Neringa Venckienė jau išmėgino kalėjimo gultą Čikagoje

Penkerius metus bėgle buvusi išgalvotos pedofilijos istorijos kūrėja Neringa Venckienė pagaliau sulaikyta Amerikoje. Jeigu bus atvežta į Lietuvą, buvusi Seimo narė galės palyginti ir dviejų šalių kalėjimus.

N.Venckienę Čikagoje yra užfiksavusi „Lietuvos rytas“ skaitytoja. Žinios apie garsiosios bėglės suėmimą jos teta A.Skučienė komentuoti nepanoro, o advokatas G.Černiauskas įsitikinęs, kad ji į Lietuvą stengsis negrįžti kuo ilgiau.
N.Venckienę Čikagoje yra užfiksavusi „Lietuvos rytas“ skaitytoja. Žinios apie garsiosios bėglės suėmimą jos teta A.Skučienė komentuoti nepanoro, o advokatas G.Černiauskas įsitikinęs, kad ji į Lietuvą stengsis negrįžti kuo ilgiau.
„Lietuvos rytas“ dar 2013-ųjų rugpjūtį N.Venckienę (kairėje) užfiksavo Čikagoje.
„Lietuvos rytas“ dar 2013-ųjų rugpjūtį N.Venckienę (kairėje) užfiksavo Čikagoje.
A.Skučienė (dešinėje), anksčiau mūru stojusi už dukterėčią N.Venckienę, vakar vengė kalbėti apie jos sulaikymą Amerikoje.
A.Skučienė (dešinėje), anksčiau mūru stojusi už dukterėčią N.Venckienę, vakar vengė kalbėti apie jos sulaikymą Amerikoje.
A.Ūsas: „Aš visada tikėjau, kad N.Venckienė bus grąžinta į Lietuvą ir nuteista, tačiau nežinojau, ar šios akimirkos sulauksiu.“
A.Ūsas: „Aš visada tikėjau, kad N.Venckienė bus grąžinta į Lietuvą ir nuteista, tačiau nežinojau, ar šios akimirkos sulauksiu.“
L.Stankūnaitės advokatas Gintaras Černiauskas
L.Stankūnaitės advokatas Gintaras Černiauskas
Daugiau nuotraukų (5)

Vygantas Trainys

Feb 23, 2018, 6:36 AM, atnaujinta Feb 23, 2018, 2:10 PM

Krauju aplaistytą skandalą sukėlusi ir nuo atsakomybės pasprukusi buvusi teisėja ir Seimo narė pagaliau atsidūrė už grotų.

N.Venckienė sulaikyta Čikagoje, į kurią pabėgo 2013 metų balandžio mėnesį, ir jau stojo prieš teismą, kuris nagrinėja Lietuvos prašymą grąžinti bėglę į gimtinę.

Nors ekstradicijos prašymą pateikusi prokuratūra neabejoja, kad daugybe nusikaltimų įtariama netikros pedofilijos istorijos kūrėja bus sugrąžinta į Lietuvą, manoma, jog šis procesas gali užtrukti ne vienus metus.

„Jokių terminų nėra, procesas gali būtų skaičiuojamas metais. Tai priklausys ne tik nuo teismo sprendimų, bet taip pat nuo pačios N.Venckienės pozicijos“, – ketvirtadienį „Lietuvos rytui“ kalbėjo Generalinės prokuratūros prokuroras Tomas Krušna ir pateikė garsiojo bėglio Gintaro Petriko pavyzdį.

Nors EBSW įkūrėjas sutiko būti grąžinamas į Lietuvą, prokurorams jo reikėjo laukti net trejus metus.

Teismas į laisvę nepaleido

Kad ir kiek ilgai truktų N.Venckienės perdavimo Lietuvai procesas, netikros pedofilijos skandalo įpūtėja jo pabaigos turėtų laukti už grotų.

„Valstybė turi užtikrinti asmens buvimą toje valstybėje, kol vyksta ekstradicijos procesas.

Geriausias būdas tai pasiekti – suėmimas“, – kalbėjo prokuroras T.Krušna.

Kad JAV teismai nėra linkę paleisti į laisvę asmenų, kurie slapstėsi nuo kitos valstybės teisėsaugos, patvirtino ir trečiadienį įvykęs pirmasis teismo posėdis.

N.Venckienės pateiktą prašymą paleisti ją už užstatą teismas iškart atmetė.

Nudžiugino žinia iš JAV

Tai, kad N.Venckienė į teisiamųjų suolą Lietuvoje gali sėsti dar negreitai, neaptemdė džiaugsmo į išgalvotos pedofilijos istoriją ne savo noru įsuktiems ir pedofilų tėvais išvadintiems Stankūnams ir Ūsams.

„Visada tikėjau, kad ji bus sulaikyta, grąžinta į Lietuvą ir nuteista už visus nusikaltimus, bet nežinojau, ar šios akimirkos sulauksiu“, – „Lietuvos rytui“ ištarė 2010 metais keistomis aplinkybėmis žuvusio Andriaus Ūso tėvas Aleksandras Ūsas.

Jam pritarė Laimutės Stankūnaitės tėvas Stasys Stankūnas: „Net ant dūšios smagiau. Bent jau žinosiu, kad ji uždaryta, o ne vaikšto gatvėmis toliau skleisdama savo melą ir šmeižtą.“

Lietuvoje N.Venckienės tikriausiai lauks dideli L.Stankūnaitės ir A.Ūso artimųjų ieškiniai.

„Ji pasirinko bėglės kelią, nes žinojo – reikalai blogi, už nešvarius darbus teks atsakyti“, – teigė A.Ūsas.

Jo manymu, N.Venckienės tikslas buvo 2012 metais po Seimo rinkimų turėti daugumą – jei tai būtų pavykę, puolimas prieš kitaminčius tikriausiai būtų buvęs dar stipresnis, o ir teisėsauga tūnotų suglaudusi ausis.

„N.Venckienė nusikalto ne tiktai prieš konkrečias šeimas, patyrusias baisias kančias, bet ir prieš visą šalį – šios veikėjos ir jos artimųjų sukurpta pedofilijos istorija suskaldė Lietuvą, sukėlė didžiulį erzelį“, – ketvirtadienį kalbėjo kaunietis A.Ūsas.

Prie skandalo kurstymo prisidėjo ir nemažai Lietuvos politikų, be teismo skelbusių nuosprendį A.Ūsui, L.Stankūnaitei ir kitiems šmeižiamiems žmonėms.

Pasirinko bėglės dalią

N.Venckienė iš Lietuvos dingo 2013 metų balandžio 8 dieną prieš pat Seimo balsavimą dėl jos teisinės neliečiamybės panaikinimo.

Nors prieš parlamentarus stojęs jos suburtos partijos „Drąsos kelias“ pirmininkas Jonas Varkala aiškino, kad N.Venckienė serga, netrukus paaiškėjo, jog tuo metu ji iš Berlyno su sūnumi jau skrido į Čikagą.

Seimas teisinę neliečiamybę bėglei panaikino jai nedalyvaujant, tačiau prokurorai Seimo narės apklausose taip ir neišvydo, tad įtarimus jai pareiškė už akių, o gegužės 9 dieną paskelbė tarptautinę jos paiešką.

Vis dėlto pirmieji bėglę surado ne teisėsaugininkai, o „Lietuvos ryto“ skaitytoja, kuri 2013 metų rugpjūčio mėnesį N.Venckienę, jos sūnų ir dar kažkokią moterį pamatė ir nufotografavo pačiame Čikagos centre Vest Madisono (West Madison) gatvėje, šalia užkandinės „Au Bon Pain“.

Vėliau N.Venckienė Čikagoje buvo pastebėta dar keletą kartų – perkanti parduotuvėje, vairuojanti baltą „Jeep“ automobilį, taip pat Čikagos lietuvių bažnyčios pamaldose.

Teisėja tapo slaugytoja

Bet dažniausiai bėglė stengdavosi likti nuošalyje.

Ji vengė net Čikagoje gyvenančių lietuvių ir bendravo tik su ištikimiausiais bendražygiais, kurie šventai tikėjo, kad L.Stankūnaitė pardavinėjo savo dukterį pedofilams, o teisėją Joną Furmanavičių ir Violetą Naruševičienę nušovęs Drąsius Kedys tiktai įvykdė teisingumą.

Visus slapstymosi metus N.Venckienė ir jos dabar jau 18-metis sūnus gyveno netoli Čikagos esančiame Kristal Leiko miestelyje, psichologijos mokslų daktare prisistatančios Vilijos Ball namuose.

Bet, atrodo, išlaikyti dviejų burnų globėja nebuvo nusiteikusi.

N.Venckienei teko pamiršti teisininko diplomą ir pradėti dirbti senelių slaugytoja.

Skydu buvo tapęs sūnus?

Beje, tai, kad bėglės sūnus tapo pilnametis, galbūt ir pastūmėjo JAV teisėsaugą griebtis ryžtingesnių veiksmų.

Iki tol nepilnametis sūnus buvo savotiškas motinos skydas – mažai tikėtina, kad teismai būtų leidę ją suimti.

Spaudė finansiniai sunkumai

Pajutusi pinigų stygių N.Venckienė jų bandė prisiteisti ir Lietuvoje.

Bėglė pareikalavo sumokėti jai atlyginimą Seime, nes esą net ir išvykusi ji dirbo – kūrė įstatymus, ir prisiminė, kad kadaise dirbant Kauno apygardos teisme jai buvo sumažintas atlyginimas.

Kai teismai jos finansines pretenzijas atmetė, N.Venckienė vėl prisiminė savo gerbėjų likučius ir 2016 metų vasarį, kai ekstradicija dar net negrėsė, kreipėsi į juos prašydama pinigų bylinėjimosi išlaidoms.

Kad šalininkai aukotų gausiau, bėglė, kaip jai įprasta, sutirštino spalvas ir pareiškė, kad Amerikos teisme bus nagrinėjama ne tik jos ekstradicijos byla, bet ir esą Lietuvos teismuose nenagrinėta pedofilijos byla.

Pyktį išliedavo laiškuose

Viešų N.Venckienės laiškų per penkerius metus Lietuva sulaukė ne vieno.

Kelerius metus bėglė stengėsi reaguoti į gimtinėje vykstančius įvykius, save vadino pedofilų klano kankine ir kiek įmanydama dergė Lietuvą bei visus tuos, kas nepatikėjo D.Kedžio ir jos sukurpta istorija.

Maždaug prieš metus šmeižto ir pagiežos kupini N.Venckienės laiškai nutrūko, o jos puslapis internete buvo uždarytas, nes buvusi teisėja už jį nesusimokėjo.

Kodėl bėgo, jei teisi?

„Lietuvos rytui“ ketvirtadienio popietę atvykus į Garliavą viena šalia kitos esančios Kedžių ir Venckų namų valdos nebuvo užrakintos.

Durų niekas neatvėrė, nors susidarė įspūdis, kad šeimininkai yra namuose.

Kiek vėliau atvykus prie šių namų vartai jau buvo užrakinti.

Vienas namas yra areštuotas – jis priklauso N.Venckienės tėvams Laimutei ir Vytautui Kedžiams. Gretimo dviejų aukštų namo, kuriame gyveno N.Venckienė, savininkas šiuo metu yra jos buvęs vyras advokatas Aidas Venckus.

Šiam būstui apribojimų nėra nustatyta.

Nekalbi buvo ir tame pačiame miestelyje gyvenanti N.Venckienės teta kirpėja Audronė Skučienė – nuomonę apie dukterėčios sulaikymą ji išreiškė tik taip: „Oi, ne.“ Ir iškart užtrenkė duris.

Tačiau kiti garliaviškiai noriai dalijosi mintimis apie N.Venckienės sulaikymą.

Tiesa, nuomonės išsiskyrė. Štai Virginijus Marčiulionis pareiškė: byla prieš N.Venckienę buvo suklastota, o Marytė Bartkuvienė mano, jog gerai, kad bėglė pagaliau sulaikyta.

„Jeigu N.Venckienė teisi, kodėl ji bėgo?“ – dažniausiai tokį klausimą pateikdavo kiti gatvėje kalbinti garliaviškiai.

Kaltinimuose neliko politikos

N.Venckienės ekstradicijos byla buvo pradėta 2015 metų pabaigoje.

Pirma bėglės nusikalstama veikla buvo suskirstyta į 39 epizodus, jai pareikšta įtarimų pagal 16 Baudžiamojo kodekso straipsnių.

Pernai prokuratūra JAV išsiuntė patikslintą N.Venckienės įtarimų sąrašą, iš jo buvo išbraukti epizodai, susiję su politika, – valstybės simbolių išniekinimas ir vieši raginimai pažeisti Lietuvos suverenitetą.

„Sprendžiant dėl ekstradicijos žiūrima, ar tai nėra politinė byla, todėl N.Venckienei panaikinti įtarimai, susiję su politika, nes jie gali tapti pagrindu neišduoti jos Lietuvai“, – „Lietuvos rytui“ paaiškino prokuroras Darius Jakutis, vadovaujantis bėglės nusikaltimus tiriančiai grupei.

Dabar N.Venckienė yra kaltinama neteisėtu informacijos rinkimu, mirusiojo atminimo paniekinimu, šmeižimu, įžeidimu, neteisėtai surinktos informacijos panaudojimu, piktnaudžiavimu, melagingu pranešimu apie nebūtą nusikaltimą, piktnaudžiavimu globėjos pareigomis, tvirkinimu, trukdymu antstolei ir prokurorui atlikti savo pareigas, nepagarba teismui, teismo sprendimo nevykdymu, nežymiu sveikatos sutrikdymu ir pasipriešinimu policijos pareigūnams.

Stengsis kuo ilgiau negrįžti į Lietuvą

Gintaras Černiauskas

L.Stankūnaitės advokatas

„Nė kiek neabejojau nepriekaištingai veikiančia JAV teisine sistema. Suėmimas užtruko, bet JAV pareigūnai nepamiršo Lietuvos prašymo.

Ekstradicija taip pat gali trukti ilgai – vienas lietuvis, sužinojęs, kad jo likimo draugo išdavimo procedūra Jungtinėse Valstijose užtruko net 7 metus, pats dėjo pastangas, kad greičiau sugrįžtų.

Bet N.Venckienė tikriausiai stengsis kiek įmanoma ilgiau likti šioje šalyje ir kaip galima ilgiau negrįžti į Lietuvą.

Nemanau, kad N.Venckienę slegia gėdos jausmas. Neatrodo, jog ji iš viso tokį jausmą turi.

Nusikaltėliai paprastai bėga, slapstosi bijodami įkliūti.

Nesakau, kad N.Venckienė yra kalta, – tai nuspręs teismas. Tačiau, atrodo, bėglės dalią ji pasirinko bijodama atsakomybės už šokiruojantį savo elgesį.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.