Juodojo kokaino vežėjas džiaugiasi vasara – kalėjimo vartus atvėrė 50 tūkstančių eurų

Vienos didžiausių Lietuvos istorijoje kokaino kontrabandos organizavimu kaltinamas 51 metų kaunietis Vygantas Panka jau gali džiaugtis vasaros malonumais. Kalėjimo vartus jam atvėrė 50 tūkstančių eurų.

V.Panka teismo pradžios lauks laisvėje.<br> lrytas.lt montažas.
V.Panka teismo pradžios lauks laisvėje.<br> lrytas.lt montažas.
Pareigūnai turėjo labai daug darbo, kol iš akmens anglių kalno išrinko juodai nudažyto kokaino gabaliukus.
Pareigūnai turėjo labai daug darbo, kol iš akmens anglių kalno išrinko juodai nudažyto kokaino gabaliukus.
V.Panka teismo pradžios lauks laisvėje.
V.Panka teismo pradžios lauks laisvėje.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 16, 2018, 1:16 PM, atnaujinta Aug 16, 2018, 1:18 PM

Apeliacinis teismas sutiko V.Panką paleisti į laisvę už 50 tūkstančių eurų užstatą, kurį kaltinamojo artimieji į Generalinės prokuratūros sąskaitą buvo pervedę dar prieš teismo posėdį.

V.Panka įtariamas vadovavęs nusikalstamai grupuotei, kuri 2015 metais į Lietuvą įvežė akmens anglyse paslėptus apie 400 kilogramų kokaino. Jo vertė – apie 30 milijonų eurų.

Įmonių vadovai – benamiai

Prieš pradėdamas gabenti narkotikus V.Panka nutarė įsitikinti, kad šis kelias yra saugus. Įtariama, kad jo nurodymu buvo įkurtos kelios fiktyvios įmonės, kurių vadovais paskirti benamiai.

Iš pradžių kontrabandininkai nerizikavo – jie minėtų fiktyvių įmonių vardu nuo 2014 metų iki 2015-ųjų kovo į Lietuvą šešis kartus atgabeno sieros granulių ir akmens anglių krovinių.

Klaipėdos uosto muitinėje buvo atliekamos visos muitinės procedūros, kroviniai vežami į sandėlius Alytuje.

Viskas vyko sklandžiai, įtarimo nekėlė ir kurą gabenančios fiktyvios įmonės, kurios deklaravo, kad versis prekyba kietuoju kuru ir namų šildymo sistemomis.

Atvyko užjūrio ekspertas

Įsitikinę, kad šie keliai saugūs, V.Panka ir kiti iki šiol nenustatyti kontrabandos organizatoriai pabandė į mūsų šalį atsiųsti ir naują siuntą akmens anglių, kurioje buvo paslėpta juodai nudažyto kokaino.

Pirmoji siunta su akmens anglyse paslėptu kokainu į Lietuvą buvo atgabenta 2015-ųjų vasarą. Tuo metu, kai krovinys atsidūrė Klaipėdos jūrų uoste, pakeliui į mūsų uostamiestį buvo dar didesnė narkotikų siunta.

Vos tik pirmasis 129 tonų krovinys iš Klaipėdos jūrų uosto buvo pervežtas į sandėlius Alytuje, į Lietuvą atvyko kokaino išskyrimo iš akmens anglių ekspertu vadinamas kolumbietis Diego Pena Murillo.

Išgrynino dalį kokaino

V.Pankos nurodymu Vilniaus oro uoste kolumbietį pasitiko ir savo namuose apgyvendino grupuotės narys Kęstutis Zienka.

Vyrai, prie kurių dar prisijungė Vaidotas Matulaitis, iškart ėmėsi darbo ir jau po dviejų dienų atrinko ir į atskirą maišą supakavo daugiau kaip 11 kilogramų kokaino, paslėpto tarp akmens anglių.

Šie narkotikai, kaip manoma, turėjo būti perduoti V.Pankai – maiše su kvaišalais buvo užrašytas slaptas grupuotės lyderio mobiliojo telefono numeris.

Tačiau narkotikų perduoti kontrabandininkai nespėjo, nes trijulė buvo sulaikyta.

Bandė gelbėti krovinį

Tuomet į pareigūnų rankas nepakliuvęs, tačiau apie bendrų sulaikymą sužinojęs V.Panka karštligiškai ėmėsi gelbėti dar didesnį – daugiau kaip 300 kilogramų akmens anglyse paslėptą kokaino krovinį, kuris jau plaukė į Klaipėdą.

Jis nurodė vienai tarpininkei, kad ji pagamintų netikrus dokumentus ir sutartis, kad į Klaipėdos uostą atvykę 3 jūriniai konteineriai su anglyse paslėptu kokainu būtų nukreipti į kitą valstybę.

Bėglys pats atėjo į policiją

Atlikęs šiuos narkotikų gelbėjimo darbus V.Panka pabėgo į Vokietiją ir ten slapstėsi beveik dvejus metus.

Nors kaunietis buvo įtrauktas į labiausiai ieškomų nusikaltėlių sąrašą, jo pėdsakų pareigūnams aptikti nepavyko.

Tik praėjusių metų rugpjūtį V.Panka pats prisistatė Kriminalinės policijos biuro pareigūnams.

Nuo to laiko jis buvo suimtas ir laikomas kalėjime. Kadangi anksčiau sulaikyti V.Pankos bendrininkai jau buvo teisiami, kauniečio atžvilgiu buvo pradėtas atskiras ikiteisminis tyrimas.

Išvengė griežtų bausmių

Šiemet sausį Kauno apygardos teismas jau paskelbė nuosprendį trims sulaikytiems V.Pankos bendrininkams – kolumbietis D.P.Murillo nuteistas kalėti 9 metus, V.Matulaitis – 8, K.Zienka – 8,5 metų.

Tai palyginti švelnus nuosprendis – su gerokai mažesniais narkotikų kiekiais įkliuvę nusikaltėliai paprastai nuteisiami nuo 10 iki 15 metų laisvės atėmimo.

Be to, vos tik buvo pradėtas teismo procesas, abiem teisiamiems lietuviams buvo pakeistos kardomosios priemonės – jie paleisti į laisvę.

Motyvuodamas, kodėl teisiamiesiems buvo skirtos palyginti švelnios bausmės, teismas teigė, jog bausmės buvo sumažintos dėl pernelyg ilgos proceso trukmės.

Išleistas į laisvę nebėgs?

Daug sykių į laisvę ištrūkti bandė ir V.Panka, kuris iki šiol neigia organizavęs narkotikų kontrabandą ir atsisako atskleisti kitų ypač įtakingų ir iki šiol nesulaikytų kontrabandininkų pavardes.

Nors iki šiol teismai V.Pankos prašymus atmesdavo, neseniai Apeliacinio teismo kolegija nutarė įtariamajam pakeisti kardomąją priemonę. Be 50 tūkstančių eurų užstato, V.Panka įpareigotas nešioti apykoję ir vakarais būti namuose.

Vienas pagrindinių motyvų paleidžiant įtariamąjį – kad jis nebandys slėptis nuo teisėsaugininkų, nes ieškomas pareigūnų pats atvyko į policiją.

„Akivaizdu, jog V.Panka pas ikiteisminio tyrimo pareigūnus atėjo ne tam, kad vėliau pabėgtų nuo jo baudžiamąją bylą nagrinėjančio teismo“, – teigiama Apeliacinio teismo sprendime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.