Šiauliečiams kokaino pirkliams – atpildo metas ir prarasti milijonai

Šiaulių apygardos teismui perduota baudžiamoji byla, kurioje keturi 20-49 metų asmenys kaltinami prekyba žmonėmis, neteisėtu disponavimu labai dideliu kvaišalų kiekiu ir sprogstamosiomis medžiagomis.

 Prokurorė V.Bartušienė (dešinėje) ir vyresnioji tyrėja D.Girskienė papasakojo apie tarptautinę operaciją, per kurią įkliuvo kvaišalų kontrabandą organizavę nusikaltėliai.<br> G.Šiupario nuotr.
 Prokurorė V.Bartušienė (dešinėje) ir vyresnioji tyrėja D.Girskienė papasakojo apie tarptautinę operaciją, per kurią įkliuvo kvaišalų kontrabandą organizavę nusikaltėliai.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 20, 2018, 11:53 AM, atnaujinta Apr 20, 2018, 11:56 AM

Trys šiauliečiai ir šilutiškė moteris buvo sučiupti 2015 m. gegužę per kruopščiai planuotą bendrą Lietuvos, Kolumbijos ir Prancūzijos teisėsaugininkų operaciją. Įtarimai buvo pateikti ir penktam nariui, bet šis netrukus pasislėpė, todėl byla išskirta į atskirą.

Teisėsaugininkai sulaikė ir penkis Panevėžio apskrities gyventojus, kurie dirbo „mulais“ – kvaišalų pervežėjais. Vienas asmuo buvo sučiuptas Kolumbijos oro uoste, antram antrankiai buvo uždėti, kai iš Kolumbijos atskrido į Prancūziją.

Sulaikytoji lietuvė Kolumbijos oro uoste turėjo dėžutę nugos, kurioje buvo slepiama 0,4 kilogramo kokaino. Į Prancūziją atskridusio „mulo“ lagamine aptikta kiek daugiau kaip 2 kilogramai kokaino. Kvaišalai buvo ypač geros kokybės, todėl jie būtų buvę skiedžiami. 

„Už tokį kokaino kiekį juodojoje rinkoje būtų gauta apie 1 milijoną eurų“, – sakė Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos vyresnioji tyrėja Daiva Girskienė.

Įkalčių prispirti „mulai“ bendradarbiavo su teisėsaugininkais ir papasakojo viską apie vykdytus nusikaltimus. Paaiškėjo, kad kvaišalai buvo gabenami ir skrandyje. Vienas kvaišalų pirklių papasakojo, kad buvo įsodintas į lėktuvą Rygoje ir į Rusiją skrandyje nuskraidino 30 paketėlių su narkotikais. Prekė buvo perduota rusakalbiui vyriškiui.

Per ikiteisminį tyrimą išsiaiškinta, kad anksčiau už panašius nusikaltimus bausti šiauliečiai tarp pažįstamų ieškojo kvaišalų pervežėjų. Pasak Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorės Violetos Bartušienės, buvo taikomasi į lengviausiai pažeidžiamą socialinį sluoksnį – nepasiturinčius, prasiskolinusius žmones.

Patikliems „mulams“ buvo žadamas lengvas uždarbis – už kiekvieną kelionę nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų. Organizatoriai pasirūpindavo viskuo – bilietais, pasais, vizomis, apmokėdavo nakvynę viešbučiuose. Jie pasitikdavo „mulus“, nuvesdavo ir palydėdavo, kur buvo sutarta.

Išsiaiškinta, kad kvaišalų pirkliai nesilaikė duoto žodžio – ne visada mokėjo sutartą atlygį. Jei išsigandę „mulai“ imdavo spyriotis, tada buvo griebiamasi šantažo, smurto. 

Prokurorė V.Bartušienė sakė, kad nusikaltėliams talkinę asmenys jau yra atlikę bausmę. Nusikalstamų veikų organizatoriams gresia įkalinimas iki 15 metų.  

Kvaišalų pirkliai teismo sulaukė laisvėje. Dviem pagrindiniams veikėjams laisvė yra suvaržyta – jie gyvena su apykojėmis, tad pareigūnų yra stebimi visą parą.  

Pareigūnai dėmesį į šiuos draugystės ryšiais susijusius nusikaltėlius atkreipė gavę operatyvinių duomenų apie vykdomas veikas. Įtariamieji pusmetį buvo sekami, o po to vienas po kito sulaikyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.