Teismuose – ginčas dėl kontrabanda gabentų 250 tūkst. eurų likimo

Lietuvos teismai sprendė, ar proporcinga konfiskuoti 250 tūkst. eurų, kuriuos vyras nedeklaravęs įsivežė į Lietuvą.

Lietuvos teismai sprendė, ar proporcinga konfiskuoti 250 tūkst. eurų.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Lietuvos teismai sprendė, ar proporcinga konfiskuoti 250 tūkst. eurų.<br>M.Patašiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austėja Masiokaitė

Mar 17, 2019, 11:43 AM

Už grynųjų pinigų kontrabandą nuteistam D.S. buvo paskirta 7,5 tūkst. eurų bauda. Pirmosios instancijos teismas 2018 metų liepą iš vyro taip pat konfiskavo visus neteisėtai gabentus pinigus, įvertinęs, jog jie buvo kontrabandos objektas.

Tačiau bylą apeliacine tvarka nagrinėjęs teismas atkreipė dėmesį, jog nesama duomenų, kad vyras pinigus būtų įgijęs neteisėtai ar būtų planavęs panaudoti juos neteisėtais tikslais.

Bylos duomenimis, vyro gabenti pinigai buvo skirti Lietuvoje veikiančiai įmonei, su kuria jis turėjo bendrų verslo reikalų ir iš kurios ketino įsigyti valtį asmeniniam naudojimui.

Todėl apeliacinės instancijos teismas nusprendė, jog šių lėšų konfiskavimas yra neproporcingas ir įpareigojo 250 tūkst. eurų vyrui grąžinti.

Tašką byloje vasario 28 dieną padėjo Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), kuris nusprendė konfiskuoti dalį sumos – 65 tūkst. eurų.

Pasak teismo, konfiskuoti visą pinigų sumą, įvertinus pinigų kilmę bei jų kontrabandos tikslą, būtų neproporcinga.

Tačiau LAT atsižvelgė į tai, kad nuteistasis pinigus slėpė: jie rasti sukrauti į paketus, apvynioti celofanu ir aprišti gumele bei slepiami po automobilio trečios eilės nuleistomis sėdynėmis, kur jų nesimatė, o tai rodo, kad nuteistasis pinigų kontrabandai ruošėsi.

„Toks dalies turto konfiskavimas iš D.S. šiuo konkrečiu atveju yra teisinga ir proporcinga priemonė, padėsianti įgyvendinti bausmės paskirtį“, – nutartyje teigia Aukščiausiasis Teismas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.