„Maximos“ apsaugininką nužudęs klaipėdietis kalės pusketvirtų metų mažiau

Lietuvos apeliacinis teismas pusketvirtų metų sutrumpino laisvės atėmimo bausmę Klaipėdoje prekybos centro „Maxima“ apsaugininką nužudžiusiam pirkėjui.

 Lietuvos apeliacinis teismas pusketvirtų metų sutrumpino laisvės atėmimo bausmę Klaipėdoje, prekybos centro „Maxima“ apsaugininką nužudžiusiam pirkėjui.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Lietuvos apeliacinis teismas pusketvirtų metų sutrumpino laisvės atėmimo bausmę Klaipėdoje, prekybos centro „Maxima“ apsaugininką nužudžiusiam pirkėjui.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 13, 2018, 10:33 AM, atnaujinta Nov 13, 2018, 10:57 AM

Klaipėdos apygardos teismas Maksimui Orlovskiui buvo skyręs 17 metų laisvės atėmimo bausmę.

Bylą peržiūrėjęs Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį nusprendė, kad klaipėdietis turi kalėti 13 metų ir 6 mėnesius.

Apeliacinis teismas mano, kad bausmės už nužudymą ir pasikėsinimą nužudyti turi būti subendrintos taikant ne dalinį bausmių sudėjimo būdą, kurį taikė pirmosios instancijos teismas, o bausmių apėmimo būdą.

Byloje nustatyta, kad sausio 5 dieną pavakarę prekybos centre „Akropolis“ kilus įtarimui, kad asmuo sukčiauja savitarnos kasoje, jis buvo sulaikytas apsaugos poste. Nusikaltimas įvykdytas dėl 1 eurų 26 centų sumos. Pirkėjas M. Orlovskis savitarnos kasoje mandarinus įmušė kaip svogūnus. Į tai sureagavo apsaugininkai ir pakvietė pirkėją pasiaiškinti į apsaugos postą.

Konfliktas kilo, kai sulaikytas pirkėjas bandė pabėgti nuo apsaugininkų, vienam apsaugos darbuotojui M. Orlovskis tyčia smogė su savim turėtu peiliu į krūtinę ir taip pasikėsino į jo gyvybę.

Į pagalbą su atrankiais, kuriuos ketino uždėti sulaikytajam, atėjusiam kolegai vyras peiliu dūrė į petį ir kaklą, dėl to apsaugininkas mirė įvykio vietoje. Nužudytajam buvo 24 metai.

M. Orlovskis kaltu neprisipažino. Teismui jis teigė, kad veikė būtinosios ginties sąlygomis – apsaugininkas puolęs jį mušti, tad jis galėjęs patirti ne mažiau kaip dešimt smūgių kumščiu ir alkūne.

Šia versija teisėjų kolegija nepatikėjo ir vertino kaip gynybinę kaltinamojo poziciją. Be to, specialisto išvadoje pateikti duomenys neatitiko jo parodymų, esą jis buvo mušamas apsaugos darbuotojų: specialistas nurodė, kad rasti sužalojimai buvo nedideli, paviršiniai, nebūdingi smūgiams.

Teismas patikėjo nukentėjusio ir gyvo likusio apsaugininko bei liudytojo, tądien taip pat dirbusio poste, parodymais, kuriuos patvirtino ir parduotuvėje „Maxima“ padarytas vaizdo įrašas.

Nužudytojo tėvams priteista po 30 tūkst. eurų, broliui – 15 tūkst. eurų, sužadėtinei – 10 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti, mamai – per 1,2 tūkst. eurų turtinei žalai atlyginti.

Likusiam gyvam apsaugos darbuotojui iš nuteistojo buvo priteista 10 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti. Apeliacinis teismas šią sumą sumažino iki 5 tūkst. eurų

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.