Namą iš varžytynių įsigijusių garliaviečių košmaras: po reketo būstą rado nusiaubtą

Garliavoje namą per varžytynes už skolas praradęs, naują jo savininką reketavęs, šildymo, vandentiekio, elektros ir kitą įrangą iš šio būsto išlupęs 50 metų emigrantas Gintautas Ališauskas šią savaitę išgirdo nuosprendį.

 Šį namą Garliavoje per varžytynes įsigijęs vyras patyrė buvusio savininko reketą, o paskui rado nusiaubtą būstą.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Šį namą Garliavoje per varžytynes įsigijęs vyras patyrė buvusio savininko reketą, o paskui rado nusiaubtą būstą.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Šį namą Garliavoje per varžytynes įsigijęs vyras patyrė buvusio savininko reketą, o paskui rado nusiaubtą būstą.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Šį namą Garliavoje per varžytynes įsigijęs vyras patyrė buvusio savininko reketą, o paskui rado nusiaubtą būstą.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 21, 2018, 2:38 PM, atnaujinta Jun 21, 2018, 3:17 PM

Kauno apylinkės teismas jam skyrė 50 parų areštą, įpareigojo sumokėti ekstradicijos iš Norvegijos į Lietuvą išlaidas, be to, už pagrobtą ir suniokotą turtą gresia nemenkas draudimo kompanijos ieškinys.

Niekur oficialiai nedirbantis emigrantas prarastame būste siautėjo prieš 5 metus, tačiau ilgą laiką slapstėsi užsienyje – pareigūnai jį iš Norvegijos į Lietuvą pristatė tik 2017 metų gruodį.

Šioje istorijoje atpildo sulaukė ir G.Ališausko pusbrolis 30 metų Andrius Ališauskas, gyvenęs minėtame name ir padėjęs giminaičiui savintis svetimą turtą.

Nuo vandalų nukentėjusiam naujam namo savininkui S.Š. teko pareiti kryžiaus kelius – vietoje įkurtuvių jis rinko įrodymus, kvietė antstolį, policiją, rašė raštus elektros tinklams ir kitoms tarnyboms, užsiėmė nusiaubto namo remontu, dalyvavo teismuose.

Pirkėją išvadino asilu

Į skolas įklimpęs G.Ališauskas 2013 metų birželį neteko 170 kvadratinių metrų namo Beržų gatvėje (dabar ši valda priskiriama gretimai Lauko gatvei), kurį varžytynėse už 48,3 tūkst. eurų įsigijo S.Š.

Sužinojęs apie tai, G.Ališauskas pasistengė kuo greičiau grįžti iš Norvegijos į Garliavą.

Pirkėjui pasirodžius liepą, emigrantas puolė jį kaltinti, esą namo vertė buvo gerokai didesnė, siekė 58 tūkst. eurų.

Buvęs valdos šeimininkas iš pradžių pareiškė, jog skųs varžytynes, o paskui už geranorišką išsikraustymą pareikalavo 30 tūkst. litų (apie 8,6 tūkst. eurų) – kitaip turtas bus suniokotas.

„Tu numušei kainą, todėl jei nori, kad gerai baigtųsi, turi susimokėti“, – tokius žodžius išgirdo pirkėjas.

Emigrantas jo neįsileido į vidų, o išvažiuojant pareiškė: „Tu dar esi labai jaunas ir daug ko gyvenime nesupranti, tačiau vis tiek tu esi asilas. Dabar aš dar esu labai geras“.

Prieš varžytines namo vidus buvo tvarkingas, su visa reikalinga įranga.

Vaizdas šeimą sukrėtė

Reketuojamas S.Š. pradėjo teisinę kovą – iškvietė dėl iškeldinimo antstolį, pranešė policijai, kreipėsi į elektros tiekėją dėl jos atjungimo, kol neišsikraustys namus užėmęs turto prievartautojas.

Rugpjūčio pradžioje pirkėjas pagaliau pateko į namą, tačiau vaizdas jį ir jo šeimos narius sukrėtė.

Namuose nebeliko šildymo katilo, boilerio, šildymo vandens kaupyklos dvylikos radiatorių, elektros laidų, jungiklių, rozečių, vandens vamzdžių, medinių turėklų, grindjuosčių, hidroforo ir prie jo prijungtos vandens tiekimo sistemos, daugybės kitų daiktų.

Išaiškėjo, kad G.Ališauskas ir tame name laikinai apsigyvenęs jo pusbrolis A.Ališauskas pagrobė svetimą turtą, kurio dalis buvo realizuota metalo supirktuvėje.

A.Ališauskas už vagystę buvo nuteistas dar 2015 metų rugsėjį, o praėjusių metų gruodį teismas jį įpareigojo sumokėti 11,8 tūkst. eurų žalą draudimo bendrovei už pasisavintą ir suniokotą turtą.

Iškėlus baudžiamąją bylą, G.Ališauskas nebuvo suimtas. Jis paspruko nuo teisėsaugos, todėl tyrimas jo atžvilgiu buvo atskirtas. Praėjusių metų pabaigoje sučiupus bėglį Norvegijoje, įvyko ir jo teismo procesas.

Kauno apylinkės teismui šią savaitę paskelbus nuosprendį G.Ališauskui, pastarąjį taip pat neilgai trukus turėtų pasiekti draudikų ieškinys dėl žalos atlyginimo.

Naujam namo savininkui teko ilgai remontuoti būstą, į kurį jis tikėjosi ramiai įsikelti su savo šeimos nariais.

Kauno apylinkės teismas G.Ališauskui už reketą ir vagystę skyrė 50 parų areštą ir įpareigojo sumokėti 1,3 tūkst. eurų už ekstradiciją iš Norvegijos.

Šiuo metu G.Ališauskas yra deklaravęs gyvenamąją vietą Jungtinėje Karalystėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.