Daugiavaikė šeima iš Molėtų rajono vis dar nerasta – laukiama žinių ir dieną, ir naktį

Molėtų krašte su savo mažamečiais vaikais dingę sutuoktiniai toliau sėkmingai mėto pėdas – nuo penktadienio policijai nepavyksta rasti tėvų ir jų trijų atžalų. Vaikų likimas kelia nerimą vietos bendruomenei – nieko nėra žinoma nei apie jų sveikatą, nei apie gyvenimo sąlygas.

 Kol kas dar nėra žinomas sutuoktinių ir jų trijų mažamečių vaikų likimas. Tėvai vaikus slepia nuo atsakingų tarnybų, neleidžia į mokyklą.<br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
 Kol kas dar nėra žinomas sutuoktinių ir jų trijų mažamečių vaikų likimas. Tėvai vaikus slepia nuo atsakingų tarnybų, neleidžia į mokyklą.<br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
 Kol kas dar nėra žinomas sutuoktinių ir jų trijų mažamečių vaikų likimas. Tėvai vaikus slepia nuo atsakingų tarnybų, neleidžia į mokyklą.<br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
 Kol kas dar nėra žinomas sutuoktinių ir jų trijų mažamečių vaikų likimas. Tėvai vaikus slepia nuo atsakingų tarnybų, neleidžia į mokyklą.<br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 21, 2019, 3:22 PM, atnaujinta Jan 21, 2019, 3:36 PM

Keisto ir uždaro būdo tėvai neleidžia vaikų į mokyklą – pavyzdžiui, 9 metų berniukas iki dingimo dar nebuvo baigęs pirmos klasės.

„Kol kas apie šeimą nėra jokių žinių, vyksta jos paieškos“, – naujienų portalui lrytas.lt pirmadienio popietę pranešė Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Violeta Ginaitienė.

„Laukiame žinių iš policijos bet kuriuo paros metu. Neturime informacijos, Lietuvoje ši šeima ar užsienyje“, – kalbėjo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Utenos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Irena Gaigalienė.

36 metų Tomas P. su 30 metų žmona ir 1, 7, 9 metų vaikais pasistengė dingti iš tarnybų akiračio maždaug prieš savaitę.

Slapstysis iki galo?

Tėvai su vaikais dingo prieš tai neįsileidę policijos ir vaiko teisių sergėtojų į savo namus Paprūdės kaime (Molėtų r., Joniškio sen).

„Labiausiai neramu dėl vaikų. Nežinia, kur jie, kaip jie gyvena. Kiek susidarė įspūdis, šeimoje viską sprendžia tėvas, o žmona jo klauso.

Sprendžiant iš jo būdo, šeima, manau, bus slepiama iki galo“, – pirmadienį pasakojo Molėtų apylinkėse esančio Joniškio miestelio seniūnas Rimantas Verbaitis.

Tėvai maždaug prieš metus išregistravo vaikus iš Paprūdės kaimo ir jų gyvenamąją vietą deklaravo Latvijoje, bet iš tikrųjų jie liko Lietuvoje.

„Jei žmogus nėra deklaruotas mūsų šalyje, jam negalioja sveikatos draudimas. Nežinia, kas būtų, jei pablogėtų vaikų sveikata“, – nerimo neslėpė R.Verbaitis.

Manoma, kad tėvai vaikus slapsto pas savo giminaičius ar draugus Lietuvoje, tačiau jie turėjo galimybę išvykti ir į užsienį.

Pareigūnai vijosi per laukus

Pasak R.Verbaičio, sausio pradžioje Vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovams atvykus patikrinti daugiavaikės šeimos, Tomas P. pasipriešino darbuotojams ir panaudojo prieš juos jėgą.

Policija dėl šio incidento iškėlė baudžiamąją bylą. Sausio 11 dieną įvyko komisijos, susidedančios iš vietos seniūnijos, vaiko teisių sergėtojų ir kitų institucijų, posėdis.

Tą pačią dieną nuspręsta pakartotinai nuvykti pas šeimą, atvažiavo ir policija.

Tomo P. motina tikrintojų neįsileido, o jis pats puolė bėgti iš namų per laukus, jį sugavo policija.

Netrukus pareigūnai vyrą paleido, o paskui jis su šeimos nariais dingo kaip į vandenį.

Praėjusį ketvirtadienį vaiko teisių gynėjams vėl pasibeldus į šeimynos namų duris, juose buvo tik močiutė. Moteris tikino nežinanti, kur išvyko jos sūnus su vaikais.

Seniūnijos atstovai įtaria, kad sutuoktiniai su atžalomis slapta įsikūrė Lietuvoje pas savo giminaičius.

Vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovai kreipėsi į policiją dėl šeimos paieškos.

Reiškė pretenzijas dėl maisto

Tomas P. su šeima per pastaruosius kelerius metus gyveno ne tik Molėtų rajone, bet ir Dusetose (Zarasų r.).

Tėvai pagarsėjo tuose kraštuose dėl savo nenoro leisti vaikus į mokyklą – kėlė pretenzijas dėl valgyklos maisto ir kitų dalykų.

Paprūdės ir aplinkinių kaimų gyventojai stengėsi su Tomu P. nepalaikyti ryšio – vyras visoje apylinkėje garsėja agresyviu charakteriu. Jo žmona, priešingai, yra ramaus būdo.

Mažamečių tėvas yra žinomas ir Kupiškio policijai dėl įvairių pažeidimų. Pasak Joniškio seniūnijos atstovų, paskui jį driekiasi ilgas įvykių šleifas.

Nustatys aukštesnį grėsmės lygį?

Šeima į vaiko teisių specialistų akiratį pateko praėjusių metų rudenį. Jai tuo metu buvo nustatytas pirmasis, žemiausias, grėsmės lygis.

Pirmasis grėsmės vaikui lygis nustatomas, kai pažeistos vaiko teisės, tačiau nėra grėsmės jo saugumui, sveikatai ir gyvybei.

Motina ir tėvas tarnybų atstovams bendrauti su vaikais neleisdavo.

Kol kas neaišku, kokios priemonės bus taikomos suradus šeimą.

Greičiausiai bus nustatytas jau II grėsmės lygis – tada jau būtų galima paimti vaikus iš nesaugios jiems aplinkos.

Šeima bus intensyviai stebima, galbūt vaikai laikinai atsidurs pas globėjus.

Pabėgo prieš svarbų sprendimą

Kaip naujienų portalą lrytas.lt informavo Molėtų rajono policijos komisariato viršininkas Vitalis Kutkauskas, šeima – probleminė. Vaikai neleidžiami į mokyklą, dėl šios priežasties tarnybos atkreipė į ją dėmesį, tikslas – socializuoti vaikus.

„Vakar turėjome spręsti klausimą dėl krizės lygio nustatymo iš pirmo į antrą, kad būtų galima vaikus socializuoti, bet tėvai greičiausiai pasiėmė vaikus ir kažkur išvyko, reikia juos surasti.

Kol kas neturime duomenų, kur jie galėtų būti, tad buvo priimtas sprendimas pradėti paieškos bylą“, – pasakojo V.Kutkauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.