Žiauri pramoga pailgino trijų nuteistųjų bausmę

Iš naujokų per „jūros šventę“ žiauriai pasityčioję, šlapiais rankšluosčiais juos daužę kaliniai vakar išgirdo nuosprendį. Smurtautojų laikas belangėje pailgės.

Po smurto bangos Pravieniškių pataisos namuose imta dažniau rengti reidus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Po smurto bangos Pravieniškių pataisos namuose imta dažniau rengti reidus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 22, 2019, 1:39 PM

Pravieniškių pataisos namuose bausmes atliekantys 34 metų Tomas Ačas, 22 metų Nerijus Daubaras ir pastarojo bendraamžis Edvardas Tamsevičius skandalingai pagarsėjo po naujokų krikštynų, kurias patys kaliniai praminė „jūros švente“.

Už žmogžudystes anksčiau nuteisti prieniškis T.Ačas ir vilnietis N.Daubaras sumanė pažeminti neseniai į įkalinimo įstaigą uždarytus kalinius. Prie jų taip pat prisidėjo E.Tamsevičius.

Bausmė pailgėjo visiems

Trijulei už viešosios tvarkos pažeidimą vakar skirta vienoda aštuonių mėnesių bausmė.

N.Daubaras būtų netrukus išėjęs į laisvę, tačiau po naujo nusikaltimo bausmės laikas jam pailgėjo iki aštuonių mėnesių ir 27 dienų.

Sudėjus bausmes iš Kelmės kilęs E.Tamsevičius pataisos namuose praleis dar 1 metus ir 3 mėnesius.

T.Ačui kalėjimo vartai atsivers tik po 12 metų.

Demaskavo vaizdo įrašas

Praėjusių metų liepos pabaigoje Pravieniškių kolonijoje surengta „šventė“ atskleidė netvarką šioje įkalinimo įstaigoje.

Trys naujokai buvo mušami rankšluosčiais, laistomi lediniu vandeniu, išgirdo laviną paniekinamų žodžių. Manoma, kad panašių atvejų būdavo ir anksčiau.

Pravieniškių pataisos namų direktorius Dainius Sušinskas aiškino, kad krikštynoms buvo užkirstas kelias, tačiau Teisingumo ministerija gavo tai paneigiantį vaizdo įrašą.

Prisipažino ir gailėjosi

„Jūros šventės“ metu tarp kalinių laisvai liejosi alkoholis.

Per teismo posėdžius smurtautojai savo kaltę pripažino ir tvirtino, kad nuoširdžiai gailisi.

Prisipažinę jie sulaukė trečdaliu trumpesnių bausmių.

T.Ačas kalėjime atsidūrė už kaimynystėje gyvenusios moters nužudymą Jungtinėje Karalystėje, o N.Daubaras būdamas nepilnametis metaliniu strypu mirtinai sumušė Danijos pilietį.

Dėl jauno amžiaus jam buvo skirta tiktai 5 metų laisvės atėmimo bausmė.

Už grotų kaliniai jaučiasi visagaliai

„Jūros šventė“ buvo surengta Pravieniškių pataisos namų 1-jame sektoriuje, tačiau nerimą keliančių faktų išaiškėjo ir kituose sektoriuose.

Pavyzdžiui, 2-ajame sektoriuje kalintys vadinamieji „bachūrai“ nesilaiko nustatytų taisyklių, lepinasi prabanga, naudojasi draudžiamais daiktais ir engia kitus nuteistuosius.

Po smurtinės „jūros šventės“ surengus masines kratas 2-ajame sektoriuje buvo rasta telefonų, SIM kortelių, alkoholio, raugo, savadarbių duriančių ir pjaunančių įnagių.

Vienas 2-ojo sektoriaus kalinys bendraudamas su „Lietuvos ryto“ žurnalistais neslėpė pasipiktinimo: „Bachūrų iš tūkstančio – vos šimtas, bet niekas nesugeba jų sutramdyti. Juos reikia atskirti – tik tada bus tvarka.“

Reidų metu paaiškėjo, kad kalinių lyderių kambariai gerokai patrauklesni nei daugelio kitų nuteistųjų – gražesnės sienos, geresni baldai, naujos užuolaidos, paveikslai, tarp jų – ir erotiniai.

Po skandalų virtinės neseniai atsistatydino Kalėjimų departamento direktorius Robertas Krikštaponis, o Pravieniškių pataisos namų vadovas Dainius Sušinskas savo postą išsaugojo.

Plačiai nuskambėjo ir atvejis Kybartų pataisos namuose, kai kaliniai girtaudami vieni kitus filmavo, pasakojo, už kiek galima įsigyti įstaigoje alkoholio, ir visa tai transliavo internetu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.