Telšių nakvynės namams skirtos malkos atiteko Seniūnijos darbuotojui

Žemaitijos sostinėje, kaip ir visur, nuolat pjaunami, genimi medžiai. Net ir nupjauti medžiai yra turtas, tad visuomenei buvo aiškinama, kad jie kaip kuras vežami į Telšių rajono savivaldybės Nakvynės namus. Tačiau pastabių pilietiškų gyventojų dėka pavyko išsiaiškinti, kad valdiškas turtas ne visuomet nukeliauja ten, kur reikia.

Nakvynės namams šildyti skirtos malkos atsidūrė pas Seniūnijos darbuotoją.<br>G.Akavckienės nuotr.
Nakvynės namams šildyti skirtos malkos atsidūrė pas Seniūnijos darbuotoją.<br>G.Akavckienės nuotr.
 Telšių nakvynės namų socialinio darbo organizatore G.Kuzminskienė  Telšių rajono savivaldybės tarybos nariui A.Bacevičiui ir žurnalistams teigė, jog paskutinį kartą medžių iš Seniūnijos gavo rugsėjo pabaigoje. <br>G.Akavckienės nuotr.
 Telšių nakvynės namų socialinio darbo organizatore G.Kuzminskienė Telšių rajono savivaldybės tarybos nariui A.Bacevičiui ir žurnalistams teigė, jog paskutinį kartą medžių iš Seniūnijos gavo rugsėjo pabaigoje. <br>G.Akavckienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 27, 2018, 4:14 PM

Telšių rajono savivaldybės tarybos narys Algirdas Bacevičius sulaukė skambučio ir kartu su žurnalistais surengė tyrimą. Pasirodo, jei esi vietinei valdžiai artimas žmogus, gali veltui gauti šiais laikais nepigiai kainuojančių malkų!

Nuvažiavę pranešėjo, kuris, suprantama, nori likti nežinomas, nurodytu adresu (Telšiai, Aguonų g.), iš tikrųjų priešais gyvenamąjį namą, antroje gatvės pusėje, randame supjaustytų medžių stirtą.

Tiesa, ji ne tokia ir didelė, bet, pasak liudininkų, tai tik ašaros. Mat į nurodytą kiemą Aguonų g., kur gyvena Telšių seniūnijos darbuotojas, esą nuolat vežama kurui skirta mediena, be to, dar ir su valdišku transportu.

Iš įvykio vietos skambiname Telšių seniūnui K.Lečkauskui. Paklausus, ar pastarosiomis dienomis mieste buvo pjaunami medžiai, seniūnas susimąsto.

Patikslinus, ar senosiose žydų kapinėse buvo pjaunami medžiai, juk riogso dar mediena kvepiantys kelmai, K.Lečkauskas prisimena, kad ten medžiai nupjauti anksčiau, bet dėl permirkusios pievos buvo neįmanoma išvežti. Seniūno teigimu, penktadienį vis dėlto medieną pavyko išvežti.

Tai kur tie medžiai atsidūrė? Seniūnas K.Lečkauskas užtikrintai atsako, kad visi mieste nupjauti medžiai gabenami į Telšių nakvynės namus, kurie šildomi malkomis.

Užsiminus apie gautą gyventojų pranešimą, kad senosiose žydų kapinėse nupjauti medžiai taip ir nepasiekė Nakvynės namų, seniūnas sako tuoj išsiaiškinsiąs. Ir išsiaiškino: netrukus K. Lečkauskas praneša, kad medžiai, na, kokie ten medžiai, esą puvenos, nuvežtos Seniūnijos darbuotojui, kuris tą penktadienį šventė 60 metų jubiliejų.

Seniūnas K. Lečkauskas tvirtino nieko blogo nematantis, kad miestui, t.y. visiems mokesčių mokėtojams, priklausantis turtas dalijamas saviems. Juolab kad žmogaus gimtadienis.

Beje, seniūnas suskubo tikinti, kad viskas legalu. Darbuotojui malkos padovanotos vadovaujantis Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu malkomis remti nepasiturinčius gyventojus.

O minėtas darbuotojas, pasak seniūno, dirba pusę etato ir nedaug uždirba. Prieš gimtadienį žmogus esą parašė prašymą gauti nemokamo kuro. Vieną dieną paprašė, o kitą dieną jau gavo. Ne tik nemokamai, bet dar ir su pristatymu.

Paklausus apie mieste nupjautų medžių ir jų realizavimo apskaitą, seniūnas K.Lečkauskas pripažino, kad nėra jokios turto apskaitos.

Na, jei seniūnas nežino, kiek jo mieste medžių nurėžiama ir į malkas supjaustoma, tai gal Nakvynės namų vadovė žino.

Kartu su Telšių rajono savivaldybės tarybos nariu A.Bacevičiumi nuvykstame į Telšių nakvynės namus, kur pasitinka socialinio darbo organizatorė Genovaitė Kuzminskienė. Ji patvirtino, kad seniūnija parūpina medienos, tačiau paskutinį kartą ji atvežta buvo rugsėjo pabaigoje.

Spalio, lapkričio mėnesiais Telšiuose nuo pjūklo krito ne vienas storas medis. Tai patvirtino ir miesto seniūnas. Kur tie medžiai Seniūnijos ir Savivaldybės įmonės Telšių butų ūkio transportu iškeliavo, – neaišku. Nors seniūnas K.Lečkauskas tikino, kad į Nakvynės namus, jų darbuotoja G.Kuzminskienė dievagojosi jau du mėnesius nė plonyčio medžio neregėjusi. Be to, jei ir atveždavo, be dokumentų, jokia apskaita nevedama.

Kalbantis su Nakvynės namų socialinio darbo organizatore G.Kuzminskiene, paaiškėjo, kad ne visuomet užtenka Seniūnijos parūpinamo kuro. Atvežtus medžius Nakvynės namų kieme supjausto, sukapoja darbininkas, o pasibaigus malkoms, anot G.Kuzminskienės, tekdavo pirkti briketus ir anglis.

Rodydama malkų prikrautą sandėlį, Nakvynės namų darbuotoja tikino, kad šį šildymo sezoną kuro turėtų nepristigti. Gal dėl to miesto medžiai lengva ranka dosniai dalinami, tiksliau – dovanojami, pavyzdžiui, Seniūnijos darbuotojo gimtadienio proga.

Šią dviprasmišką situaciją Telšių rajono savivaldybės tarybos narys A.Bacevičius apibūdino trumpai: „Betvarkė.“

„Apskaitos nėra, medžiai, t.y. Savivaldybės turtas, dalijami draugams, giminaičiams, darbuotojams pamaloninti, tai – ne tik protekcionizmas, bet ir galima korupcija“, – kalbėjo A.Bacevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?