Žilvinui Žvaguliui – teismo kirtis: pripažino, kad melavo

Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį žinomo atlikėjo Žilvino Žvagulio byloje dėl melagingų parodymų davimo Darbo partijos juodosios buhalterijos istorijoje. 

Ž.Žvaguliui teko aiškintis Kauno apygardos teisme.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ž.Žvaguliui teko aiškintis Kauno apygardos teisme.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-11-12 15:15, atnaujinta 2018-11-12 15:35

Teismas panaikino žemesnės instancijos paskelbtą išteisinamąjį nuosprendį ir skyrė Ž.Žvaguliui 2636,2 euro baudą.

53 metų atlikėjas teisiamųjų suole atsidūrė dėl melagingų parodymų davimo Darbo partijos finansinių aferų byloje.

Dar 2012 metų rugsėjį apklausiamas liudytoju Vilniaus apygardos teisme Ž.Žvagulis tvirtino, jog už koncertus Darbo partijos renginiuose jam honoraras pagal autorinę sutartį nebuvo mokamas, tik būdavo atlyginamos kuro išlaidos – maždaug 500 litų už kiekvieną kelionę. 

Pprokuratūra nustatė, kad už koncertus dainininkui būdavo sumokama po 5 tūkst. litų. Kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas  sakė, jog buvo surinkti svarūs Ž.Žvagulio kaltės įrodymai. 

Pasak prokuroro, apie realų honorarų dydį bylojo Darbo partijos juodosios kasos orderiai, ant kurių pasirašinėjusi dainininko vadybininkė Vitalija Jonaitienė (buvusi Butkevičiūtė) patvirtindavo pinigų gavimą. Iš šių įrašų paaiškėjo, kad už koncertus buvo sumokėta 25 tūkst. litų.  

S.Verceskas pažymėjo, jog Ž.Žvagulio kaltę patvirtina ir liudininkų parodymai – vienas Darbo partijos atstovų pareiškė, jog pinigai buvo perduoti V.Jonaitienei, o pastaroji aiškino nuvežusi juos dainininkui. 

Dainininkas savo kaltės ikiteisminio tyrimo metu nepripažino, bet sutiko, kad procesas dėl melagingų parodymų būtų baigtas baudžiamuoju įsakymu.

Bylą iš esmės nutaręs svarstyti Vilniaus apylinkės teismas šių metų vasarį pripažino melagingų parodymų davimo faktą, bet išteisino Ž.Žvagulį, nes liudydamas Vilniaus apygardos teisme nagrinėtoje Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje jis esą buvo verčiamas duoti parodymus prieš save. 

Vilniaus apylinkės teismo nuomone, dainininko liudijimai proceso metu jam neva galėjo užtraukti atsakomybę: „Iš esmės Ž.Žvagulis buvo verčiamas duoti parodymus apie savo paties galimai padarytą nusikalstamą veiką, o tai daryti draudžia tiek nacionalinė teisė, tiek Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencija.“ 

Prokuroras S.Verseckas savo skunde nurodė, kad dainininkas už parodymų davimą Darbo partijos byloje dėl senaties negalėjo būti patrauktas nei baudžiamojon, nei administracinėn atsakomybėn, be to, pagal sutartį mokesčius deklaruoti ir sumokėti turėjo partija, todėl jam niekas negrėsė. 

Prokuroro nuomone, Ž.Žvagulis turėtų būti nuteistas už melagingus parodymus, juolab kad kiti su Darbo partija susiję asmenys už melavimą jau yra pripažinti kaltais. Dainininkui siūloma skirti 7 532 eurų baudą. 

Byla perduota Kauno teisėjams, kad jų kolegos iš sostinės nebūtų apkaltinti šališkumu – Vilniaus apygardos teismas anksčiau jau buvo priėmęs dainininkui nepalankią nutartį, kad dėl galimai melagingų Ž.Žvagulio liudijimų teisiant Darbo partijos veikėjus tikslinga pradėti ikiteisminį tyrimą. 

Ž.Žvagulio advokatas prašė panaikinti išteisinamajame nuosprendyje nurodytas aplinkybes, kad dainininkas pateikė neteisingus faktus apie savo atlygį.  Dėl melagingų parodymų Darbo partijos byloje buvo iškelta byla ir dainininkui Juozui Liesiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.