Pokštas apie paslėptą deimantą nusikaltėlių šului ir jo šeimai kainavo brangiai

Ar nėra bandoma prisidengiant narkotikų kontrabandos byla prispausti įtariamuosius, kad jie parodytų, kur slepiamas deimantas? Tokių minčių kai kuriems teisėsaugininkams kilo, kai neseniai už grotų atsidūrė visa vilniečių Aukštuolių šeima – tėvai ir du jų sūnūs.

Iki galo neaišku, ar įsibrovę į šiuos kolekcininko namus nusikaltėliai iš tiesų pavogė didžiulį deimantą, ar tik fantazuoja.
Iki galo neaišku, ar įsibrovę į šiuos kolekcininko namus nusikaltėliai iš tiesų pavogė didžiulį deimantą, ar tik fantazuoja.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 13, 2018, 5:24 PM

Pareigūnai jau seniai įtarinėja, jog šeimos galva Raimondas Aukštuolis kažkur slepia prieš dešimt metų iš garsaus kolekcininko Andrejaus Balykos namų Vilniuje esą pavogtą itin brangų deimantą.

O už grotų atsidūrusios šeimos draugai net neabejoja, jog mainais už deimantą R.Aukštuoliui bus siūloma panaikinti jam ir jo sūnums pateiktus įtarimus dėl narkotikų prekybos.

Apie kontrabandą žinojo

11 kilogramų kanapių, dėl kurių už grotų atsidūrė Aukštuolių šeima, į Lietuvą buvo įvežta automobiliu „Citroën C4“.

Duomenų, kad šia mašina ruošiamasi atgabenti narkotikų, pareigūnai turėjo dar praėjusių metų pabaigoje.

Bet tuomet buvo įtariama, kad kontrabandą gali organizuoti Aleksandras Gorelovas – buvusio garsaus sostinės nusikaltėlių šulo Vladimiro Gorelovo, pravarde Gorelas, sūnus.

Tad kai iš Ispanijos atvykęs automobilis „Citroën“, kurio slaptavietėje buvo paslėpta narkotikų, įvažiavo į sostinės Žvėryno rajone esančio A.Gorelovo namo garažą, pareigūnai jo jau laukė.

Užsakovas buvo paleistas

Po kiek laiko pas A.Gorelovą atvyko R.Aukštuolio sūnus Tomas. A.Gorelovas jam padavė apie 2 kilogramus kanapių, jas vyriškis įsidėjo į kuprinę.

T.Aukštuolis buvo sulaikytas, kai tik išėjo iš namo.

Netrukus buvo atlikta krata A.Gorelovo namuose, o garaže automobilyje rasti likę 9 kilogramai kvaišalų.

Po sulaikymo teismas abu įtariamuosius leido suimti ilgam laikui, tačiau netrukus A.Gorelovas buvo paleistas.

Vartai į laisvę jam greičiausiai atsivėrė, kai jis sutiko patvirtinti pareigūnų versiją, kad ne jis, o visa Aukštuolių šeima yra pagrindiniai narkotikų prekybos organizatoriai ir kad savo namuose laiko dar didesnį kvaišalų kiekį. Jais esą prekiauja tėvas Raimondas ir jauniausias sūnus Rokas.

Namuose nieko neaptiko

Remdamiesi tokiomis prielaidomis tyrėjai nutarė atlikti kratą R.Aukštuolio namuose.

Ankstų rytą, kai visi dar miegojo, laužtuvais buvo išlaužtos namo durys ir aukštyn kojomis apverstas visas pastatas.

Nors prašant leidimo atlikti kratą buvo rašoma, kad bus ieškoma narkotikų, tyliai buvo kalbama, jog pagrindinis paieškų tikslas – brangus deimantas.

Nors nei narkotikų, nei deimanto tyrėjai neaptiko, tėvas ir sūnus Rokas buvo apkaltinti kvaišalų prekyba ir uždaryti į areštinę.

Buvo sulaikyta ir R.Aukštuolio žmona, jai pareikšti įtarimai dokumentų klastojimu.

Nors pareigūnai ir intensyviai ieško deimanto, jo, ko gero, išvis nėra.

Prieš kelerius metus tyrėjai greičiausiai patys užkibo ant R.Aukštuolio pokšto, kai vyriškis nutarė pasišaipyti iš šnipus vaizduojančių policininkų.

Tai atsitiko po to, kai 2013 metais Vokietijos mieste Frankfurte buvo sulaikytas R.Aukštuolis, bandantis už 570 tūkstančių eurų parduoti 3 mln. eurų vertės 56 ikonas.

Šios ikonos dar 2008 metais buvo pagrobtos iš garsaus kolekcininko A.Balykos namo.

Tada grupė policininkų uniformomis apsirengusių nusikaltėlių, kuriems vadovavo Vilniaus apygardos teismo teisėjos Rūtos Veniulytės-Jankūnienės vyro brolis Saulius Jankūnas, įsiveržė į A.Balykos namus Antakalnyje ir pagrobė 330 ikonų bei įvairių kitų vertybių, kurių vertė – daugiau kaip 15 milijonų eurų.

Siūlė pačiam nusipirkti

Šią gaują kriminalistai demaskavo praėjus dvejiems metams po apiplėšimo. Nors nusikaltėliai buvo sulaikyti, surasti pagrobtų vertybių nepavyko.

Pareigūnai aptiko tik 10 ikonų, kurias buvo bandoma parduoti Baltarusijoje.

2013 metais Vokietijoje sulaikius R.Aukštuolį su 56 ikonomis buvo atgijusi viltis, kad pavyks surasti ir kitas vertybes.

Bet į Lietuvą parvežtas R.Aukštuolis pareigūnams nieko nepasakojo. Jis tirtino net nežinojęs, kad tos 56 parduoti paruoštos ikonos priklausė A.Balykai.

Pergudravo šnipą

Tada pareigūnai ir nutarė pažaisti šnipus. Bandydami išsiaiškinti, kur gali būti kitos vertybės, jie į kamerą, kurioje buvo įkalintas R.Aukštuolis, vis įleisdavo savo agentų, kurių tikslas buvo išgauti informaciją apie pavogtą kolekciją.

Tačiau anksčiau jau nekart teistas patyręs nusikalstamo pasaulio vilkas R.Aukštuolis greitai perkando tokius agentus.

Kartą, norėdamas pasišaipyti, kalbėdamas su vienu tokiu policijos šnipu R.Aukštuolis lyg paslaptį pašnibždėjo, jog A.Balykos namuose buvo radęs 200 karatų deimantą. Šią brangenybę jis esą paslėpė netoli Vilniaus esančios sodybos tvenkinio dugne.

Kaip vėliau paaiškėjo, šis pokštas jam kainavo brangiai.

Gavo teisėjo leidimą

Netrukus po šio pokalbio su policijos siųstu šnipu pas R.Aukštuolio artimuosius apsilankė pareigūnai. Jie turėjo teisėjo patvirtintą leidimą atlikti kratą. Nutarime atlikti kratą buvo rašoma, jog bus ieškoma 200 karatų deimanto.

Iš pradžių R.Aukštuolio artimiesiems pasiūlyta gražiuoju atiduoti šią brangenybę.

Jie tik gūžčiojo pečiais ir bandė paaiškinti, kad tai buvo pokštas, tačiau pareigūnai į viską žiūrėjo labai rimtai. Jų neįtikino ir aiškinimai, kad tokio dydžio briliantas – didžiulė retenybė ir visame pasaulyje jų yra tik keliolika.

Antai dešimtas pagal dydį briliantas „Tūkstantmečio žvaigždė“ vos viršija 200 karatų – sveria 203 karatus. Jo tikra vertė nežinoma, bet jis yra apdraustas 100 milijonų svarų sterlingų.

„Mes turime patikimos informacijos, kad deimantas yra tvenkinyje, ir tuoj pradėsime jo paieškas“, – sakė pareigūnai.

Nepavyko nieko surasti

Ir iš tiesų netrukus policijos pareigūnų atsivežti specialistai, pasitelkę įvairią aparatūrą, bandė vandenyje ieškoti deimanto.

R.Aukštuolio giminaičiai kartu su kviestiniais įsitaisė sodybos terasoje ir gurkšnodami arbatą stebėjo, kaip merkiant lietui pareigūnai ieško brangenybės.

Kai specialistai savo aparatūra nieko neaptiko, atvyko narai. Jie taip pat bergždžiai tikrino tvenkinio dugną.

Tiktai vakarop patys pareigūnai greičiausiai suvokė, kad iš jų buvo pasityčiota, ir išvyko iš sodybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.