Dujų ataka Šalčininkų gimnazijoje: evakuota 700 žmonių, nukentėję vaikai – ligoninėje

Po savaitės pradžioje įvykdytos dujų atakos Vilniaus Radvilų gimnazijoje, ketvirtadienį panašus išpuolis įvykdytas Šalčininkuose. Pripurškus dujų Šalčininkų Jano Sniadecko gimnazijoje, evakuota apie 700 žmonių – mokinių ir mokytojų. Keli vaikai atsidūrė ligoninėje, medikų pagalbos prireikė ir vienai mokytojai.

Dujų ataka Šalčininkų gimnazijoje: evakuota 700 žmonių.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Dujų ataka Šalčininkų gimnazijoje: evakuota 700 žmonių.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2018, 11:28 AM, atnaujinta Nov 16, 2018, 11:13 AM

Kaip lrytas.lt sužinojo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente, ketvirtadienį apie 11 val. 04 min. gautas pranešimas, kad Šalčininkuose, Mokyklos g. esančios gimnazijos pastate kažkas pripurškė dujų. 

Po dujų atakos Šalčininkų Jano Sniadeckio gimnazijos pastate esanties žmonėms pasidarė sunku kvėpuoti, buvo jaučiamas aitrus kvapas.

Gimnazija evakuota - į lauką išėjo apie 700 mokinių ir mokytojų.

Gavus pranešimą apie incidentą,prie gimnazijos nuskubėjo visos specialiosios tarnybos - ugniagesiai, greitosios pagalbos medikai ir policija. 

Vilniaus apskrities policija informavo, kad stipriausiai dujų kvapas jaučiamas antrame pastato aukšte.

Apie incidentą informuotas Visuomenės sveikatos centras.

Žiūrimi mokykloje sumontuotų vaizdo kamerų įrašai

Šalčininkų Jano Sniadeckio gimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui Leokadija Palevič lrytas.lt sakė, kad, greičiausiai, mokyklos koridoriuje netoli mokytojų kambario buvo išpurkštas dujų balionėlis. Tačiau tiksliai nustatyti, kokios dujos panaudotos Visuomenės sveikatos centro specialistai nesugebėjo, kadangi jiems atvykus patalpos jau buvo išvėdintos.

„Aišku tai, kad buvo piktybiškas elgesys. Bet dabar pasakyti, kas taip pasielgė, yra sunku. Peržiūrime kamerų įrašus, gal ten ką nors pamatysime“, - sakė direktoriaus pavaduotoja.

Tačiau užduotį sunkina tai, kad vaizdo kameros nėra sumontuotos koridoriuose - tik prie įėjimo ir prie tualetų. Koriduoriuose paprastai budi mokytojai, turintys čia užtikrinti tvarką.

Po dujų atakos moksleiviai buvo paleisti namo, pamokos nutrauktos. Ar pamokos vyks penktadienį, bus sprendžiama kartu su Visuomenės sveikatos centro specialistais.

„Tokių atvejų mūsų mokykloje jau yra buvę. Prieš porą metų taip buvo. Bet tuomet tik vos vos buvo papurkšta“, – pasakojo L.Palevič.

 Šį kartą po dujų atakos ligoninėje atsidūrė 8 vaikai. Vienai mokytojai pagalba suteikta vietoje.

Nukentėję vaikai mokosi 5-8 klasėse. Būtent jie buvo arčiausiai vietos, kur buvo išpurkštos dujos. Tik per laimingą atsitiktinumą per dujų ataką nenukentėjo pradinukai.

„Būtų gerai surasti, kas taip pasielgė. Bet ar pavyks, nežinia“, – atsiduso direktorės pavaduotoja.

Įtariamieji - du moksleiviai

Penktadienio rytą Policijos departamentas pranešė, kad išpuolių įtariami du moksleiviai. Kaip rašoma policijos pranešime, apie 11 val. Šalčininkuose, Mokyklos g., J. Sniadeckio gimnazijos koridoriuje bei tualete, du nepilnamečiai (gimę 2003 m.) papurškė ašarinių dujų, dėl ko 7 moksleiviai buvo pristatyti į ligoninę ir dėl apsinuodijimo dujomis išleisti gydytis ambulatoriškai.

Tuo tarpu Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas praneša, kad į gydymo įstaigą išvežti 9 mokiniai ir 1 mokytoja. Patikrinus sveikatą, 4 mokiniai ir mokytoja paleisti namo. Penki vaikai palikti ligoninės stebėjimo palatoje.

Kaip informavo agentūra BNS, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šalčininkų skyrius pradėjo Šalčininkų Jano Sniadeckio gimnazijos patalpų saugos vertinimą dėl gimnazijoje panaudotų cheminių medžiagų.

Papurškus neaiškių dujų, iš Šalčininkų mokyklos buvo išvesta 700 vaikų.

Nacionalinės sveikatos centras informuoja, kad gimnazijoje mokinių nėra, pamokos nutrauktos.

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija paėmė oro mėginius ištyrimui. Laboratorinių tyrimų rezultatai bus žinomi penktadienį. Ugdymo procesą bus galima atnaujinti tik įsitikinus, kad gimnazijos patalpų ore nėra sveikatai pavojingų medžiagų.

Tai jau antras panašus incidentas Lietuvos mokyklose šią savaitę. Pirmadienį panaši dujų ataka įvykdyta Vilniaus Radvilų gimnazijoje. Tąkart į ligoninę buvo išvežtas 21 moksleivis. Po medikų apžiūros 11 buvo palikta ligoninėje, 10 paleista gydytis ambulatoriškai.

Nors iš karto po įvykio Radvilų gimnazijoje vaikai nurodė galimą įtariamąjį, pas jį nieko įtartino nerasta.

Apie tai, kad piktavalis pripurškęs dujų Radvilų gimnazijoje būtų surastas, policija kol kas nepraneša.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.