Nepriteklių ir patyčias kentęs gabus žiežmarietis pasuko nusikaltimų keliu

Apsimetėlis STT agentas, suklastojęs pažymėjimą ir pagrobęs iš savivaldybių du automobilius, internetu užsisakęs paralyžiuojančios medžiagos, kuria ketino apsvaiginti gydytoją. Kas jis, 21 metų žiežmarietis Mindaugas Naujanis, teistas jau šešis kartus?

„Išėjęs iš kalėjimo jis galbūt taps dar gudresnis ir pavojingesnis“, – taip apie M.Naujanį kalbėjo jo pažįstami.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Išėjęs iš kalėjimo jis galbūt taps dar gudresnis ir pavojingesnis“, – taip apie M.Naujanį kalbėjo jo pažįstami.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-02-17 19:00

„Šis vaikinas labai gabus. Galbūt klystkeliais jis nuėjo iš keršto, noro pasirodyti. Gal tai – savotiška protesto forma“, – po paskutinio nuosprendžio ištarė Paparčių Šv.Juozapo vaikų globos namų (Kaišiadorių r.) direktorė Rūta Kanclerytė, puikiai prisimenanti buvusį auklėtinį M.Naujanį.

Šią savaitę subendrinus bausmes už virtinę naujausių nusikaltimų jis buvo pasiųstas už grotų 4 metams ir 9 mėnesiams.

„Lietuvos rytas“ nutarė pasidomėti, kas lėmė, kad politika besidomintis talentingas paauglys, daugelio kūrybinių konkursų nugalėtojas tapo pavojingu nusikaltėliu, šokiruojančiu visuomenę savo išpuoliais.

Šeimą slėgė skurdas

Vienturtį sūnų Žiežmarių miestelyje užauginusi Danutė Stanionytė garsėja rūpestingumu. Tačiau rūpinimasis vaiku, atrodo, buvo perdėtas. Manoma, kad tai vėliau sukėlė namuose aštrius konfliktus.

Taikos gatvėje esančioje privataus namo dalyje gyvenęs vaikinas nuo mažumės patyrė skurdą.

Motinai sunkiai sekėsi sudurti galą su galu – tvarkinga, žalingų įpročių neturinti moteris buvo registruota Darbo biržoje, namuose nebuvo net kompiuterio.

Aplinkiniams susidarė įspūdis, kad nepriteklius skaudžiai paveikė veiklų, gyvenime prasimušti trokštantį jaunuolį. Matydamas, kad kiti turi tai, ko jis negali gauti, Mindaugas atrodė prislėgtas ir nusivylęs. Laikui bėgant tą nusivylimą pakeitė pyktis.

„Mindaugui su suaugusiaisiais bendrauti sekėsi geriau nei su bendraamžiais. Mokiniai jo nesuprasdavo. Kai kiti paaugliai apie krepšinį ar paneles kalbėdavo, jis skaitydavo knygas ar ruošdavosi kokiam nors kūrybiniam konkursui“, – prisiminė Paparčių globos namų vadovė.

Iki septintos klasės M.Naujanis lankė Žiežmarių gimnaziją, kurioje, pasak R.Kanclerytės, patyrė mokinių patyčias.

Savo išvaizda iš klasės išsiskyręs ilgaplaukis mokykloje buvo pramintas Maugliu.

Vaikinas rijo knygas apie istoriją, politiką, domėjosi ekologija, etnokultūra, tačiau pamokų lankyti nemėgo, prašėsi iš jų išleidžiamas – norėjo mokytis namuose arba nuotoliniu būdu. Jo gaunami pažymiai dažnai nebūdavo geri.

Perdėta kontrolė pakenkė

Į šią šeimą dėmesį atkreipė ir vaiko teisių apsaugos specialistai. Tačiau viena svarbiausių tokio susidomėjimo priežasčių buvo neįprasta – pernelyg didelis motinos rūpinimasis ir kontrolė.

Ji ne tik pratino sūnų prie knygų, bet ir tikrindavo, kaip jis grįžta po pamokų namo, – joms pasibaigus neretai laukdavo Mindaugo prie gimnazijos durų.

Vaikinui buvo gėda prieš kitus mokinius – jis slėpdavosi, bėgdavo iš pamokų, kad netektų susidurti su motina.

„Buvo nuspręsta juodu laikinai atskirti, kad vienas nuo kito pailsėtų“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo švietimo darbuotojai.

Mindaugas vieniems metams buvo perkeltas į tame pačiame rajone, už 30 kilometrų esančius globos namus.

Paauglys pagrobė mašiną

Naujoje vietoje vaikinas atsiskleidė įvairiomis prasmėmis.

Kartą rugsėjo 1-osios išvakarėse 14-metis paprašė globos namų direktorės, kad leistų jam pasivažinėti mokyklos automobiliu „Toyota“.

R.Kanclerytei nesutikus, kitą dieną ji sulaukė pranešimo iš teisėsaugos – tarnybinis automobilis surastas griovyje du kilometrai nuo globos įstaigos.

Automobiliu slapta pasinaudojęs paauglys nesusižalojo, tačiau transporto priemonė buvo smarkiai apgadinta.

Kai direktorė nuvyko į policiją, Mindaugas jai pasakė: „Matote, man pavyko tai padaryti. Aš sugebėjau vairuoti.“

Regis, vaikinui trūks plyš reikėdavo įrodyti, kad jis gali padaryti tai, ko nepadarytų kiti – pabrėžti savo išskirtinumą.

Filmas pelnė pirmą vietą

Tačiau gyvendamas Paparčiuose Mindaugas išsiskyrė ne vien blogais poelgiais.

Persikėlęs į globos namus jis dalyvavo vietos mokinių tarybos veikloje, įkūrė mokyklos radiją, skynė pergales respublikiniuose piešinių, ekologijos, istorijos konkursuose.

Mindaugas kūrė dokumentinius filmukus ir siuntė juos į įvairius konkursus, ne kartą laimėjo aukščiausias vietas.

Vienas 15 minučių trukmės filmas konkurse „Žmogus, kuris man patinka“ pelnė pirmąją vietą ir bilietą į Briuselį – darbą apie globos namų direktorę pateikęs vaikinas buvo apdovanotas kelione į Europos Parlamentą.

„M.Naujanis mokykloje kovojo prieš smurtą ir patyčias tarp nepilnamečių – moksleiviai galėjo kreiptis į jį tiesiogiai“, – prisiminė R.Kanclerytė.

Paauglys užaugęs svajojo tapti politiku, domėjosi šia profesija.

Gyrėsi tapęs mero patarėju

Praėjus metams Mindaugas iš globos namų grįžo pas motiną į Žiežmarius. „Lietuvos ryto“ žiniomis, jis mokėsi nuotoliniu būdu.

Baigęs mokslus vaikinas niekur nedirbo.

Naujanio pavardę jis įgijo tapęs pilnamečiu – pasikeitė ją iš Stanionio.

M.Naujanis pirmą kartą Lietuvoje skandalingai išgarsėjo 2016 metų rugsėjį, kai apsimetęs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentu atvyko į Kauno ir Vilniaus savivaldybes.

Primityvią klastotę – paprastą popieriaus lapą su savo nuotrauka – pateikęs jaunuolis tarsi užbūrė valdininkus: įtikino, kad vykdo svarbią užduotį, tad jam skubiai reikia automobilio.

Įvykdęs operaciją pažadėjo juos iškart grąžinti.

„Lietuvą gelbėju“, – apstulbusiems valdininkams rėžė netikėtas svečias, Vilniuje sėdęs į „Volkswagen Passat“, Kaune – į „Volkswagen Jetta“ ir išvažiavęs.

Pagrobtu Vilniaus savivaldybės automobiliu vaikinas nuvyko į Kaišiadorių apylinkes ir visą savaitgalį puikavosi prieš vietos jaunimą važinėdamas po kaimus.

„Tapau mero patarėju“, – gyrėsi M.Naujanis, rodydamas į automobilio skiriamuosius ženklus.

Jis elgėsi taip, tarytum norėtų pabrėžti: žiūrėkite ir pavydėkite, aš dar visai jaunas, o jau tiek daug pasiekiau.

Paparčių globos namų darbuotojai netrukus pranešė apie automobilį Vilniaus valdžiai, tačiau administracijos darbuotojai elektroninių laiškų savaitgalį neperskaitė.

Veikė kaip kino filme

Apsišaukėlis agentas ir mero patarėjas siekė būti pastebėtas, įtikinti aplinkinius žmones.

Įsijausdavęs į įvairius vaidmenis jis norėjo pasirodyti tvirtas, daryti įtaką žmonėms. Manoma, kad taip bandė nugalėti menkavertiškumo kompleksą.

Pasisavintą sostinės savivaldybės automobilį „Volkswagen Passat“ M.Naujanis ketino panaudoti užpuldamas kaimynystėje gyvenančią gydytoją.

Jaunuolis internetu įsigijo skopolamino – vadinamojo „tiesos serumo“, kurio planavo suleisti gydytojai.

Ši žmogaus valią paralyžiuojanti medžiaga veikia kaip narkotikas ir priverčia aklai vykdyti nurodymus – M.Naujanis norėjo sužinoti medikės banko slaptažodžius ir ištuštinti jos sąskaitą.

Pasitelkęs vaizduotę vaikinas nusikaltimui rengėsi itin kruopščiai – iš kažkur gavo mėlyną policijos švyturėlį, antrankius, dujų balionėlį, vienkartinį švirkštą.

M.Naujanis sumanė gydytojai pranešti, kad ji sulaikoma už kyšį, – mašinoje moteris turėjo būti apsvaiginta ir nuvežta į nuošalią vietą.

Pavojingas nusikaltėlis įkalbėjo pažįstamą Dalių B. prisidėti prie nusikaltimo – šis vaikinas turėjo apsimesti STT agentu ir išvilioti medikę iš jos darbovietės.

M.Naujanio žodžių paveiktas jaunuolis iš pradžių sutiko būti bendrininku, bet paskutiniu momentu persigalvojo ir rugsėjo 14-ąją, pradėjus dviem dienoms po mašinos pagrobimo, apie draugo planus užpulti gydytoją pranešė policijai.

Apstulbino ir kaimynę

Sužinojęs apie vagystę, įvykdytą iš kitos savo kaimynės Vidos J. būsto, M.Naujanis atėjo pas ją ir atkišo suklastotą STT pareigūno pažymėjimą.

„Žinau, kas jums atsitiko. Parašykite pareiškimą, padėsiu, greitai mes tuos vagis sučiupsime“, – rimtu veidu išbėrė jaunuolis.

„Pamaniau: negi jis iš tikrųjų dirba STT? Aš jį juk pažinojau, bet vis tiek patikėjau.

Parašiau pareiškimą, nurodžiau nusikaltimo detales. Kai išaiškėjo melas, jis man ėmė kelti baimę“, – vėliau pareigūnams pasakojo šoko ištikta moteris.

Kitą bylą M.Naujanis užsidirbo pasmaugęs kaimynų šunį ir sugadinęs buitinę techniką.

Dar vieną įžūlų išpuolį M.Naujanis įvykdė Kauno „Aušros“ gimnazijoje – prisistatęs Valstybės saugumo departamento agentu pareikalavo sutarčių su dvyliktokais kopijų. Tačiau ten jis buvo greitai demaskuotas.

M.Naujanį gerai pažįstantys žmonės, išgirdę „Lietuvos ryto“ klausimą, ar jis ateityje gali atsitiesti, tuo suabejojo: „Žinoma, būtų puiku, jei žmogus pasikeistų.

Tačiau išėjęs iš kalėjimo jis gali tapti dar gudresnis ir pavojingesnis.“

Mėgsta šokiruoti žmones

Atrodo, kad vaikinas dega pykčiu ant viso pasaulio, ypač – ant savo motinos: praėjusiais metais jis buvo nuteistas už jos sumušimą.

2018 metų kovo 27-osios naktį sūnus ėmė jai kumščiais trankyti galvą, krūtinę ir kitas kūno vietas. Moteris nuo jo smūgių kentėjo ir anksčiau, bet po šio smurto protrūkio nusprendė nebetylėti.

M.Naujanis per apklausas policijoje ir pokalbius su žurnalistais stengėsi atrodyti tvirtas ir nekaltas: „Savivaldybėse atlikau socialinius eksperimentus – tikrinau, kaip valdininkai saugo jiems patikėtą turtą.“

Vaikinas neigė, kad ketino apsvaiginti ir užpulti gydytoją, tačiau teisėjai jo versijomis nepatikėjo.

Kauno apylinkės teisme M.Naujanis elgėsi įžūliai – ateidavo į posėdžius įplyšusiomis kelnėmis, atsinešdavo gėlių vazoną, demonstratyviai atsisėsdavo prokuroro vietoje ir nesutikdavo jos užleisti.

„Galbūt jo veiksmai – kerštas ar protestas? Atrodo, kad jis nori provokuoti, stebėti žmonių reakciją“, – svarstė Paparčių vaikų globos namų direktorė R.Kanclerytė.

Žiežmarių gyventojų nuomone, jaunuolį piktu ir kerštingu pavertė skurdas, nesutarimai šeimoje ir pažeminimas, kurį jis paauglystėje patyrė iš savo bendraamžių.

Vaikinas tapo grėsmę visuomenei keliančiu akiplėša, pasiryžusiu sukrėsti, šokiruoti aplinkinius, bet kokiais atvejais įrodyti savo tiesą.

Psichiatrų dukart tirtas M.Naujanis pripažintas pakaltinamu.

6

Tiek kartų teistas 21 metų žiežmarietis M.Naujanis šią savaitę buvo pasiųstas į pataisos namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.