Įtariamojo ir pareigūno pietūs užminė mįslių

Kai Šiauliuose siautė policijos gauja, buvo įprasta, kad susitikę su nusikaltėliais pareigūnai aptardavo, kaip už kyšius nutraukti bylas. Ši grupuotė jau greit išgirs nuosprendį, tačiau miesto policijos vadovai ir toliau susitikinėja su įtariamaisiais.

S.Valiaus (kairėje) susitikimą su V.Urbonavičiumi užfiksavo vaizdo kameros.
S.Valiaus (kairėje) susitikimą su V.Urbonavičiumi užfiksavo vaizdo kameros.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2018, 12:46 PM, atnaujinta Apr 15, 2018, 12:49 PM

Tai paaiškėjo, kai sukčiavimu įtariamas dabar jau bankrutavusios didžiausios Šiaurės Lietuvoje statybos kompanijos „CCM Baltic“ savininkas Stanislovas Valius buvo pastebėtas aptariantis reikalus su aukštu policijos pareigūnu.

Užfiksuota, kaip S.Valius kavinėje „Barvilis“ pietauja su Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotoju Vincu Urbonavičiumi.

Patikrinimą dėl šio aukšto pareigūno neoficialaus susitikimo atlikę Policijos departamento Imuniteto valdybos pareigūnai apsiribojo įspėjimu, tačiau akcentavo, kad tokie susitikimai gali sukelti abejonių dėl pareigūnų veiklos skaidrumo.

Pažįsta įtakingus pareigūnus

Nuo S.Valiaus nukentėję žmonės jau ne kartą kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydami, kad ikiteisminis tyrimas dėl šio veikėjo būtų atliekamas ne Šiauliuose.

Nurodoma, kad S.Valius artimai susijęs su aukštais Šiaulių policijos ir prokuratūros pareigūnais, kurie gali daryti įtaką tyrimui.

Prieš kelerius metus šio verslininko vadovaujamos bendrovės statė ir įrenginėjo įvairius Šiaulių apskrities policijos objektus. Tarp jų – ir areštinę.

2015 metų pabaigoje per iškilmingą areštinės atidarymą S.Valius kartu su policijos generalinio komisaro pavaduotoju Linu Pernavu perkirpo juostelę, o tuomečiam Šiaulių policijos vadovui, dabartiniam generalinio komisaro pavaduotojui Rimantui Bobinui įteikė simbolinį raktą.

Užtiko prie pietų stalo

Nors Generalinės prokuratūros prokurorai atsisakydavo tyrimą perkelti į kitą apskritį, Šiauliuose nuolat buvo girdėti kalbų, kad S.Valius kartu su savo žentu slapčia susitikinėja su ikiteisminį tyrimą atliekančiais Šiaulių ekonominės policijos vadovais ir kitais aukštais pareigūnais.

Šios kalbos pasitvirtino, kai už miesto esančioje kavinėje „Barvilis“ buvo pastebėti pietaujantys ir draugiškai besišnekučiuojantys S.Valius ir V.Urbonavičius.

Pareigūno ir įtariamojo susitikimu greitai susidomėjo Policijos departamento Imuniteto valdybos pareigūnai.

Jie kavinėje atliko poėmį ir paėmė vaizdo įrašą, kuriame buvo nufilmuotas šis susitikimas.

Vis dėlto energingai pradėję tyrimą šios valdybos pareigūnai jį greitai nutraukė. Jiems pasirodė, jog Šiaulių apskrities policijos viršininko pavaduotojo pareigos per menkos, kad jis galėtų daryti įtaką miesto ekonominės policijos tyrėjams.

Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas apsiribojo abstrakčiu raštu Šiaulių policijos vadovui, kad jo pavaduotojo susitikimai su įtariamuoju gali sukelti abejonių dėl veiklos skaidrumo.

Apie įtarimus nežinojo?

Pats V.Urbonavičius „Lietuvos rytui“ teigė, kad iki susitikimo kavinėje trejus metus nebuvo matęs S.Valiaus.

Nors apie S.Valiaus atžvilgiu atliekamą ikiteisminį tyrimą plačiai buvo rašoma žiniasklaidoje, pareigūnas tvirtino nieko nežinojęs, kad šiam verslininkui yra pareikšti įtarimai.

„Kad jo atžvilgiu vyksta ikiteisminis tyrimas, susitikimo metu man papasakojo pats S.Valius.

Grįžęs į darbą aš iškart informavau ekonominės policijos viršininko pavaduotoją, kad jis perspėtų tyrėją apie galimą S.Valiaus manipuliavimą pažintimi su manimi, o jeigu taip atsitiktų – informuotų mane ir Imuniteto skyrių“,– sakė aukštas pareigūnas.

Tyrimas vyksta vangiai

Ikiteisminis tyrimas S.Valiaus atžvilgiu pradėtas beveik prieš dvejus metus, tačiau vyksta labai vangiai. Tik didelėmis pastangomis nukentėjusiesiems pavyko pasiekti, kad S.Valiui būtų pareikšti įtarimai.

Verslininkas įtariamas, kad savo įmonės skolas garantuodavo pasirašydamas asmeninius vekselius, nors pats, kaip fizinis asmuo, buvo Latvijoje paskelbęs bankrotą.

Iš viso asmeninių vekselių S.Valius pasirašė už maždaug 1,1 mln. eurų sumą.

Nukentėjo ne tik S.Valiaus užsakymų statybos darbus atlikę statybininkai, prekių tiekėjai, bet net ir kaimo turizmo sodybų savininkai.

S.Valius taip pat įtariamas tyčia privedęs buvusią stambiausią Šiaulių apskrityje statybos bendrovę „CCM Baltic“ prie bankroto, o jos turtą perpumpavęs savo artimiems giminaičiams.

Pasirašydamas vekselius S.Valius mėgo girtis įtakingomis pažintimis su teisėsaugos pareigūnais, nuolat pabrėždavo, kad buvęs generalinis prokuroras, o dabar Generalinės prokuratūros departamento vadovo pavaduotojas Darius Valys – jo pusbrolis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.