Chuligano žvėriškai sumuštas 17-metis pasekmes jaus visą gyvenimą

Jonavoje žvėriškai 17-metį moksleivį Vincentą Užalovičių sumušęs, jam akiduobę, skruostikaulį ir kaukolės pamatą sulaužęs 23 metų chuliganas Edgaras Albužis nedaug ką tepešė, apskundęs nepalankų nuosprendį. Lietuvos apeliacinis teismas antradienį nežymiai sušvelnino bausmę, tačiau brutalaus nusikaltėlio dėmės jis nenusivalė.

 Siaubingai moksleivį sumušęs chuliganas iš Jonavos nusikaltėlio dėmės nenusiplovė.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Siaubingai moksleivį sumušęs chuliganas iš Jonavos nusikaltėlio dėmės nenusiplovė.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Siaubingai moksleivį sumušęs chuliganas iš Jonavos nusikaltėlio dėmės nenusiplovė.<br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
 Siaubingai moksleivį sumušęs chuliganas iš Jonavos nusikaltėlio dėmės nenusiplovė.<br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
 Siaubingai moksleivį sumušęs chuliganas iš Jonavos nusikaltėlio dėmės nenusiplovė.<br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
 Siaubingai moksleivį sumušęs chuliganas iš Jonavos nusikaltėlio dėmės nenusiplovė.<br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
 Siaubingai moksleivį sumušęs chuliganas iš Jonavos nusikaltėlio dėmės nenusiplovė.<br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
 Siaubingai moksleivį sumušęs chuliganas iš Jonavos nusikaltėlio dėmės nenusiplovė.<br> Lrytas.lt asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 10, 2019, 1:20 PM

Lemtingą vakarą tos pačios chuliganų gaujos nariai Jonavoje sumušė net keturis praeivius. Vienas vyras nuo smūgio prarado sąmonę, kitas trenkėsi galva į stiklą, tačiau labiausiai nukentėjo V.Užalovičius. Siaubingai sumuštam, krauju paplūdusiam paaugliui teko atlikti sudėtingą operaciją, traumos pasekmes jis jaus visą gyvenimą. Manoma, jog jam buvo smogta kastetu.

Apeliacinis teismas nusprendė, jog vietoje pusketvirtų metų E.Albužiui kalėjime teks praleisti 3 metus ir 3 mėnesius – tiek buvo sušvelninta Kauno apygardos teismo paskirta bausmė. 

Anksčiau už narkotikus dusyk teistas E.Albužis neigė užpuolęs V.Užalovičių, tačiau teisėsaugai pavyko po kruopelę surinkti jo kaltės įrodymus, kuriuos pripažino ir teismai.

Išsisukti nuo belangės siekęs užpuolikas kaltino kitus, bet ne save – liudininkai esą akivaizdžiai melavo, neteisi buvo ir auka. Tačiau jo versija buvo sumalta į miltus.

E.Albužio nepasitenkinimą sukėlė ir priteista 11 tūkst, eurų neturtinė žala, kurią jis turės atlyginti vaikinui ir jo artimiesiems – esą ši suma yra „aiškiai per didelė“. Tačiau įvertinę tai, ką aukai teko patirti, teisėjai su smurtautoju nesutiko.

Chuliganas nuosprendžio laukė būdamas laisvėje, tačiau antradienį jam įsiteisėjus, artimiausiu metu turėtų būti suimtas.

Kėlė siaubą aplinkiniams

Prokuratūros duomenimis, kruvinas pramogas rengusi chuliganų gauja vakare gatvėje vos per 20 minučių skirtingose, bet netoli viena nuo kitos esančiose vietose užpuolė keturis niekuo dėtus praeivius – daužė aukas kumščiais, spardė.

E.Albužio bendrininkai 30-mečiai Dainius Jarackas ir Darius Šaučiūnas atsipirko švelnesnėmis bausmėmis, nes jų smūgiai nesukėlė tokių sunkių pasekmių. Prieš Vincentą jie rankų nekėlė, tačiau puolė kitus žmones. Už viešosios tvarkos pažeidimą jiems apribota laisvė atitinkamai 9 ir 8 mėnesiams, jie įpareigoti nemokamai padirbėti visuomenės labui 80 ir 70 valandų.

Atliko policijos darbą

Vincento tėvas Jevgenijus Užalovičius prisiminė, kaip jam teko pačiam ieškoti liudininkų, nusikaltėlių, rinkti kitą tyrimui naudingą informaciją, nes policija atvyko tik praėjus dviem valandoms nuo iškvietimo.

Net ir atvedus policininkus prie būsto, kuriame chuliganai puotavo po kruvinų žygių, pareigūnai išvyko, nes iš pradžių niekas neatvėrė durų – juos teko kviesti pakartotinai.

Akis tapo nenulaikoma

Kauno klinikose V.Užalovičius buvo operuojamas keturias valandas, vėliau ilgą laiką truko gydymas. Vaikinas iki šiol vartoja skausmą malšinančius vaistus, jaučia galvos skausmą, svaigulį ir kitas pasekmes, negali intensyviai sportuoti, kelti sunkesnių daiktų, akis reaguoja į šaltį.

„Per operaciją buvo įdėtos dvi metalinės plokštelės ir tinklelis, palaikantis kairę akį, kad ji neiškristų“, – prisiminė V.Užalovičius, Veido ir žandikaulių chirurgijos skyriuje gulėjęs maždaug dvi savaites.

„Jei ne medikų pastangos, akiai nebūtų ant ko laikytis. Nieko nebuvo likę“, – ištarė sukrėstas jaunuolio tėvas.

Apstulbino ir liudininkė

Nukentėjusiojo šeimą pribloškė ne tik policijos darbas, bet ir Vincento draugų elgesys: kartu ėjęs Tautvydas S. iš pradžių aiškino užpuolikų neįsidėmėjęs ir tik vėlesnėse apklausose atpažino vieną chuliganų.

Šalia buvusi Kamilė (nepilnametės vardas pakeistas) keitė parodymus, vieną kartą sakė negalinti atpažinti užpuoliko, kitąsyk atpažino E.Albužį, o trečią kartą vėl sakė neįsidėmėjusi jo veido.

Legaliai klausantis Kamilės ir jos motinos pokalbių telefonu išaiškėjo įdomūs dalykai – dukra mokė motiną duoti E.Albužiui naudingus parodymus. Mergina prisipažino bijojusi keršto.

Be to, išaiškėjo, jog jos pusbrolis anksčiau buvo teistas kartu su E.Albužiu narkotikų byloje.

Siautėjo prie parduotuvės

2016 metų gruodžio 16-ąją chuliganų trijulė iš pradžių svaiginosi Jonavos kavinėje „Svaja“. Vaišės prasidėjo po pietų, o išėję iš kavinės jaunuoliai vakare tęsė išgertuves D.Šaučiūno bute A.Kulviečio gatvėje.

Kompanija tuštino alaus ir degtinės butelius, o pritrūkusi gėrimų nutarė pasipildyti atsargas toje pačioje gatvėje veikiančioje parduotuvėje „Agurkėlis“. Chuliganų pasivaikščiojimas virto brutalių užpuolimų serija.

Iš pradžių šalia parduotuvės buvo sudaužytas Tadas Š. – po smūgių vyras prarado sąmonę. Paskui trijulė puolė Edgarą G., kuris po spyrio į nugarą trenkėsi į parduotuvės durų stiklą ir jį suskaldė.

„Jie atrodė tarsi būtų apsvaigę nuo alkoholio ar narkotikų. E.Albužis trenkė man kumščiu per veidą, iš nosies pasiliejo kraujas“, – ikiteisminio tyrimo metu prisiminė Edgaro G. draugas Tomas L., atpažinęs skriaudikus.

Po smūgio juokėsi Žiauriai sumušę tris praeivius girti chuliganai pasuko link V.Užalovičiaus, kuris A.Kulviečio gatve link parduotuvės ėjo su savo draugais – Tautvydu S. ir nepilnamete Kamile.

Pasak Vincento, abiem grupėms prasilenkiant netoli „Agurkėlio“ ir darželio „Žilvitis“ vienas vaikinų trenkė jam per veidą.

V.Užalovičius ir jo artimieji įtaria, kad buvo panaudotas kastetas, nes nuo kumščio vargu ar būtų tokios baisios pasekmės. To neatmetė ir teismo medicinos ekspertai. „Man buvo smogta be jokios priežasties. Paskui jie visi juokdamiesi nubėgo“, – pasakojo Vincentas.

V.Užalovičių pervėrė skausmas kairėje veido pusėje, apėmė silpnumas, svaigulys, ėmė pykinti. Greitoji pagalba nuvežė vaikiną į Kauno klinikas, kur jam buvo nustatyti daugybiniai lūžiai, tarp jų – ir skeveldriniai.

Pasekmės – sunkios

Po ilgo gydymo vaikinas iki šiol jaučia traumos pasekmes – galvos skausmą, silpnumą, mieguistumą, vartoja skausmą malšinančius vaistus. Pasekmės tikriausiai jaučiamos visą gyvenimą.

Medikai uždraudė Vincentui intensyviai sportuoti – pavyzdžiui, žaisti tenisą, be to, jam negalima kelti sunkesnių daiktų, akis reaguoja į šaltį.

„Patyrėme didžiulį stresą. Įtampą jaučiame iki šiol – po sūnaus užpuolimo tapo net baisu išeiti į gatvę“, – pasakojo Vincento motina Oksana Užalovičienė.

Veido kaulų, akiduobės skeveldriniai lūžiai, kaukolės pamato lūžis – tik dalis sužalojimų, kuriuos patyrė su chuliganais susidūręs jaunuolis. Jam buvo nustatytas sunkus sveikatos sutrikdymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę