Sušaudymo išvengęs žudikas iš Šiaulių į laisvę dar neišeis

Viename garsiausių banko apiplėšimų Lietuvoje dalyvavusiam šiauliečiui 62 metų Justinui Butai nepavyko ištrūkti į laisvę. Vyras tai bandė padaryti jau devintąjį kartą. 

 Teismas neišleido J.Butos į laisvę.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
 Teismas neišleido J.Butos į laisvę.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 30, 2018, 3:06 PM

Šiemet sausį teismas atsisakė išleisti J.Butą anksčiau laiko į laisvę, tačiau po pusmečio nuteistasis įteikė naują prašymą. Šis bandymas taip pat nebuvo sėkmingas. 

Šįkart Kauno apygardos teismas sprendimą motyvavo aplinkybe, kad nuteistojo elgesys nėra išimtinai teigiamas, dukart jis pažeidė įkalinimo įstaigoje nustatytas taisykles. Teismui pritrūko įrodymų, kad nuteistasis nuosekliai taisosi. 

J.Buta buvo nuteistas už 1995-ųjų rugsėjo 19-ąją „Hermio” banko Šiaulių filialą saugojusio Lino Žuko nužudymą.

Apie 22 valandą į banko duris pasibeldė banko inkasatoriumi ir valdytojo vairuotoju dirbęs Jonas Buta. Nieko neįtardamas L.Žukas įleido pažįstamą žmogų. Pastarasis paprašė neįjungti signalizacijos, nes neva norėjęs nuplauti banko automobilius.

J.Buta banko apsaugininką pavaišino alumi, į kurį iš anksto buvo įpilta klofelino.

Netrukus 28-erių metų L. Žukas nuo vaistų staigiai kritus kraujo spaudimui užmigo. Nusikaltėlis į banką įleido lauke jau laukusius bendrininkus: brolį Justiną Butą, apsaugos skyriaus viršininku tame banke anksčiau dirbusį vyrą bei dar vieną bendrininką.

Vėliau J.Buta teisme prisipažino, kad ant L.Žuko kaklo užmetė virvę ir rankomis miegantį žmogų pasmaugė. Tuomet nusikaltėliai išjungė kodus ir atrakino seifus. Jie pasisavino apie 940 tūkst. litų (270 tūkst. eurų), pistoletą bei šautuvą „Winchester”.

Po to žudikai L.Žuko kūną paguldė ant banko automobilio „Audi 80” galinės sėdynės. Prie vairo sėdo J.Buta, o jo vairuojamą „Audi“ lydėjo kitas automobilis. 

Banditai pasiekė Švendrių kaimą (Šiaulių r.). Nedidelio upelio pakrantėje jie iš anksto buvo iškasę duobę, kurioje užkasė nužudytojo kūną, o kiek toliau sudegino ir banko automobilį. 

Pagal tuo metu galiojusius įstatymus Šiaulių apygardos teismas J.Butai paskyrė mirties bausmę sušaudant. 

Netrukus teismas ją pakeitė laisvės atėmimo bausme iki gyvos galvos, o 2012 metais prezidentės Dalios Grybauskaitės vadovaujama Malonės komisija dar kartą įvertino nusikaltimą - J.Butai skirta 25 metų laisvės atėmimo bausmė. 

2013 metais J.Buta buvo perkeltas iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus – kalėjimo į Pravieniškių pataisos namus-atvirąją koloniją (Kaišiadorių r.). Laisvėje šiaulietis turėtų atsidurti 2021-aisiais. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.