Žmogaus pagrobėją klampina ir kokainas

Kaunietis Giedrius Černiauskas galės palyginti, kur kalėjimo gultai kietesni – Anglijoje ar Lietuvoje. Šis vyras, kurį britai nuteisė už žmogaus pagrobimą, kaltinamas subūręs gaują, gabenusią kokainą iš Pietų Amerikos.

A.Bervingas (nuotr.) tvirtino, kad G.Černiauskas jį privertė gabenti narkotikus iš Pietų Amerikos.<br>G.Pilaičio nuotr.
A.Bervingas (nuotr.) tvirtino, kad G.Černiauskas jį privertė gabenti narkotikus iš Pietų Amerikos.<br>G.Pilaičio nuotr.
G.Černiauskas
G.Černiauskas
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Apr 6, 2018, 9:15 PM

Klaipėdos teritorinės muitinės (KTM) kriminalinės tarnybos pareigūnai įtaria, kad būtent 36 metų G.Černiauskas subūrė gaują, jai vadovavo ir pelnėsi dideliais kiekiais gabendamas į Lietuvą narkotikus.

Narkotikų kontrabandos kelius iš Pietų Amerikos į Lietuvą nutiesę gaujų vadeivos patys galvos į kilpą niekada nekišdavo – jiems už atlygį dirbo samdiniai, vadinami mulais.

G.Černiauską išdavė 31 metų kaunietis Aistmantas Bervingas, prieš penkerius metus su 3 kilogramais kokaino įkliuvęs Palangos oro uoste.

Narkotikus, kurių kaina juodojoje rinkoje siekė apie 289 tūkstančius eurų, atgabenęs į Lietuvą anksčiau neteistas A.Bervingas ilgai nesispyriodamas atskleidė užsakovą – G.Černiauską.

Jis už kokaino pervežimą A.Bervingui buvo pažadėjęs 4 tūkstančius eurų.

A.Bervingas už narkotikų kontrabandą jau nuteistas kalėti 10 metų, o iš Angijos išsiųstas G.Černiauskas tiktai dabar stojo prieš teismą.

Bagaže – kvaišalai

G.Černiauskas neigė organizavęs kokaino kontrabandą, sakė nesuprantąs, kuo yra kaltinamas.

Bet jam teks prisiminti A.Bervingo istoriją.

Palangos oro uosto salėje savo bagažo laukęs A.Bervingas elgėsi įtartinai. Galbūt jautė, kad yra sekamas, tad labiau už kitus keleivius nerimavo, kad lagaminas pasimetė.

Priėjęs prie skiriamosios juostos kaunietis bandė išeiti iš salės, bet įspėtas, jog negalės sugrįžti, pasiliko.

Jį stebėję kriminalistai nelaukė, kada bagažas atsiras.

Sužadėtinė – tik priedanga

Lėktuvais narkotikus gabenantys kurjeriai praryja narkotikų kapsules, todėl A.Bervingas buvo nuvežtas į ligoninę.

Per patikrą vyro skrandyje įtartinų daiktų nepastebėta.

A.Bervingas sakė viešėjęs Čilėje, kur ketino pasipiršti draugei lietuvei, o paskui per Rygą atvykęs į Palangos oro uostą.

Jis negalėjo paaiškinti, kodėl sužadėtinė liko Santjage.

Už bilietus į Santjagą (be bagažo mokesčio), kainavusius 20 tūkstančių litų, sumokėjo A.Bervingo draugas Giedrius.

Jis žadėjo tariamuosius sužadėtinius pasitikti Palangoje.

Paaiškėjo, kad narkotikų vežėjui į Čilę liepta skristi kelių oro linijų reisais.

Sutikusi vaidinti A.Bervingo sužadėtinę Vitalija Karmėlavos oro uoste net nepasirodė. Dėl to susijaudinęs kaunietis paskambino Giedriui.

Šis pasiūlė sumokėti dvigubai, jeigu A.Bervingas į Čilę nuskris vienas.

Santjage laukė siuntos

Kaunietis nusigavo į Rygą, o iš ten – į Paryžių. Persėdęs į kitą lėktuvą atsidūrė Santjage.

Apsigyvenęs minėto Giedriaus nurodytame viešbutyje A.Bervingas laukė kokaino siuntos.

Kai iki skrydžio atgal buvo likusios vos kelios valandos, viešbutyje pasirodė kažkoks čilietis Javieras.

Atneštus du kompiuterių dėklus svečias sukišo į lietuvio lagaminą.

„Kokaino nemačiau – jis buvo supakuotas. Man liepta niekuo nesidomėti, niekur nesikišti.

Paskambinęs Giedriui pranešiau gavęs krovinį“, – teisme pasakojo A.Bervingas.

Paskui kaunietis su Javieru taksi nuvažiavo į Santjago oro uostą ir tuo pačiu maršrutu atskrido į Palangą, kur turėjo laukti Giedrius. Bet jis, tarsi užuodęs pasalą, nepasirodė.

Šalia kokaino – Biblija

Palangoje A.Bervingui, kaip ir kitiems bagažo nesulaukusiems keleiviams, leista vykti į namus, o lagaminus pažadėta atgabenti nurodytais adresais.

Atsiradusį A.Bervingo bagažą naršę kriminalistai iš pradžių nieko įtartina nepastebėjo – tarnybinis šuo narkotikų neužuodė.

Tuomet lagaminas patikrintas nuodugniau.

Tarp A.Bervingo vežtų daiktų atrasti du tušti kompiuterių dėklai – sunkesni ir storesni, skleidę aštrų kvapą. Lagamine dar gulėjo ir Biblija.

Tarp dėklų sienelių įspraustų keturių paketų su kokainu tarnybinis šuo neužuodė, nes jie buvo apvynioti plastiko plėvele, užklijuoti ir dar aptepti keliais dervos sluoksniais.

Kriminalistų nuojauta neapvylė – A.Bervingo į Lietuvą atvežto kokaino siuntos kaina juodojoje rinkoje siekė apie milijoną litų.

Išvydęs kompiuterių dėklus su narkotikais A.Bervingas suglumo ir atskleidė savo kelionės į Čilę tikslą, nurodė siuntėjus ir kokaino tiekėjus.

Žadėjo nubraukti skolas

Kaunietis pareiškė, kad narkotikų į Čilę jį pasiuntęs G.Černiauskas, žadėjęs dosniai atsilyginti už paslaugą. Su šiuo veikėju kaunietis susipažino Londone ieškodamas darbo.

„Už parūpintą darbą įsiskolinau Giedriui.

Jis pasiūlė nubraukti skolas – man tereikėjo nuskristi į Čilę, ten kažką paimti ir atgabenti į Lietuvą“, – pasakojo A.Bervingas.

Kaune A.Bervingas buvo supažindintas su būsimąja bendrakeleive Brigita.

Porą vaidinę lietuviai 2012 metų liepą iš Karmėlavos oro uosto per Rygą ir Paryžių atskrido į Čilę. Laukdami kokaino lietuviai Santjage praleido savaitę.

Kai lėktuvas nusileido Karmėlavoje, A.Bervingas iškart paskambino Giedriui, kuris krovinio laukė Kaune.

Tąkart mulas ir mergina prasmuko neįkliuvę muitinėje. Iš Čilės atgabentas lagaminas su narkotikais G.Černiauskui buvo perduotas vienoje degalinėje.

Po pusmečio G.Černiauskas vėl prisiminė nešuliniu mulu jam padirbėjusį A.Bervingą – verbavo keliauti į Čilę, tik jau su kita mergina Vitalija.

Dar bandė dumti akis

„Jis visaip mane įkalbinėjo: „Važiavai vieną kartą, nuvažiuok vėl, daugiau galėsi nevažiuoti“, – teisme savo pokalbius su G.Černiausku prisiminė A.Bervingas.

Kurjeris įsidėmėjo ir šeimininko pamokymus: „Jeigu Santjago oro uoste pamatysi muitininką su šunimi, nedrebink kinkų – tavo bagažas bus švarus.“

Vitalija Karmėlavoje kažkodėl nepasirodė – gal išsigando, todėl A.Bervingas išskrido vienas. Vėliau paaiškėjo, kad merginos į kelionę neišleido motina – pasiėmė jos pasą.

Vyrui nuskridus į Santjagą, viskas pasikartojo – tas pats čilietis į viešbutį atnešė narkotikų.

Įkliuvęs A.Bervingas dar bandė pūsti miglą į akis, kad nežinojo, ką veža: „Maniau, kad vertybinius popierius arba deimantus. Giedrius privertė, sakė nebus jokių problemų.“

Mulu paverstas vežėjas tikino žinojęs tiktai G.Černiausko vardą, bet vėliau atsivėrė: „Jis žadėjo man sumokėti 8000 eurų, nupirko bilietus į lėktuvą, užsakydavo kambarius.“

Londone siautėjo ir lietuvių mafija

A.Bervingas jau atlieka bausmę už narkotikus, o G.Černiauskas slapstėsi užsienyje. Tiktai po kelerių metų šį kaunietį sučiupo Didžiosios Britanijos teisėsaugininkai.

Anglijoje G.Černiauskas įkliuvo 2013 metais po to, kai su praeityje žinomu motociklininku Europos čempionu Virginijumi Suchodolskiu pagrobė 40-metį Metiną Mustafą.

Pagrobėjų iš namų išvilktas M.Mustafa savaitę laikytas surištas po antklode ir šiukšlių maišais, muštas, marintas badu, negalėjo atsigerti, užmigti, atlikti gamtinių reikalų.

Įkaitą išlaisvino lietuvių autofurgoną kelyje sustabdę Didžiosios Britanijos policininkai – jie pastebėjo ant galinės sėdynės po užklotu slepiamą sudaužytą žmogų.

Kankintojai už įkaito gyvybę iš jo artimųjų reikalavo išpirkos. M.Mustafa buvo pagrobtas už tai, kad negrąžino skolos už narkotikus lietuvių mafijai.

G.Černiauskui atseikėta devyneri, o V.Suchodolskiui – vienuolika metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.