Per kruvinas išgertuves tarptautinę gėdą užtraukęs karys keičia taktiką – sužibo viltis išvengti belangės

Už tarnybos draugo sužalojimą teisiamam kariui savanoriui Irmantui Bagvilui sužibo viltis išvengti belangės. Tarptautinę gėdą Lietuvos kariuomenei užtraukusiam kruvinų išgertuvių dalyviui teismas suteikė galimybę atsiprašyti sužalotojo, jo artimųjų ir susitaikyti.

Teisiamasis I.Bagvilas pakeitė taktiką – savo kaltę jau pripažįsta be išlygų.<br> lrytas.lt montažas.
Teisiamasis I.Bagvilas pakeitė taktiką – savo kaltę jau pripažįsta be išlygų.<br> lrytas.lt montažas.
Teisiamasis I.Bagvilas pakeitė taktiką – savo kaltę jau pripažįsta be išlygų.<br>G.Šiupario nuotr.
Teisiamasis I.Bagvilas pakeitė taktiką – savo kaltę jau pripažįsta be išlygų.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 19, 2018, 12:38 PM, atnaujinta Dec 19, 2018, 12:53 PM

Šiaulių teismas trečiuoju bandymu pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą dėl kario savanorio 36 metų Tomo Bagdono sunkaus sužalojimo.

Kaltinamąjį aktą ir kaltę visiškai pripažįstančio 26 metų I.Bagvilo parodymus išklausiusiam teisėjui kilo klausimas, kodėl teisiamasis nebandė palengvinti savo padėties – neatsiprašė nukentėjusiojo, nesusitarė dėl žalos dydžio, nebandė atlyginti bent jos dalies.

Kaltininkas bandys derėtis

Pirmą kartą prieš teismą stojęs Joniškio rajono gyventojas teisinosi nežinojęs apie tokią galimybę, o pasisamdyti teisininką neturi pinigų.

„Neturėjau kur dėti akių, man buvo gėda“, – taip aiškino teisiamasis, paklaustas, kodėl praėjusiame posėdyje nepasinaudojo proga ir nebandė atsiprašyti sužaloto ir dėl sunkios galvos traumos neveiksniu pripažinto T.Bagdono ar jo motinos Zosės Bagdonienės.

Teisiamasis sakė, kad nukentėjusiųjų prašoma 50 tūkstančių eurų suma yra per didelė: „Paprastam darbininkui daug metų reikėtų dirbti, kol sukauptų tokią sumą.“

I.Bagvilas įsitikinęs, kad protingumo kriterijus atitiktų perpus mažesnis – 20–25 tūkstančių eurų ieškinys.

Jis pažadėjo pasibaigus teismo procesui išvykti į užsienį, dirbti ir atlyginti padarytą žalą: „Dabar to padaryti negaliu. Ketinau pradėti verslą, bet po to įvykio nusviro rankos.“

Kartu girtavo ir karininkai

Anksčiau I.Bagvilas kaltę pripažino iš dalies – sakė, kad nelaimė įvyko, kai T.Bagdonas atliko kovinius veiksmus.

Dalinis kaltės pripažinimas buvo kliūtis bylą nagrinėti supaprastinto įrodymų tyrimo tvarka. Tai leidžia tikėtis trečdaliu mažesnės bausmės.

Dabar teisiamasis prisipažino, kad šių metų sausio 21-ąją paryčiais girtas ėjo imtynių su T.Bagdonu.

Tai įvyko girtaujant karinių pratybų „Allied Spirit VII“ kareivinėse, o kovos nestabdė kartu girtavę karininkai.

Apklausiamas I.Bagvilas patvirtino, kad nelaimė įvyko 5 val. ryto.

Po incidento iš Krašto apsaugos savanoriškųjų pajėgų pašalintas karys bandė pateisinti išgertuves per pratybas: „Supraskite, mes esame civiliai, tik savaitgaliais uniformą užsivilkdavome.“

Kaltę vertė alkoholiui

Teisiamasis patvirtino, kad tą naktį buvo smarkiai apgirtęs. Iš pradžių kompanija gėrė alų ir žaidė boulingą, po to puota tęsėsi kareivinėse.

I.Bagvilas sakė su draugais išgėręs tiek, kad vargiai prisimena paskutinius įvykius. Visą tiesą jis išgirdo, kai apie 11 valandą prabudo kambaryje.

Joniškietis sakė iš pradžių tikėjęs, jog tarnybos draugas pasveiks, bet vėliau paaiškėjo, kad galvos trauma – itin sudėtinga.

Apklausiamas jaunas vyras neigė turintis problemų dėl alkoholio vartojimo. Galiausiai jis sutiko su valstybės kaltintoju, pažymėjusiu, kad jis anksčiau yra sėdęs girtas prie vairo.

„Taip, visos tos problemos buvo kilusios dėl alkoholio, tačiau dabar aš jau visai nebegeriu“, – sakė I.Bagvilas.

Kario savanorio uniformą prarado ne tik teisiamasis, bet ir visi keturi pratybose dalyvavę kapitonai. Juos už Lietuvos kariuomenės vardo menkinimą nubaudė vadovybė.

„Lietuvos ryto“ tyrimas atskleidė kraupią tiesą

Po įvykusios nelaimės ilgai buvo nutylima, kas vis dėlto įvyko per karinius mokymus Vokietijoje.

Paslapties skraistę pavyko praskleisti „Lietuvos ryto“ dienraščiui, paskelbusiam publikaciją apie daugiadienes karių ir karininkų išgertuves bei nelaimės aplinkybes.

Liudininkai pasakojo, kad dėl besaikio gėrimo strigo net kelionė į Vokietiją, nes pakeliui vis reikėdavo sustoti išsivemti. Tas pat tęsėsi ir atvykus į kareivines.

Neapsikentę netvarkos JAV atstovai paskyrė Lietuvos savanoriams vadovauti žemesnio laipsnio karininką.

Žurnalisto tyrimas atskleidė, kad sužalojus karį buvo bandoma nuslėpti nelaimės aplinkybes, – nutarta nekviesti pagalbos į kareivines, o patiems išvežti sužalotąjį.

Lietuviai bandė meluoti ir iškviestiems gelbėtojams, kurie sraigtasparniu išskraidino T.Bagdoną į klinikas. Smegenų traumą patyręs lietuvis buvo skubiai operuotas, bet jis iki šiol tebėra prikaustytas prie patalo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.