Užsienietis verslininkas kaltinamas siekęs išsisukti nuo mokesčių mokėjimo

Klaipėdos apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Diana Mikelėnienė baigė ikiteisminį tyrimą ir teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje apgaulingu apskaitos tvarkymu kaltinamas Nyderlandų Karalystės pilietis, gyvenantis ir turintis įmonę Lietuvoje.

 Užsienietis verslininkas kaltinamas siekęs išsisukti nuo mokesčių mokėjimo.<br> Prokuratūros nuotr.
 Užsienietis verslininkas kaltinamas siekęs išsisukti nuo mokesčių mokėjimo.<br> Prokuratūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2018, 1:21 PM, atnaujinta Mar 19, 2018, 1:24 PM

Kaip rašoma prokuratūros pranešime, ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų visuma leidžia manyti, kad Nyderlandų Karalystės pilietis Lietuvoje vystė darbuotojų nuomos verslą. Užsienietis verslininkas įdarbindavo žmones savo įmonėje ir siūlydavo jiems darbą tose įmonėse, su kuriomis bendradarbiavo.

Įtariama, kad kaltinamasis buhalterinėje apskaitoje įrašydavo tikrovės neatitinkančias ūkines operacijas, pavyzdžiui buvo imituojama, kad darbuotojai vyksta į komandiruotes, o už jas jiems mokami dienpinigiai. Nors komandiruočių nebuvo, darbuotojams už jas buvo išmokėta daugiau nei tūkstantis eurų.

Ikiteisminį tyrimą atlikusių Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos apygardos valdybos pareigūnų duomenimis, taip buvo elgiamasi siekiant mokėti mažiau mokesčių, mat apskaičiuotas atlyginimas apmokamas didesniais mokesčiais.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, kaltinamasis veikė per bendrovės apskaitą tvarkiusį kitos įmonės įgaliotą asmenį, nesuvokusį nusikalstamų veiksmų pobūdžio. Kaip įtariama, Nyderlandų Karalystės pilietis, bendrovės apskaitą tvarkiusiam asmeniui taip pat nepateikė duomenų apie 7 bendrovės darbuotojams išmokėtus atlyginimus. Dėl šių priežasčių į įmonės darbo užmokesčio žiniaraščius neįtrauktos ir apskaitos dokumentais nepagrįstos ūkinės operacijos, siekiančios 5 tūkstančius 124 eurus.

Dėl tokių įmonės direktoriaus, kaltinamo apgaulingu apskaitos tvarkymu, veiksmų, nuo 2015 m. liepos iki 2016 m. pabaigos, iš dalies negalima įmonės veiklos, jos turto, nuosavo kapitalo, įsipareigojimų dydžio ir struktūros.

Baudžiamojo kodekso 222 straipsnis, kuriuo užsienietis verslininkas kaltinamas, jam numato baudą, areštą arba laisvės atėmimą iki 4 metų.

Valstybei mokėtinų mokesčių suma siekia 2888 eurus, tad vyrui iškelta ir administracinio nusižengimo byla. Pagal LR administracinių nusižengimų kodekso 187 straipsnį jam gresia bauda nuo 5 šimtų iki 6 tūkstančių eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.