Daugiau nei 300 kilogramų hašišo slėpė po agurkais

Daugiau nei 300 kilogramų hašišo gabenimą į Lietuvą organizavusiems lietuviams teismas skyrė ilgas laisvės atėmimo bausmes.

 Daugiau nei 300 kilogramų hašišo slėpė po agurkais.<br> MKT asociatyvi nuotr.
 Daugiau nei 300 kilogramų hašišo slėpė po agurkais.<br> MKT asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2018, 12:10 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 12:24 PM

Panevėžio apygardos teismas vasario 23 dieną paskelbė nuosprendį trims panevėžiečiams, 2016 m. organizavusiems 309 kilogramų hašišo (kanapių dervos) ir daugiau nei 17 kilogramų kanapių atgabenimą iš Ispanijos į Lietuvą.

Atgabentų narkotinių medžiagų vertė juodojoje rinkoje galėjo siekti iki 3 mln. eurų. Manoma, kad 300 kilogramų hašišo galėjo būti skirta Rytų Europos ir Rusijai, skelbia Generalinė prokuratūra. 

Už narkotinių medžiagų kontrabandos organizavimą ir disponavimą labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų Valdui Kazokaičiui skirta 13 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, kitam nusikalstamos veikos organizatoriui ir jo bendrininkui broliui – po 13 metų nelaisvės.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) ir Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, remdamiesi Lietuvos kriminalinės policijos biuro atliekamo tyrimo metu surinkta informacija, 2016 m. sausio 26 d. Panevėžyje sulaikė krovininį automobilį. Jo puspriekabėje po legaliai gabentų agurkų kroviniu pareigūnai aptiko daugiau kaip 300 kilogramus į briketus supakuoto hašišo.

Teismas nustatė, kad labai didelio kiekio narkotinės medžiagos įvežimą iš Ispanijos į Lietuvą organizavo krovinių pervežimo bendrovės direktorius V. Kazokaitis. Jis sukurstė jo įmonėje dirbusį vairuotoją už piniginį atlygį neteisėtai įgyti, laikyti ir gabenti labai didelį narkotinės medžiagos – kanapių dervos – kiekį. Ispanijoje iš nenustatytų asmenų įgijęs daugiau kaip 300 kilogramų hašišo ir jį paslėpęs po agurkų kroviniu, vairuotojas narkotines medžiagas gabeno per Prancūziją, Vokietiją, iš jos – keltu į Lietuvą, kol buvo sulaikytas Panevėžyje, prie angaro, priklausančio krovinių pervežimo bendrovės direktoriui. 

Kartu su V. Kazokaičiu nuosprendį išgirdo broliai Irmantas ir Aivaras Vaištortai. Jiems 13 metų laisvės atėmimo bausmės skirtos už tai, kad, veikdami organizuotoje grupėje, neteisėtai disponavo labai dideliu kiekiu narkotinių medžiagų ir organizavo jų kontrabandą.

Vienas iš brolių, I. Vaištortas, būdamas Lietuvoje, susitarė su Ispanijoje gyvenančiu broliu A. Vaištortu, kad pastarasis Ispanijoje įgis daugiau kaip 17 kilogramų kanapių, organizavo jų atgabenimą į Lietuvą bei planavo jų platinimą.

Lemtingai sutapo, kad atgabenti didelį kiekį narkotinių medžiagų į Lietuvą I. Vaištortas sutarė su V. Kazokaičio įmonės vairuotoju.

Sutartoje vietoje Ispanijoje iš A. Vaištortas perėmęs 17 kilogramų kanapių, vairuotojas jas paslėpė po agurkų kroviniu kartu su 309 kilogramais hašišo. Pasiekęs Panevėžį, pirmiausia 17 kilogramų kanapių vairuotojas atidavė A. Vaištortui. Jis narkotines medžiagas persidėjo į savo automobilį BMW X6. Automobiliu gabenantis 17 kilogramų narkotinės medžiagos, I. Vaištortas buvo sulaikytas policijos pareigūnų.

Teismas konstatavo, kad visi kaltinamieji padarė tyčinius sunkius ir labai sunkius nusikaltimus esant idealiai nusikaltimų sutapčiai, o jų disponuoti narkotinių medžiagų kiekiai akivaizdžiai rodo, jog kaltinamųjų tikslas tikslas buvo šias narkotines medžiagas platinti ir iš to neteisėtai gauti pelno.

Daugiau nei 300 kg atgabentų narkotinių medžiagų vertė juodojoje rinkoje galėjo siekti iki 3 mln. eurų. Manoma, kad 300 kg hašišo galėjo būti skirta Rytų Europos ir Rusijos rinkoms.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, jį organizavo ir jam vadovavo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

V. Kazokaičio įmonės vairuotojas, į Lietuvą įvežęs narkotines medžiagas, buvo sulaikytas, jam buvo pareikšti įtarimai. Jis visiškai pripažino savo kaltę, bendradarbiavo su ikiteisminio tyrimo pareigūnais, padėdamas atskleisti organizuotų grupių padarytų nusikalstamų veikų aplinkybes, todėl 2016 m. rugsėjo mėn. teisėjo patvirtintu prokuroro nutarimu buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.