Kauno pensininkui apkarto milžiniškas turtas - teks grąžinti per 10 mln. eurų

Milijonus teisėsaugos neįtikinusiais būdais sukaupęs 65 metų kaunietis Vytautas Gudaitis išlipo iš balos sausas baudžiamojoje byloje dėl neteisėto praturtėjimo, tačiau kažin ar gali tuo džiaugtis – Mokesčių inspekcija jam skyrė milžiniškas baudas ir prievoles.

 Pensininkas iš Kauno išvengė baudžiamosios atsakomybės už neteisėtą praturtėjimą, bet privalės sumokėti milijoninę baudą mokesčius.<br> V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
 Pensininkas iš Kauno išvengė baudžiamosios atsakomybės už neteisėtą praturtėjimą, bet privalės sumokėti milijoninę baudą mokesčius.<br> V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2018, 3:57 PM, atnaujinta Jun 20, 2018, 9:12 PM

Kauno apygardos teismas antradienį patenkino pensininko V.Gudaičio skundą, panaikino nepalankų jam Kauno apylinkės teismo nuosprendį ir nutraukė baudžiamąją bylą.

Žemesnės instancijos teismas šių metų kovą buvo pripažinęs kaltu ir nusprendė konfiskuoti iš jo 2 mln. 395 tūkst. eurų, be to, skyrė 18,8 tūkst. eurų baudą.

Tačiau Gyčio Večersko vadovaujama Kauno apygardos teisėjų kolegija nutarė, kad V.Gudaitis negali būti baudžiamas antrą kartą už tokią pačią veiką.

Mokesčių inspekcija dar prieš tris metus nustatė V.Gudaičio realiai gautų pajamų ir deklaracijose nurodytų pajamų neatitikimą – kauniečiui buvo priskaičiuoti net 8,154 mln. eurų bendro dydžio pajamų ir privalomojo sveikatos draudimo mokesčiai. Buvo tikrinamas 2006-2011 metų kauniečio veiklos laikotarpis. Taškas šioje istorijoje padėtas tik dabar. 

Bauda – milijoninė

VMI ne tik nurodė pensininkui sumokėti šią sumą, bet 2015 metų liepą skyrė jam ir 2,36 mln. eurų administracinę baudą.

Pagal tikrintojų paskaičiavimus, bendros jo finansinės prievolės valstybei viršijo 10 mln. eurų.

Mokesčių inspektoriai narstė penkerių metų V.Gudaičio pajamų laikotarpį – gerokai ilgesnį, nei prokurorai, kuriuos domino tik 2010-2011 metai. Todėl pensininkui papildomai priskaičiuotos gerokai didesnės mokesčių sumos už baudžiamojoje byloje nurodytas sumas.

Mokesčių inspekcijos juristai teismui pateikė ieškinį, kuriame prašoma pripažinti V.Gudaitį ir jo žmoną Kristiną Gudaitienę solidariai atsakingais už šias prievoles ir išieškoti pinigus iš bendro sutuoktinių turto. 

Pensininkas praleido terminą paduoti skundui dėl Kauno mokesčių inspekcijos priskaičiuotų milijoninių sumų ir nesėkmingai to dvejus metus siekė per teismus – trečiadienį byloje tašką V.Gudaičio nenaudai padėjo Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas.

Tai, ko gero, rekordinis atvejis Lietuvoje, kai privatiems asmenims VMI nurodo mokėti tokias dideles pajamų ir kitokių mokesčių sumas.

Kauno apygardos teismo nuomone, V.Gudaičiui negali būti taikoma baudžiamoji atsakomybė, jei jam jau yra skirta bauda už tuos pačius dalykus administracine tvarka.

Nežinia, ar pensininkas iš tikrųjų yra toks nepasiturintis, kokiu dedasi, tačiau pagal oficialias dabartines pajamas valstybė šiuo metu jam net skyrė advokatą ir pilnai apmokėjo už jo paslaugas. Gynėjai skiriami  tik nedideles pajamas gaunantiems žmonėms.

Ilgą laiką neužkliuvo

Teisėsaugos pareigūnai iškėlė baudžiamąją bylą ir perdavę ją į teismą, V.Gudaičiui nepateikus įrodymų, jog jis iš legalių pajamų galėjo susikrauti milžinišką turtą – daugiau nei 2,3 mln. eurų.

Jungtinėse Valstijose verslu užsiėmęs 64 metų V.Gudaitis valdė nuosavą įmonę „Northstar System Corporation“, kuri Delavero valstijoje buvo įsteigta dar 1996 metais.

Greičiausiai ši kompanija yra lengvatinio apmokestinimo. Šios įmonės veikla buvo importas, eksportas ir finansinis tarpininkavimas.

Įspūdingus turtus susikrovęs kaunietis ilgai neužkliuvo Lietuvos ir užsienio pareigūnams, nors šios įmonės sąskaitoje laikė didžiulę sumą – 8 mln. 272 tūkst. litų (2 mln. 395 tūkst. eurų).

Vyriškis ištuštino firmos sąskaitą nuo 2010 metų gruodžio 16 dienos iki 2011 metų gruodžio 31 dienos, bet į Lietuvos mokesčių inspektorių akiratį pateko tik 2015 metais.

Baudžiamąją atsakomybę galima taikyti tik tada, jei asmenys nelegaliai susikrovė turtus nuo 2010 metų gruodžio 11 dienos.

Nebuvo itin atviras

Buvo atliktas patikrinimas aiškinantis, ar V.Gudaitis tokias lėšas galėjo įgyti iš legalių pajamų.

Įtarimams pasitvirtinus, patikrinimo medžiaga perduota Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Kauno apygardos valdybai. Pareigūnai baudžiamąją bylą dėl neteisėto praturtėjimo teismui perdavė 2016 metų rudenį.

Milijonus išgryninęs kaunietis tyrėjams plačiai neaiškino, kur juos išleido, – abstrakčiai nurodė, kad pinigai buvo panaudoti įmonės reikmėms. Savo kaltės V.Gudaitis nepripažino, jo nuomone, baudžiamąją atsakomybę taikyti nėra pagrindo. 

„Northstar System Corporation“ sąskaitos ištuštinimo metu veiklos nevykdė.

Naujienų portalo lrytas.lt žinioms, pralobęs V.Gudaitis įsigijo įvairaus nekilnojamojo turto. Jam grėsė bauda, areštas arba kalėjimas iki ketverių metų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.