Į teisiamųjų suolą atvedė propagandinė Galinos Sapožnikovos knyga

Knygų leidybą užsiimančios bendrovės „Mūsų gairės“ vadovas Povilas Masilionis dėl savavališkai išleistos Galinos Sapožnikovos knygos turės aiškintis teisme.

 G.Sapožnikovos knyga ne pirmasis rusų propagandistų leidinys, kurį išleido A.Paleckio bendražygis P.Masilionis.  <br> Lrytas.lt archyvo nuotr.
 G.Sapožnikovos knyga ne pirmasis rusų propagandistų leidinys, kurį išleido A.Paleckio bendražygis P.Masilionis.  <br> Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2018, 11:30 AM, atnaujinta Feb 26, 2018, 12:23 PM

Jam pareikšti kaltinimai dėl viešo pritarimo SSRS nusikaltimams Lietuvos Respublikai ar jos gyventojams, jų neigimo ar šiurkštaus menkinimo. Byla perduota nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismui.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimai neteisėtų, dabar jau 78 metų P.Masilionio veiksmų buvo pradėta pernai vasario mėnesį, po to kai P. Masilionio vadovaujamos bendrovės „Mūsų gairės“ leidykla „Politika“ išleido knygą „Išdavystės kaina“, o kovo mėnesį P.Masilionio leidykloje atliko kratas.

„Išdavystės kaina“ – žurnalistės G.Sapožnikovos knygos „Kas ką išdavė“ vertimas. Knygoje tendencingai iškraipomi istoriniai faktai apie 1991 metais vykusias beginklių žmonių žudynes prie televizijos bokšto, Medininkų pasienio poste iššaudytus Lietuvos pareigūnus ir kitus 1990-1991 metų įvykius Lietuvoje.

Dėl šios knygos G.Sapožnikova buvo paskelbta nepageidaujamu asmeniu Lietuvoje, jai draudžiama įvykti, tačiau P.Masilionis manė kitaip – jis savo iniciatyva išvertė G.Sapožnikovos knygą į lietuvių kalbą, parašė lietuviškam leidiniui „Leidėjo žodį“ ir savo lėšomis sumokėjo spaustuvei už knygos spausdinimą.

Ši knyga buvo išspausdinta 530 egzempliorių. Keletą jos egzempliorių P. Masilionis perdavė bibliotekoms bei išdalino savo pažįstamiems, dar 100 knygų davė kitam asmeniui, kuris buvo pažadėjęs jas parduoti.

R.Sapožnikovos „šedevrą“ P.Masilionis taip pat bandė įsiūlyti knygynams, tačiau šie atsisakė ją pardavinėti.

P.Masilionis yra Algirdo Paleckio anksčiau vadovautos partijos „Socialistinis liaudies frontas“ narys.

Šis veikėjas yra pasižymėjęs ir anksčiau. 2014 metais jo vadovaujama leidykla „Gairės išleido Kremliaus propagandisto Aleksandro Diukovo knygą „Holokausto išvakarėse“.

Šioje knygoje juodinami lietuvių tremtiniai ir aiškinama, kad jie į Sibirą buvo ištrempti tik todėl, kad buvo nacių parankiniai.

Tada P.Masilionis pripažino, kad A.Diukovo knyga buvo išleista Rusijos užsakymu. Jos vertimui buvo skirta 10 tūkst. litų. „Jeigu moka pinigus, prašau, tegul leidžia. Koks čia purvas? Čia yra dokumentai“, – aiškino leidyklos vadovas.

Pats A.Diukovas tąkart savo knygos pristatyme dalyvauti negalėjo. Jis buvo sulaikytas Vilniaus oro uoste ir išsiųstas atgal į Rusiją bei paskelbtas Lietuvoje nepageidaujamu asmeniu.

2015 metų rugpjūtį toks pats likimas ištiko ir G.Sapožnikovą. Ji buvo neįleista į Lietuvą, kai atvyko iš Estijos sostinės Talino. 2014-ųjų Lietuvos Valstybės saugumo departamento ataskaitoje nurodoma, kad Taline ir Maskvoje gyvenanti G.Sapožnikova yra įsteigusi tarptautinį žiniasklaidos klubą „Format A-3“, kuris Baltijos šalyse skleidžia „Rusijos politines ir ideologines nuostatas“.

Vien 2013-aisiais Lietuvoje buvo surengta 11 renginių, kuriuose G.Sapožnikova bendraminčiams, tarp jų ir A.Paleckiui, aiškindavo, kokie baisūs yra už laisvę kovoję lietuviai, kaip teisingai buvo baudžiami tremtiniai ir kokia nuostabi yra Rusija, pasak G.Sapožnikovos, kovojanti su „“istoriniu nacizmu“.

G.Sapožnikova iki šiol yra dalyvavusi ne vienoje Rusijos televizijos laidoje ir aiškinusi, kad Sovietų Sąjungą sugriovė kažkieno, greičiausiai, JAV pasamdyti priešai, sovietų kariai niekada nieko nešaudė, tik patys slėpėsi už tankų, o šaudė savi į savus. Apie tai rašoma ir jos knygoje „Išdavystės kaina. Kaip žlugo Sovietų Sąjunga ir kas nutiko tiems, kurie bandė ją išsaugoti“.

Už Sovietų Sąjungos agresijos neigimą P.Masilioniui gresia laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.


 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.