Teisėjai pas teisėjus žengė nuleidę galvą

Garsus kontrabandininkas ir ne kartą teistas narkotikų prekeivis, ko gero, negalėjo net susapnuoti, kad už grotų bus siunčiami kartu su teisėjais ir advokatais. Vakar teismo koridoriais jie visi buvo palydėti į areštinę.

Į Vilniaus apylinkės teismą atvestas Apeliacinio teismo teisėjas V.Kažys (nuotr.) slėpė veidą, o jo kolega V.Bavėjanas net nebandė to daryti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į Vilniaus apylinkės teismą atvestas Apeliacinio teismo teisėjas V.Kažys (nuotr.) slėpė veidą, o jo kolega V.Bavėjanas net nebandė to daryti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Bavėjanas
V.Bavėjanas
Kontrabandos karaliumi vadinamą V.Karalių leista suimti dviem mėnesiams.
Kontrabandos karaliumi vadinamą V.Karalių leista suimti dviem mėnesiams.
Veidą besidangstanti advokatė G.Cimbolienė teismo koridoriuje vos matė kelią.
Veidą besidangstanti advokatė G.Cimbolienė teismo koridoriuje vos matė kelią.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 22, 2019, 6:00 AM, atnaujinta Mar 19, 2019, 10:44 PM

Apeliacinio teismo teisėjas 55 metų Viktoras Kažys per ilgametę darbo praktiką daugybę kartų matė veidą besidangstančius nusikaltėlius.

Vakar veidą po striukės gobtuvu slėpė pats teisėjas, kai pareigūnai jį vedė Vilniaus miesto apylinkės teismo koridoriais.

Suėmė laukiantį nuosprendžio

Kiek anksčiau į teismą atvestas kontrabandos karaliumi vadinamas Vilius Karalius net nebandė slėptis ir laukdamas prie salės durų dairėsi į teismo koridoriuje retai matomą tokį didelį šurmulį.

Nuosprendžio didžiulėje kontrabandos byloje laukiantį V.Karalių leista suimti dviem mėnesiams.

Vienas po kito į posėdžių sales buvo vedami teisėjai, žinomi advokatai, nusikaltėlių pasaulio atstovai ir verslininkai.

Teisėjai – į areštinę

Prašymus suimti įtariamuosius pateikė penki prokurorai, o juos vienu metu svarstė keturi teisėjai.

Vienam jų teko spręsti net dėl Aukščiausiojo teismo teisėjo, buvusio Teisėjų tarybos pirmininko 59 metų Egidijaus Laužiko suėmimo.

Aukščiausiajame teisme bylas 20 metų nagrinėjęs E.Laužikas svetimo teismo koridoriuose atrodė sutrikęs, o išvargęs veidas išdavė galbūt bemiegę naktį.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, jis kaltės nepripažino ir nesutiko duoti parodymų.

Ilgamečiams teisėjams teks įprasti prie areštinės sąlygų.

E.Laužikas ir Apeliacinio teismo teisėjai V.Kažys, Valdimaras Bavėjanas, Konstantinas Gurinas bei Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis nelaisvėje praleis dešimt parų.

Surado kitą kaltininką

Pradeda aiškėti ir tai, kokios istorijos į vieną teismo koridorių suvedė nusikaltėlių pasaulio atstovus ir juos teisti turėjusius teisėjus.

Dviem mėnesiams už grotų atsidūrė ne kartą teistas žinomas Klaipėdos nusikaltėlis 44 metų Virgilijus Valius. Įtariama, jog už piniginį atlygį buvo susitarta, kad jo kaltę dėl didelio kiekio narkotikų prisiims kitas asmuo.

Pusantro kilogramo kokaino pas V.Valių kriminalistai surado 2017 metų gegužę. Radinys buvo itin brangus – šiame kvaišalų kiekyje buvo kilogramas gryno kokaino.

Su organizuotu nusikalstamumu siejamas, dėl 2008 metais įvykdyto medikės nužudymo ir barmeno sumušimo anksčiau teistas V.Valius iš pradžių buvo suimtas, bet vėliau Klaipėdos apygardos teismas jį paleido į laisvę už 20 tūkst. eurų užstatą. Tai mažesnė suma nei pas įtariamąjį rastų narkotikų vertė.

Apykojė glumino pareigūnus

Už užstatą į laisvę išleistam V.Valiui buvo uždėta apykojė, tačiau toks įtariamojo sekimas baigėsi kuriozu. Prietaisas vis užfiksuodavo, kad stebimas vyras išvyksta į egzotiškas šalis.

V.Valius kreipėsi į Klaipėdos apygardos prokuratūrą, kad būtų ištirta, ar per trumpą laiką jis tikrai padarė 59 pažeidimus.

Kol V.Valius mėgavosi laisve, buvo surastas kitas asmuo, už atlygį sutikęs prisiimti V.Valiaus kaltę.

Todėl už grotų atsidūrė ir klaipėdietį gynęs uostamiesčio advokatas Marius Navickas. Jį teismas leido suimti dešimčiai parų.

Įklampino kelis advokatus

M.Navickas į teismą buvo atvestas vakar ankstų rytą, kai posėdžių salės durys dar buvo užrakintos. Laukdamas prie durų jis dar spėjo šnektelėti su žurnalistais.

Klaipėdietis tvirtino, kad apie įtarimus sužinojo tik atvestas į teismą. Advokato teigimu, jam pareikštuose įtarimuose net užsiminta apie kyšininkavimą.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, su tuo pačiu veikėju susiję ir šioje istorijoje minimi advokatai Drąsutis Zagreckas, Giedrė Cimbolienė ir klaipėdietis Aivaras Surblys.

Į teismą atvesta G.Cimbolienė vos matė kelią – moteris iki pat akių buvo užsitraukusi šaliką, veidą dengėsi ir kailinių apykakle.

Ji areštinėje taip pat turės praleisti 10 parų.

Gerai nusiteikęs ir ramus atrodė tik advokatas D.Zagreckas, kuriam už grotų teks praleisti mėnesį.

Prokurorai iš penkių sulaikytų advokatų neprašė suimti tik Romualdo Mikliušo. Jis anksčiau yra gynęs buvusį koncerno „MG Baltic“ viceprezidentą Raimondą Kurlianskį.

Aiškinsis trečią kartą

Klaipėdietis advokatas A.Surblys areštinės gultą jau yra išbandęs. Pasitelkus antiteroristinės rinktinės „Aras“ kovotojus A.Surblys buvo sulaikytas ir pernai balandį.

Advokato pokalbių klausęsi pareigūnai jį apkaltino planais sužaloti aukštus Klaipėdos policijos ir prokuratūros pareigūnus.

Paaiškėjus, kad advokatas juokavo su klientu, šis tyrimas kartą buvo jau nutrauktas, bet du kartus ir vėl atnaujintas.

Sulaikius A.Surblį prokuratūra nusprendė šį tyrimą atnaujinti trečią kartą.

Tokį sprendimą priėmė generalinio prokuroro pavaduotojas Žydrūnas Radišauskas.

Generalinio prokuroro pavaduotojas savo sprendimą motyvavo tuo, kad atliekant ikiteisminį tyrimą, apie kurį paskelbta trečiadienį, buvo gauta naujų reikšmingų duomenų, kurie anksčiau nebuvo žinomi.

A.Surbliui buvo pareikšti įtarimai dėl neteisėto informacijos apie privatų asmenų gyvenimą rinkimo ir rengimosi sunkiai sutrikdyti dviejų Klaipėdoje dirbančių pareigūnų sveikatą. Advokatas vakar suimtas 14 dienų.

Suėmė nuteistą kaunietį

Iš viso prokurorai kreipėsi į teismą dėl leidimo suimti 18 įtariamųjų. Vienas jų – buvęs Kauno politikas ir buvęs bendrovės „Kauno vandenys“ technikos direktorius Valys Venslovas. Jį leista suimti mėnesiui.

Pernai spalio mėnesį Kauno apygardos teismas V.Venslovą „Kauno vandenų“ baudžiamojoje byloje nuteisė lygtine trejų metų laisvės atėmimo bausme ir skyrė 37,6 tūkst. eurų baudą. Jam trejiems metams atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje.

Vėliau šią baudžiamąją bylą apeliacine tvarka nagrinėjo ir Apeliacinis teismas, kurio trys teisėjai sulaukė įtarimų.

Teigiama, kad už įvairius palankius teisėjų sprendimus galbūt buvo žadama mokėti kyšius, kurių sumos svyruoja nuo 1000 iki 100 tūkst. eurų, o bendra jų suma siekia net 400 tūkst. eurų.

Prisiminė seną bylą?

Galimas dalykas, kad bendrovės „Indema“ direktoriaus Rolando Vasiliausko suėmimas susijęs dar su 2010 metais jam iškelta byla.

Tuomet šis verslininkas buvo vienas bendrovės „Eikos statyba“ vadovų. Po Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) atliktos operacijos jis kartu su dar keliais statybų kompanijose dirbančiais asmenimis buvo sulaikytas ir apkaltintas PVM grobstymu.

Jau pirmosiomis ikiteisminio tyrimo dienomis R.Vasiliauskas buvo spaudžiamas, kad duotų parodymus prieš „Eikos“ vadovą Robertą Dargį, – už tai esą buvo žadama atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės.

Tačiau netikėtai byla buvo paimta iš ją kontroliavusio Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroro ir perduota apygardos prokuratūrai.

Tuomet tyrimo tempas sulėtėjo. Tik prieš metus ši baudžaimoji byla byla buvo perduota teismui, kurią nagrinėjo dabar į STT ir prokurorų akiratį patekęs Vilniaus apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti