Pareigūnai „girdyklose“ surengė reidus: atsirado gudraujančių

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius su policijos pareigūnais toliau fiksuoja pažeidimus uostamiesčio naktiniuose baruose ir vadinamosiose „girdyklose“. Tačiau situacija, palyginti su praėjusiais metais, gerėja.

Situacija „girdyklose“ negerėja.<br>Vakarų ekspresas/Egidijaus Jaunkausko nuotr.
Situacija „girdyklose“ negerėja.<br>Vakarų ekspresas/Egidijaus Jaunkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Mindaugas Drąsutis, ve.lt

Jul 25, 2018, 1:18 PM, atnaujinta Jul 25, 2018, 1:32 PM

Pasak Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjo Sauliaus Valiulio, probleminiai Klaipėdos barai reaguoja į prevencines pastabas. Tačiau problemų nemažėja naktinėse „maitinimo įstaigose“, kuriose parduodamas alkoholis.

„Girdyklose“ pažeidimų netrūksta

Šiais metais Savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius kartu su pareigūnais atliko 17 reidų. Per juos buvo užfiksuoti 8 kartai, kai dėl pažeidimų buvo nubausti pardavėjai. Dar 14 kartų įkliuvo alkoholį laukan išsinešę asmenys. Taip pat buvo užfiksuoti 6 paslaugų teikimo pažeidimai, kai lauko kavinėse klientai buvo aptarnaujami po vidurnakčio.

„Įsigaliojus pataisoms alkoholio išsinešimas yra draudžiamas. Pardavėjai turi užtikrinti, kad alkoholis būtų išgertas vietoje. Tačiau atsirado gudravimų – alkoholis išsinešamas limonado butelyje, alaus vienkartiniuose induose, kavos indelyje.

Neseniai žmogus išsinešė tris vienkartinius alaus indus, o juose buvo supiltas brendis. Brendį buvo bandoma perpilti į giros butelį, išėjus į kiemą„, – sakė Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas S. Valiulis.

Situacijos nepuošia tai, jog Administracinius nusižengimus padarę asmenys kaltės nepripažįsta. Pardavėjai teigia, kad klientams išsinešti alkoholio laukan neleido, o alkoholį įsigiję asmenys kalba priešingai.

„Gauname nusiskundimų ir dėl naktinių barų, bet dėl jų nusiskundimų yra sumažėję. Galbūt miesto bendruomenė rado bendrą kalbą su barų savininkais. Tačiau ir mes vykdydami kontrolę darėme prevencinius patikrinimus, net ir dienos metu. Paaiškinome taisykles dėl prekybos ir paslaugų teikimo Klaipėdos viešose vietose bei dėl tvarkos“, – tikino S. Valiulis.

Jis priminė, jog barmenai po vidurnakčio klientus gali aptarnauti tik kavinės viduje – ar būtų perkamas alkoholis, ar puodelis kavos. Beje, nuo 22 val. lauko kavinėje muzika turi būti išjungta ir grojama tik viduje.

„Dėl muzikos nubaustas tik vienas baras. Barmenai teisinasi, kad nepastebi laiko. Šiemet, atrodo, situacija tikrai geresnė nei buvo pernai“, – teigė S. Valiulis.

Apie pagerėjusią situaciją kalba ir Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė. Pasak jos, ypač nedaug pažeidimų fiksuota paskutiniuose naktiniuose ir dieniniuose reiduose. O pažeidimai susiję su paliktais pravertais barų langais ir iš jų sklindančia muzika.

„Kiekvieno patikrinimo metu po vieną ar kelis pažeidimus fiksuojame. Bet yra naktinių patikrinimų, kada nebuvo nustatyta jokių pažeidimų. Tyčia pasalų neorganizuojame, tačiau patikrinimus vykdome. Situacija stebima ir pažeidėjai fiksuojami“, – tikino K. Vintilaitė.

Barų likimas paaiškės rugsėjį

Praėjusių metų pabaigoje daug kritikos probleminiams Klaipėdos naktiniams barams buvo pažėręs meras Vytautas Grubliauskas. Jis netgi buvo prabilęs apie galimybę kai kuriems jų uždrausti naktinę prekybą alkoholiniais gėrimais.

Kaip teigia Klaipėdos savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotoja Elida Mantulova, probleminių barų savininkai yra linkę kalbėtis ir situaciją spręsti.

„Ties rizikos riba yra naktinių barų. Jiems yra duotas laikas išspręsti problemas. Patys savininkai tam prašė laiko iki rugsėjo. Rugsėjį susirinksime ir situaciją nagrinėsime iš naujo“, – sakė Administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Visiškai neseniai Savivaldybė gavo naują prašymą nagrinėti situaciją dėl vieno iš naktinių barų. Dėl to artimiausiu metu ketinama sušaukti darbo grupę, kuri turės priimti sprendimą – teikti siūlymą miesto Tarybai riboti alkoholio prekybos laiką arba nustatyti pasitaisymo terminą bei skirti įspėjimą ir didinti patikrų skaičių.

„Viskas priklauso nuo to, kokią medžiagą pateikia policija ir kokią informaciją pateikia Viešosios tvarkos skyrius. Alkoholio prekybos ribojimas taikomas ne įstaigai, o vietai. Anksčiau būdavo taip, kad skirdavome ribojimą įstaigai. Tuo pačiu adresu su ta pačia veikla, tokiu pačiu turiniu atsirasdavo įstaiga kitu pavadinimu. Ji vėl kreipdavosi dėl leidimo ir tęsdavo veiklą„, – įstaigų gudravimus prisiminė E. Mantulova.

Palangos savivaldybė ėmėsi iniciatyvos

Klaipėdos kaimynė Palanga praėjusią savaitę ėmėsi griežtų veiksmų prieš naktinį klubą „Laukinis Vakarų Salūnas“. Jis nesugebėjo užtikrinti viešosios tvarkos, sąlygas pateikus Palangos merui Šarūnui Vaitkui ir Palangos policijai. Vietos Taryba nusprendė, kad šioje vietoje naktimis alkoholiu prekiaujama nebus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.