Nuginkluotas užsienietis pasigedo 2 mln. dolerių FINIŠAS. Po Lietuvą bastęsis vokietis sėdo į teisiamųjų suolą

Lietuvoje kurį laiką gyvenęs 45 metų Vokietijos pilietis Christophas Gawronas stojo prieš teismą dėl neteisėto šaunamųjų ginklų, šaudmenų laikymo ir jų kontrabandos.

Ch.Gawronas teigė sportinius šautuvus ir šaudmenis į Lietuvą įvežęs legaliai.<br>G.Pilaičio nuotr.
Ch.Gawronas teigė sportinius šautuvus ir šaudmenis į Lietuvą įvežęs legaliai.<br>G.Pilaičio nuotr.
 Ch.Gawronas teisiamas už nelegalų šaunamųjų ginklų gabenimą, laikymą ir kontrabandą.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Ch.Gawronas teisiamas už nelegalų šaunamųjų ginklų gabenimą, laikymą ir kontrabandą.<br> G.Pilaičio nuotr.
Užsienietis po kratos pasigedo ne tik ginklų dokumentų, bet ir didelės pinigų sumos.<br> G.Pilaičio nuotr.
Užsienietis po kratos pasigedo ne tik ginklų dokumentų, bet ir didelės pinigų sumos.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gediminas Pilaitis

Nov 9, 2017, 9:36 PM, atnaujinta Nov 10, 2017, 7:07 PM

Nuolatinės gyvenamosios vietos nei Vokietijoje, nei Lietuvoje neturintis Ch.Gawronas prieš trejus metus buvo sulaikytas Šilutės rajone, Rusnės saloje. Užsienietis buvo prisiglaudęs Žalgirių kaimo senbuvio Valterio Valančiaus sodyboje.

Šilutės rajono policijos pareigūnus pribloškė per kratą daržinėje aptiktas įspūdingas šaunamųjų ginklų arsenalas – penki įvairaus kalibro fabrikiniai medžiokliniai šautuvai: lygiavamzdis, dvivamzdis, graižtvinis „Mauser“, lygiavamzdis pompinis „Defender“ ir „Winchester“.

Metalinėje dėžėje dar gulėjo ir revolveris „Smith and Wesson“, pistoletas „Browning HP“. Rasta daugiau kaip tūkstantis įvairaus kalibro šovinių revolveriams, pistoletams, medžiokliniams šautuvams.

Ch.Gawronas aiškino, kad aptiktas arsenalas – ne sodybos šeimininko, o jo asmeninė nuosavybė, kurią jis prieš septynerius metus automobiliu „Mercedes-Benz“ atsigabeno į Lietuvą iš Vokietijos.

Mantos niekas netikrino

Užsienietis patikino kažin kada parduotuvėse legaliai įsigijęs šiuos sportinius ginklus, pateikė ne tik pirkimo dokumentus, bet ir Vokietijoje išduotus leidimus juos laikyti.

Paklaustas, kaip ginklus pavyko įsivežti, Ch.Gawronas teigė, jog problemų nebuvo – laisvai kertant Lenkijos ir Lietuvos sienas vokiečio mantos automobilio bagažinėje niekas netikrino.

Atliekant ikiteisminį tyrimą paaiškėjo, jog Ch.Gawrono atgabenti ginklai Lietuvoje nebuvo registruoti – savininkas neturėjo leidimo juos laikyti kitoje šalyje.

Vokietijos pilietį prislėgė įtarimai dėl neteisėto didelio kiekio šaunamųjų ginklų laikymo ir kontrabandos. Jam skirta kardomoji sankcija – rašytinis pasižadėjimas niekur neišvykti.

Po to įtariamasis pažeidė Lietuvos įstatymus – dingo kaip į vandenį. Pagal Europos arešto orderį sulaikytas Vokietijoje vyras šių metų pradžioje buvo pergabentas į Lietuvą.

Po kratos pasigedo pinigų

Devynis mėnesius tardymo izoliatoriuje praleidusio Ch.Gawrono baudžiamąją bylą atvertė Klaipėdos apygardos teismas.

Atvesdintas į teismo salę vyras tikino esąs ne kriminalinis nusikaltėlis, ginklų prekeivis, o Vokietijos sportinių šaulių sąjungos narys, stebėjosi, kad jo arsenalas sulaukė tokio dėmesio.

Teisme Ch.Gawronas pirmiausia prisiminė savo nuoskaudas: „Šilutės policininkai nieko nepasakė apie mano teises, negavau paimtų ginklų sąrašo, pradangino vokiškus ginklų dokumentus. Turiu kopijas, bet prašau išreikalauti ir originalus.“

Vokietis teigė po kratos V.Valančiaus sodybos daržinėje pasigedęs didelės pinigų sumos: „Iš banko buvau pasiėmęs 2 milijonus JAV dolerių – Rusnėje norėjau pirkti žemės sklypą.“

Bastėsi su visu arsenalu

Vokietis savo ginklus pirmiausia atsigabeno į Kauno rajono Raudondvario seniūniją, ten buvo prisiglaudęs pas pažįstamą aplinkosaugininką Giedrių Vališkevičių. Šis tikino net nenutuokęs, kad Ch.Gawronas jo namuose įsikūręs su grėsmingu arsenalu.

Po to užsienietis su visais šaunamaisiais ginklais vėl pakėlė sparnus – persikraustė į pakaunės ūkininko Romualdo Starevičiaus sodybą, padėdavo jam tvarkytis, prižiūrėti gyvulius.

Ch.Gawronas, atvykęs į Šilutės rajoną, kurį laiką gyveno Helmutui Petrikui priklausančioje miško trobelėje, o paskui persikėlė į Žalgirių kaimą – ten buvo nusižiūrėjęs žemės sklypą, planavo jį įsigyti.

Ch.Gawronas žmonėms, kurių namuose laikinai apsistodavo, pasakojo Lietuvoje įkūręs įmonę „Žalias kelias“. Daug kalbėjo apie gamtos apaugą, savo planus užsiimti ekologine žemdirbyste.

Policija patarė steigti įmonę?

Teisme liudijęs šilutiškis Ramūnas Venckus nemano, kad vokietis ginklus įsigijo ir ketino naudoti piktiems kėslams: „Kone visa Šilutė pažinojo šį keistuolį – iš Žalgirių kaimo kasdien atvykdavo į biblioteką. Mandagus, apsišvietęs vyras, niekam blogo nepadarė, nieko neįžeidė.“

Raudondvario gyventojas G.Vališkevičius irgi stebėjosi savo buvusio įnamio nuotykiais: „Toks žmogus musės nenuskriaustų. Rūsyje sugriebtą varlytę skubėdavo greičiau paleisti į tvenkinį.

Nežinojau, kad buvo ginkluotas, man jis labiau priminė žaliųjų judėjimo atstovą.“

Vokietijos šaulių sąjungos nariu prisistatantis Ch.Gawronas tikino mėginęs ginklus legalizuoti Kauno policijoje, bet ten sužinojęs, jog kai kurių kalibrų šautuvai Lietuvoje neregistruojami.

Pareigūnai pasakė, jog problemą man pavyktų išspręsti tik įsteigus įmonę.

Tuomet tuos ginklus būtų galima registruoti ir naudoti apsaugos tikslais“, – pasakojo kaltinamasis.

Jokios kontrabandos neįžvelgia

Ch.Gawronas šaunamuosius ginklus septynerius metus vežiojo iš vienos vietos į kitą, laikydavo automobilio bagažinėje arba jam prieglobstį suteikusių pažįstamų žmonių sodybose.

Vokietijos pilietis jokios ginklų kontrabandos neįžvelgė: „Pagal Europos Sąjungos įstatymus, galiu transportuoti sportinius šautuvus iš vienos šalies į kitą – tam išduodami specialūs dokumentai.“

Lietuvoje vokietis savo arsenalą privalėjo deklaruoti ir įregistruoti arba blogiausiu atveju perduoti Ginklų fondui, jeigu buvo kilę kokių nors problemų dėl jų legalizavimo.

Teisėjo Daliaus Jociaus paklaustas, kodėl neregistruoti ginklai bei šaudmenys nebuvo perduoti valstybės įstaigoms, Ch.Gawronas atsakė: „Niekas man apie tai nekalbėjo ir to nesiūlė.“

Asmenims, kurie neteisėtai laiko šaunamuosius ginklus, šaudmenis, verčiasi jų kontrabanda, numatyta laisvės atėmimo bausmė iki dešimties metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?