Motociklininką kelyje pražudęs Komskių įmonės vairuotojas atgailaus pataisos namuose

Klaipėdoje užversta motociklininką mirtinai sužalojusio Pagėgių gyventojo 38 metų Ramūno Baužos byla – avarijos kaltininkas nuteistas kalėti penkeriems metams, o Komskių giminės valdoma statybų įmonė „Agrolira“, kurioje jis dirbo, įpareigota žuvusiojo šeimai solidariai atlyginti 95 tūkst. eurų žalą.

 Šiurpios avarijos kaltininkas Ramūnas Bauža išklausė teismo nuosprendį.<br> G.Pilaičio nuotr.
 Šiurpios avarijos kaltininkas Ramūnas Bauža išklausė teismo nuosprendį.<br> G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Mar 4, 2019, 3:38 PM, atnaujinta Mar 4, 2019, 7:05 PM

Spruko iš avarijos vietos

Šiurpi avarija įvyko 2017 metų liepos 17-ąją Pagėgių rajone esančiame Lumpėnų kaime. Pavakare, apie 18 val., dideliu greičiu lėkęs R.Baužos vairuojamas visureigis „Volkswagen Passat“ išvažiavo į priešpriešinio eismo juostą ir susidūrė su motociklininku.

Motociklą „KTM 690 Enduro” vairavęs R.baužos bendraamžis tauragiškis verslininkas Vytis Šulinskas žuvo vietoje. Smūgio būta tokio smarkaus, kad auka nuskriejo į šalikelę apie 70 metrų. Tame kelyje automobiliams leidžiama važiuoti maksimaliu 90 kilometrų per valandą greičiu.

R.Bauža gėdingai spruko iš avarijos vietos, palikęs kelyje sužalotą motociklininką ir tris įkaušusius bendrakeleivius. Kitą dieną policijos pareigūnai vyrą aptiko namuose vis dar apgirtusį.

Dar neišsiblaiviusiam „Volkswagen Passat“ vairuotojui buvo nustatytas 1,25 promilės girtumas.

Prie vairo sėdėjo išgėręs

Sulaikytas R.Bauža prisipažino kaltas dėl avarijos, neneigė vairavęs neblaivus: „Užsikalbėjęs nepastebėjau priekyje kito automobilio, į kurį trenkiausi. Prieš tai išgėrėme alaus, važiavome keisti ratų“.

„Agroliros“ darbuotojas R.Baužatą dieną buvo užsiėmęs kitokiais reikalais. Tarnybinį automobilį turėjęs vairuoti bendradarbis buvo įkaušęs, todėl vairas buvo patikėtas jam.

„Tuo automobiliu kas norėdavo, tas ir važiuodavo“, - pasakojo R.Bauža.

Tauragės apylinkės teisme R.Bauža paaiškino, kodėl spruko iš avarijos vietos: „Išsigandau, pavažiavo stogas, nežinojau, ką darau. Jeigu kas nors būtų sustabdęs, nebūčiau pasišalinęs“.

Automobilis, kurį vairavo R.Bauža, priklausė „Agrolirai“, kurios vadovas Algirdas Komskis yra buvusio Seimo nario Kęsto Komskio sūnus ir Pagėgių mero Virginijaus Komskio sūnėnas.

Avarijos kaltininkas po šiurpios avarijos jau negalėjo būti Pagėgiuose - persikėlė gyventi į Zarasus.

Paprašė atvežti padangą

K.Komskis „Agrolirą“ valdo netiesiogiai – per kitą laidojimo paslaugomis ir statybomis užsiimančią bendrovę „Rembuta“ - yra vienintelis jos akcininkas ir vadovas.

Bylos duomenimis, Pagėgių mero sūnėnas A.Komskis darbo dienos pabaigoje „Agrolitos darbuotojų, kurie jau buvo išgėrę, paprašė atvežti automobilio padangą.

„Sėdau prie vairo, nes buvau blaivesnis už kitus“, - teisme ištarė R.Bauža, kuriam Tauragės apylinkės teismas pernai skyrė penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

„Agroliros“ advokatas Audronis Mažeika įrodinėjo, kad A.Komskio vadovaujama įmonė nieko dėta, kad R.Bauža tą dieną girtas  vairavo automobilį ir mirtinai sužalojo V.Šulinską.

Ginčai dėl žalos atlyginimo

R.Baužai dvejus metus uždrausta vairuoti automobilį. Jis ir darbdaviai įpareigoti solidariai atlyginti žuvusiojo šeimai, kurioje auga du nepilnamečiai vaikai, ir jo tėvams padarytą 95 tūkst. eurų įžalą.

Tauragės teismo nuosprendį apskundė ir buvę R.Baužos darbdaviai, ir žuvusio motociklininko V.Šulinsko artimieji – ir vieni, ir kiti teigė, jog avarijos aplinkybės nebuvo tinkamai išnagrinėtos.

„Agroliros“ vadovai privalėjo stebėti, kaip R.Bauža dirba, todėl nukentėjusieji prašė iš jo ir darbdavių kiekvienam žuvusiojo šeimos nariui priteisti 100 tūkst. eurų žalos atlygį, padengti 3,8 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidas.

Tačiau darbdaviai stojo piestu - „Agroliros“ advokatas Audronis Mažeika Klaipėdos apygardos teismą užvertė naujais prašymais, reikalavo naujų ekspertizių.

Žuvusiojo artimieji nesulaukė Komskių užuojautos. R.Bauža tik formaliai apgailestavo, labiau gailėjosi savęs, o ne V.Šulinsko šeimos, kurią paliko be maitintojo.

Pasiųstas į pataisos namus

V.Šulinskas tą dieną skubėjo į Palangą, kur su vaiku poilsiavo jo gyvenimo draugė Simona. Praėjus trylikai dienų po verslininko žūties Pagėgių rajono kelyje, moteris sulaukė naujagimio.

„Klaidžiojau laukais, kol paryčiais grįžau namo. Buvo bloga - norėjau pasikarti, po to mėnesį praleidau ligoninėje“, - teisme lemeno R.Bauža.

Vėliau atsigavęs vyras pribloškė nukentėjusiuosius - į vieną Tauragės apylinkės teismo posėdį atėjo išgėręs ir buvo išprašytas iš salės.

Žuvusiojo artimieji baiminosi, kad Komskių giminės vardas ir žinomumas Tauragės apskrityje vienaip ar kitaip gali įtakoti šį teisminį procesą.

Klaipėdos apygardos teismas ankstesniojo nuosprendžio nepakeitė - R.Bauža pasiųstas į pataisos namus penkeriems metams.

Anksčiau priteisti civiliniai ieškiniai pripažinti, o visi apeliaciniai skundai buvo atmesti.

 

 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.