušauti ir apiplėšti kokį taksistą.

Į juos pavežti sutikusį taksistą V.Foką vėl šovė S.Andrejevas, tačiau sužeistam taksistui pavyko pasprukti.

Nužudė tarnybos draugą ir jo žmoną

G.Bučinskui patekus už grotų į jį dėmesį atkreipė ir Telšių kriminalistai, kurie tyrė žiaurų Danutės ir Virginijaus Vaškių nužudymą. Šie telšiškiai savo namuose buvo nužudyti 1993 metų lapkričio 9 dieną.

Nužudyto vyro kūne buvo rastos aštuonios durtinės ir dvi kirstinės žaizdos. Reikalaudami pinigų žudikai savo aukai degino rankas. Moters kūne buvo rastos 26 durtinės žaizdos.

Per tyrimą paaiškėjo, kad taksisto nužudymu įtartas G.Bučinskas ir žudikų auka tapęs V.Vaškys kartu tarnavo sovietinėje armijoje.

Kaltinimai dėl Danutės ir Virginijaus Vaškių nužudymo buvo pareikšti G.Bučinskui ir jo parankiniui kuršėniškiui Andriui Brikiui (g. 1977 m.).

Žudikui skyrė mirties bausmę

Už trijų žmonių nužudymą Šiaulių apygardos teismas 1995 metų liepos 25 dieną G.Bučinską nuteisė išimtine mirties bausme sušaudant.

Vieną taksistą nušovusiam, o kitą sužeidusiam S.Andrejevui buvo skirtas laisvės atėmimas iki gyvos galvos, A.Brikys buvo nuteistas 10 metų nelaisvės, o A.Bučinskas – aštuoneriems metams laisvės atėmimo.

Mirtininkų kameroje G.Bučinskui ilgai sėdėti neteko – išimtinė mirties bausmė sušaudant jam buvo pakeista į įkalinimą iki gyvos galvos.

Taksistą nužudė atostogų išleistas karys

2003 metų sausio 4-osios vakare Radviliškio rajone, netoli Šaukoto, buvo rastas pakelėje sniegu užversto Šiaulių taksisto 32 metų Dariaus Čepučio lavonas su durtine žaizda kakle.

Už kelių šimtų metrų buvo rastas ir pusnyje įstrigęs taksisto automobilis. Suvaldyti automobilio nesugebėjęs žudikas jį paliko šalikelėje, o pats pasiėmė tik mašinoje rastus vertingesnius daiktus.

Taksisto nužudymu įtartą Lietuvos kariuomenės „Geležinio vilko“ brigados Karaliaus Mindaugo motorizuotojo pėstininkų bataliono eilinį 20 metų Vytautą Laucių pareigūnai sulaikė tą patį vakarą.

Per grumtynes su taksistu nukentėjęs užpuolikas pats kreipėsi į medikus ir dėl durtinės žaizdos buvo paguldytas į ligoninę.

Pas karį buvo rasti iš nužudyto taksisto pagrobti daiktai. Paaiškėjo, kad šį nusikaltimą šauktinis įvykdė išleistas atostogų.

Teisme iškoneveikė aukos našlę

Į pareigūnų akiratį V.Laucius buvo spėjęs patekti dar prieš tarnybą armijoje – už spalvotųjų metalų vagystę teismas jam buvo skyręs pusę metų nelaisvės, tačiau bausmės vykdymą atidėjo.

Iš dviejų mažamečių vaikų maitintoją atėmęs V.Laucius teisme elgėsi įžūliai: spardė suolus, muistėsi, vaipėsi. Nuosprendžio V.Laucius išklausė šypsodamasis.

Šypsnys iš žudiko veido dingo išgirdus, kad jam už grotų teks praleisti 12 metų.

Po nuosprendžio išvedamas iš teismo salės V.Laucius pamėgino įspirti jį filmavusiam operatoriui, o eidamas pro aukos našlę išvadino ją necenzūriniais žodžiais.

Už taksisto nužudymą paskirtą bausmę V.Laucius jau spėjo atlikti.

Į akį krito 12 metų senumo automobilis

2005 metais Šiaulius sukrėtė bendrovės „Šiaulių energetikos statyba“ direktoriaus 58 metų Vytauto Banio nužudymas.

Paaiškėjo, kad ilgametį bendrovės direktorių nužudė jo buto nuomininkai – 19 metų Deividas Raugalas ir 20 metų Aivaras Mikalauskas.

Žudikų taikiniu tapo direktoriaus 12 metų senumo „Audi 100“ automobilis, juos masino ir pastebėta stora V.Banio piniginė, kurioje tikėjosi rasti daug pinigų.

Auką įviliojo į spąstus

Su butą nuomojusiu V.Baniu D.Raugalas ir A.Mikalauskas susidorojo įvilioję jį spąstus.

Direktorių jie pasikvietė į namo rūsį dėl neva užsikirtusios durų spynos.

Galvą strypu suknežinę žudikai auką paliko gulėti rūsyje, o patys pagrobė 350 litų (101 eurą), laikrodį, mobiliojo ryšio telefoną ir 12 metų senumo automobilį „Audi 100“.

Pardavė tik automobilio ratus

Namo kieme rasto aukos automobilio žudikams dėl suveikusios apsaugos sistemos užvesti nepavyko.

Tada jie išsikvietė taksi ir nutempė šį automobilį pas autoelektriką.

Kai autoelektrikas atjungė signalizaciją, D.Raugalas su A.Mikalausku nuvyko į Kėdainių rajoną pasisvečiuoti pas gimines ir paieškoti pirkėjo pagrobtam automobiliui.

Parduoti aukos automobilio žudikams nepavyko. Pirkėjus sudomino tik mašinos ratai – juos D.Raugalas su A.Mikalausku pardavė už 300 litų (87 eurus).

Teisėjai buvo griežtesni už prokurorę

Nors per teismo procesą A.Mikalauskas su D.Raugalu atsiprašė aukos artimųjų, žudikų žodžiai V.Banio našlės nesujaudino. Moteris sakė prakeikianti jos sutuoktinio gyvybę atėmusius nusikaltėlius.

Prokurorė teismo prašė dėl savanaudiškų paskatų žmogų nužudžiusiems A.Mikalauskui ir D.Raugalui skirti po 15 metų nelaisvės.

Teismas, įvertinęs surinktus įrodymus, 2005-ųjų gegužės 23 dieną paskelbė dar griežtesnį nuosprendį – V.Banio žudikams buvo skirta po septyniolika metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.