Teisiama choreografė Daiva Pranckevičiūtė: „Viskas – dėl meilės“

„Esu kalta, prisipažįstu. Šitaip aš elgiausi iš meilės savo vyrui“, – Kauno teisme kūkčiojo šokių mokytoja iš Marijampolės Daiva Pranckevičiūtė.

Įtariama, jog Marijampolėje kalėjęs keturiskart teistas D.Abraitis į nusikaltimus įtraukė ir žmoną D.Pranckevičiūtę, kuri verkdama teisme prisipažino jį tebemylinti.
Įtariama, jog Marijampolėje kalėjęs keturiskart teistas D.Abraitis į nusikaltimus įtraukė ir žmoną D.Pranckevičiūtę, kuri verkdama teisme prisipažino jį tebemylinti.
Įtariama, jog Marijampolėje kalėjęs keturiskart teistas D.Abraitis į nusikaltimus įtraukė ir žmoną D.Pranckevičiūtę, kuri verkdama teisme prisipažino jį tebemylinti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Įtariama, jog Marijampolėje kalėjęs keturiskart teistas D.Abraitis į nusikaltimus įtraukė ir žmoną D.Pranckevičiūtę, kuri verkdama teisme prisipažino jį tebemylinti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas"

Jul 14, 2018, 12:01 PM, atnaujinta Jul 14, 2018, 12:20 PM

Kauno apylinkės teismas atvertė baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai neteisėtu praturtėjimu pareikšti Marijampolės kultūros centro choreografei, pagal verslo liudijimą trenere dirbančiai 37 metų D.Pranckevičiūtei.

Visuomet pasitempusi, pasipuošusi, kupina energijos. Kaip atsitiko, kad aukštąjį išsilavinimą turinti moteris ne tik ištekėjo už nusikaltėlių gaujos nario 38 metų Dariaus Abraičio, bet ir klusniai vykdė jo nurodymus sulaukusi skambučių iš kalėjimo?

Bare ištuštino apkabą

„Noriu prisipažinti dėl nelegalaus praturtėjimo.

Esu padorus žmogus, bet patekau į labai keistą situaciją“, – prasidėjus posėdžiui virpančiu balsu ištarė D.Pranckevičiūtė.

2009 metais ji ištekėjo už triskart teisto iš Vilkaviškio rajono kilusio D.Abraičio, kuris priklausė garsiai Marijampolės Raikino gaujai.

2008 metų gruodį Kauno apygardos teismas už pasikėsinimą nužudyti kitą Marijampolės nusikalstamo pasaulio atstovą 37 metų Vitalijų Janulį skyrė D.Abraičiui 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

V.Janulis, pravarde Hansas, buvo užpultas Marijampolės centre esančiame „Grilio bare“.

Įsiplieskus kivirčui neblaivus D.Abraitis iš nelegaliai laikyto pistoleto „Makarov“ paleido į jį kelis šūvius.

V.Janulis gyvas išliko per stebuklą – pareigūnai bare aptiko aštuonias tūteles.

Įtariama, jog šaulys ir jo auka priklausė tai pačiai gaujai, abu turėjo senų sąskaitų.

Grupuotės vadeiva Raimundas Burba turėjo Raikino pravardę, tokį vardą įgijo ir gauja. D.Abraitis gaujoje vaidino svarbų vaidmenį, tačiau po šūvių jo autoritetas smuko.

Mafija nustatė skolą

Prieš pasikėsinimą įvykdyti žmogžudystę D.Abraitis jau buvo teistas tris kartus, tarp jų – už nepilnametės išžaginimą. Teisiamųjų suole jis pirmą kartą atsidūrė būdamas 16 metų.

Anksčiau vyras buvo sukūręs šeimą su kita moterimi, po skyrybų niekur oficialiai nedirbo.

D.Pranckevičiūtė, 2006 metais susipažinusi su D.Abraičiu, po trejų metų už jo ištekėjo – įsimylėjusios moters neatbaidė paskui sužadėtinį besivelkantis sunkių nusikaltimų šleifas.

Moteris prisipažino „Lietuvos rytui“, jog už sunkų „bachūro“ sužalojimą Marijampolės nusikalstamas pasaulis jos sutuoktiniui nustatė skolą – liepė sumokėti šimtus tūkstančių eurų.

Įtariama, jog būdamas kalėjime D.Abraitis įklampino žmoną į nusikaltimus. Šiuo metu ji teisiama dėl nelegalaus praturtėjimo, turėjo vaikščioti ir pas sukčiavimo bylą narpliojančius pareigūnus.

Moters sąskaitos pūtėsi

Tyrėjus sudomino, kaip puse etato Marijampolės kultūros centre dirbanti ir maždaug 250–300 eurų algą uždirbanti D.Pranckevičiūtė staiga ėmė gauti nemažas sumas.

Iškėlus bylą dėl neteisėto praturtėjimo ir peržiūrėjus bankines operacijas į dienos šviesą išlindo daugiau detalių.

2012–2015 metais iš tyrimo metu nenustatytų asmenų D.Pranckevičiūtė gavo daugiau kaip 54 tūkst. eurų. Pinigus ji įnešdavo į savo sąskaitas bankuose SEB ir „Swedbank“.

Nemažą dalį šių lėšų ji pervedė daugiau nei 60 asmenų – lėšos keliaudavo į bendrą Marijampolės pataisos namų sąskaitą D.Abraičio ir kitų kalinių vardu.

Iš Marijampolės pataisos namų paskambinęs vyras paklusniai žmonai nurodydavo ir laisvėje esančių savo draugų, kuriems ji turėdavo pervesti pinigus, vardus, pavardes, sąskaitų numerius.

„Kartais pas mane ateidavo vyro pasiųsti žmonės, atveždavo po 2–3 tūkst. eurų, kuriuos įnešdavau į banką ir į Dariaus vardu kalėjime esančią sąskaitą“, – prisiminė D.Pranckevičiūtė.

Veikė telefoniniai sukčiai?

Tyrimui dėl D.Pranckevičiūtės neteisėto praturtėjimo vadovavęs Kauno prokuroras Ovidijus Vasiliauskas „Lietuvos rytui“ pareiškė, jog piniginės operacijos galėjo būti susijusios su telefoniniu sukčiavimu.

Iš kalėjimo patikliems žmonėms skambinantys, apie artimųjų avarijas, kitus nebūtus dalykus pranešantys ir pinigus iš jų išviliojantys sukčiai neišsiverstų be laisvėje esančių bendrininkų.

Pareigūnai atkreipė dėmesį į vis pasipildančias šokių mokytojos sąskaitas – kažkas jai pristatydavo grynųjų, kuriuos ji pervesdavo ten, kur nurodydavo vyras.

Šokių mokytojos kaltės bendrininkaujant su telefoniniais aferistais teisėsauga neįžvelgė – šioje sukčiavimo byloje ji buvo apklausta kaip liudytoja.

Moteris tikino nepažinojusi pinigus jai atnešdavusių žmonių ir net nenumaniusi, iš kur jie būdavo gaunami.

Teisme liejo emocijas

D.Pranckevičiūtės tvirtinimu, nemažas sumas ji gaudavo iš savo vyro tetos Jolantos N., kitų giminaičių, skolindavosi iš draugių – šiuos pinigus ji taip pat pervesdavo į kalėjimą.

Pinigų esą reikėjo sutuoktinio skoloms, kurias jam buvo nustatęs nusikalstamas pasaulis už pasikėsinimą nužudyti V.Janulį, padengti: „Traukėme vyrą iš skolų, kad jo kalėjime neužmuštų.“

Šokių mokytoja iš galimai nelegaliai gautų pinigų mokėjo ir D.Abraičio alimentus, priteistus jam po to, kai iširo jo pirmoji santuoka.

Kalinys buvo smarkiai įklimpęs į skolas už įvairias paslaugas – žmona iš jai aitvarų suneštų lėšų atsiskaitinėjo su kredito bendrovėmis, beveik 4 tūkst. eurų sumokėjo antstoliams.

„Visa tai dariau iš meilės savo vyrui“, – teisme ašarodama tikino marijampolietė.

2018 metais grįžęs į laisvę D.Abraitis iš karto išvyko iš Lietuvos – pasak žmonos, taip jis buvo priverstas elgtis dėl nesiliaujančių mafijos grasinimų.

Bendradarbiai – apstulbę

Pagal Konstitucinio teismo išaiškinimą, baudžiamojon atsakomybėn dėl neteisėto praturtėjimo galima traukti tuos asmenis, kurie turtą įgijo po 2010 metų gruodžio 11 dienos, kai įsigaliojo atitinkamas Baudžiamojo kodekso straipsnis.

Marijampolės kultūros centre D.Pranckevičiūtė pradėjo dirbti 2014 metų rugsėjį.

Kultūros centro direktorė Rima Striaušienė neslėpė nuostabos, iš „Lietuvos ryto“ sužinojusi, kad pavaldinė atsidūrė teisiamųjų suole: „Niekada apie tai nebūčiau galėjusi net pagalvoti.

Savo pareigas D.Pranckevičiūtė atlieka nepriekaištingai, yra atsidavusi darbui – moko šokti moksleivius.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.