Pasieniečius užmušti grasinęs kontrabandininkų bičiulis buvo teisus, bet nepraturtės

Pasieniečius užmušti grasinęs kontrabandininkų bičiulis Europos žmogaus teisių teisme (EŽTT) laimėjo bylą prieš Lietuvą, bet reikalautų 10 000 eurų negaus. Teisėjai nusprendė, kad jo teisių pažeidimo konstatavimas yra geriausias atlygis už patirtus nepatogumus.

Strasbūrą pasiekusi istorija prasidėjo 2006 metų liepos 23 d. Jurbarko rajone, pasienyje su Rusija.<br> V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Strasbūrą pasiekusi istorija prasidėjo 2006 metų liepos 23 d. Jurbarko rajone, pasienyje su Rusija.<br> V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė, LR korespondentė

2017-06-15 07:48

EŽTT teisėjai konstatavo, kad dėl to paties įvykio tauragiškiui 42 metų Raimundui Šimkui dvi bylas – administracinę ir baudžiamąją – iškėlę pareigūnai buvo neteisūs ir pažeidė jo teises.

Valstybė R.Šimkui turės atlyginti tik jo turėtas bylinėjimosi išlaidas – 1800 eurų. Nors pats tauragiškis savo skunde tvirtino, kad išlaidos buvo daug didesnės, esą jis sumokėjo 1748 eurus advokatui, 575 eurus kainavo dokumentų vertimas iš anglų kalbos į lietuvių ir 311 eurų vertimas iš lietuvių į anglų kalbą.

Peršovė kontrabandininką

Strasbūrą pasiekusi istorija prasidėjo 2006 metų liepos 23 d. Jurbarko rajone, pasienyje su Rusija.

Naktį patruliuodami pasieniečiai pastebėjo kelis Nemuno link artėjančius automobilius, o upėje išgirdo motorinės valties ūžesį.

Pasieniečiai iškart įtarė, kad tai gali būti kontrabandininkai, ir neapsiriko. Viename automobilyje buvo rastas rusiškų cigarečių krovinys ir sulaikyti trys automobiliu važiavę vyrai.

Kontrabandininkai pasipriešino pasieniečiams, todėl jie panaudojo ginklus ir vieną vyrą sužeidė. Peršautas kontrabandininkas buvo nuvežtas į Jurbarko ligoninę, prie jo liko budėti pasieniečiai.

Grasino pasieniečiams

Būtent šį asmenį ir puolė ginti R.Šimkus.

Apie pusę keturių nakties jis paskambino į draugo mobilųjį telefoną, o atsiliepus pareigūnui pagrasino, kad suras ir nušaus tą žmogų, kuris sužeidė jo draugą.

To grasintojui neužteko. Maždaug po pusvalandžio jis pats atlėkė į ligoninę, keikdamasis liepė išleisti ligoninėje saugomą įtariamąjį ir grasino pasieniečiams, kad juos nužudys, jei nepaklus jo reikalavimams.

Tą pačią dieną pasieniečiai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl grasinimų nužudyti ir trukdymo atlikti pareigas.

Įžvelgė tik chuliganizmą

Tyrimas buvo perduotas Jurbarko prokurorams, jie R.Šimkaus veiksmuose įžvelgė tiktai nedidelį chuliganizmą, todėl baudžiamąją bylą nutraukė ir pasieniečiams nurodė tauragiškiui surašyti tik administracinių teisės pažeidimų protokolą. Pasieniečiai tokį prokuroro nutarimą apskundė aukštesniam prokurorui, ir jų skundas buvo patenkintas.

Nors ikiteisminis tyrimas buvo atnaujintas, administracinio pažeidimo protokolas taip pat buvo surašytas. Gruodžio 18-ąją jį išnagrinėjo Jurbarko teismas ir, pripažinęs R.Šimkų kaltu dėl nedidelio chuliganizmo, skyrė jam įspėjimą.

Prokuratūra bylą nutraukė

2008 metų rugpjūtį teismą pasiekė ir R.Šimkaus baudžiamoji byla, tačiau 2009 metų birželį prokuroras nusprendė, kad byloje atlikti ne visi tyrimo veiksmai, ir paprašė bylą grąžinti papildomam tyrimui, o spalį nutarė bylą visai nutraukti, nes nebuvo nustatyta, kad grasindamas nužudyti pasieniečius tauragiškis tikrai planavo tai padaryti.

R.Šimkaus veiksmus prokuroras įvertino tik kaip chuliganizmą ir konstatavo, kad R.Šimkus dėl to jau buvo nubaustas administracinėje byloje.

Pasieniečiams pasiskundus, 2010 metų birželį Generalinė prokuratūra ikiteisminį tyrimą atnaujino, bet šį sprendimą apskundė R.Šimkus. Jo skundas buvo atmestas.

Prokuratūros teigimu, tai, kad jis jau yra nubaustas administracine tvarka, nėra priežastis nekelti jam baudžiamosios bylos. Be to, prokuratūra nurodė, kad paskelbus nuosprendį administracinė bauda būtų panaikinta.

Vilkino, kol atėjo senatis

R.Šimkus darkart parašė skundą ir pasiekė savo tikslą.

Jį išnagrinėjęs Jurbarko apylinkės teismas, priešingai nei prokuratūra, nusprendė, kad baudžiamosios bylos tęsti neįmanoma, nes nėra panaikinta administracinė nuobauda.

Dabar skundą jau rašė kita pusė. 2010-ųjų gruodį Kauno apygardos teismas nusprendė, kad administracinė nuobauda baudžiamajai bylai netrukdo, ir Jurbarko teisėjų nutartį panaikino.

2011-ųjų birželį R.Šimkaus byla iškeliavo į teismą, bet nuosprendžio tauragiškis neišgirdo.

Rugsėjo 6-ąją Jurbarko rajono apylinkės teismas bylą nutraukė suėjus senaties terminui, o pats R.Šimkus nusprendė dvigubu teismu pasiskųsti EŽTT.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.