Telefoniniams sukčiams patogiausia – kalėjime

„Nenoriu būti vežiojamas, verčiau apklauskite kalėjime nuotoliniu būdu“, – vakar Klaipėdos apygardos teisme pareiškė bausmę kalėjime atliekantis Gitanas Jemeljanovas. Jis su bendrininkais iš vienos Palangos gyventojos apgaule išviliojo 5786 eurus.

A.Poliakova įkalintiems bičiuliams leido naudotis savo banko sąskaita. <br>G.Pilaičio nuotr.
A.Poliakova įkalintiems bičiuliams leido naudotis savo banko sąskaita. <br>G.Pilaičio nuotr.
G.Jemeljanovas (priekyje) ir J.Zinčenka nenori važinėti į teismą.
G.Jemeljanovas (priekyje) ir J.Zinčenka nenori važinėti į teismą.
Daugiau nuotraukų (2)

Gediminas Pilaitis, LR korespondentas

2017-06-15 07:51

Klaipėdos apylinkės teismas vakar bandė atversti telefoninių sukčių gaujos bylą.

Klaipėdiečiai G.Jemeljanovas, Ruslanas Ustinovas, Jevgenijus Zinčenka, Anastasija Poliakova ir jonaviškis Ramūnas Tumasonis kaltinami apgaule savo ir kitų asmenų naudai įgiję svetimo turto.

Teisme žėrė priekaištus

„Kodėl žlugdomi socialiniai ryšiai – vežiojamas į teismus negaliu pasimatyti su žmona, lankytis kalėjimo parduotuvėje?

Galite mane apklausti ir nuotoliniu būdu – valstybei būtų mažiau išlaidų“, – piktinosi už vagystes ir plėšikavimą Marijampolės pataisos namuose kalintis G.Jemeljanovas.

Teismą šokdino ir kitas teisiamas kalinys R.Tumasonis, išklausęs ne vieną nuosprendį už telefoninį sukčiavimą: „Kuo esu kaltinamas? Niekas manęs netgi nesupažindino su bylos medžiaga.“

„Pasirinksime tinkamiausią įrodymų vertinimo būdą, o dėl pasimatymų ir kitų reikalų kreipkitės į pataisos namų administraciją“, – kaltinamuosius ramino teisėjas Eugenijus Antanauskas.

Teismo salėje nebuvo nesuimtų kaltinamųjų R.Ustinovo ir A.Poliakovos.

Pastaroji atskubėjo, kai posėdis jau buvo atidėtas iki birželio pabaigos.

R.Ustinovui skirta bauda už tai, kad neatvyko į teismą nenurodęs pateisinamos priežasties.

Palangiškę nesunkiai apgavo

Gauja įkliuvo 2014 metų pabaigoje po to, kai viena Palangos gyventoja pasiskundė, kad iš jos sąskaitos SEB banke pasinaudojant elektroninės bankininkystės duomenimis nugvelbti pinigai.

Prieš tai moteris sulaukė skambučio – kažkoks Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnu prisistatęs vyras pranešė, kad per jos asmeninę banko sąskaitą plaunami pinigai.

Patikėjusi tokia informacija moteris sutiko padėti – gavo naujus elektroninės bankininkystės duomenis ir padiktavo juos apsimetėliui tyrėjui.

To užteko, kad sukčiai pasisavintų jos santaupas.

Talkino ir mergina

Įtariama, kad FNTT pareigūną vaidino Marijampolės pataisos namuose uždarytas vyriausias gaujos narys R.Tumasonis. Ten pat buvo įkalintas ir G.Jemeljanovas. Į svetimus pinigus nusitaikę aferistai susirado bendrininkų.

G.Jemeljanovas iš kalėjimo kameros paskambino draugui R.Ustinovui – paprašė, kad jis savo ir J.Zinčenkos vardais atidarytų naujas banko sąskaitas.

Už atlygį sutiko padėti A.Poliakova.

Sukčių įkalbėta A.Poliakova perdavė jiems „Swedbank“ savo vardu atidarytos sąskaitos duomenis.

Po to ikiteisminio tyrimo metu nenustatytas bendrininkas neteisėtai prisijungė prie SEB banko informacinės sistemos – palangiškės pinigai per du kartus pervesti į A.Poliakovos sąskaitą.

Vagišius nustatė greitai

Svetimų pinigų pasisavinimo operacijai dirigavo su D.Ustinovu iš Marijampolės pataisos namų telefonu bendravęs G.Jemeljanovas.

Vos tiktai pinigai buvo pervesti į A.Poliakovos „Swedbank“ atidarytą sąskaitą, jie Klaipėdoje buvo išgryninti ir perduoti kitam asmeniui.

Atsipeikėjusi palangiškė kreipėsi į policiją – jos sąskaitos duomenis ir pinigus užvaldę įtariamieji greitai buvo nustatyti.

Moters patirti nuostoliai siekia 5786 eurus.

Nukentėjusioji apstulbo sužinojusi, kad bendravo ne su FNTT pareigūnais, o nuteistaisiais – pataisos namų gyventojais. Jie pripažino apgaule užvaldę svetimą turtą.

Marijampolės pataisos namų kalinys R.Tumasonis, garsėjantis ne tik įspūdinga kriminaline praeitimi, bet ir iškalba, neigia telefonu kalbėjęs su moterimi.

Tyrėjai įtaria, kad būtent jis įkalbinėjo palangiškę atskleisti savo banko sąskaitos duomenis.

Ar taip buvo, paaiškės, kai teismas įvertins R.Tumasonio balso fonoskopinės ekspertizės išvadas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.