Belgijoje įkliuvęs lietuvis bandė narkotikais aprūpinti pataisos namus

Belgijoje nutvertas 22 metų Lukas Rinkevičius dabar stos prieš teismą dėl heroino platinimo. Kvaišalai, prie kurių prikišo nagus jau teistas vyriškis, nepateko į rankas Alytaus pataisos namų gyventojams.

Klaipėdos geležinkelio stoties saugykloje aptiktų kvaišalų ir telefonų Alytaus pataisos namų gyventojai nesulaukė.<br>Klaipėdos policijos nuotr.
Klaipėdos geležinkelio stoties saugykloje aptiktų kvaišalų ir telefonų Alytaus pataisos namų gyventojai nesulaukė.<br>Klaipėdos policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2019, 11:41 AM

Iš Kalvarijos kilusį L.Rinkevičių į bėdą įklampino vienas Alytaus pataisos namuose bausmę už labai didelio kiekio narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimą atliekantis 39 metų kretingiškis.

Šis niekada niekur nedirbęs heroiną, LSD, amfetaminą ir kitokius kvaišalus platinusios grupuotės narys įkliuvo policijai 2007 metais – jam skirta 12 metų laisvės atėmimo bausmė.

Nuosprendžius dėl narkotikų išklausė ir kiti pareigūnų išsklaidytos žemaičių gaujos nariai, veikę Kretingoje ir Klaipėdoje. Tarp jų buvo nemažai Salantų miestelio (Kretingos r.) gyventojų.

Ilgiems metams nuteistas kretingiškis rankų nenuleido ir už grotų – ir ten stengėsi prasimanyti narkotikų.

Pernai jis buvo nuteistas pinigine bauda už kvaišalų laikymą Alytaus pataisos namuose.

Kvaišalų aptiko saugykloje

Kalinys buvo patekęs į pareigūnų akiratį ir anksčiau. Prieš ketverius metus sužinota, kad narkotikų prekeiviai suka galvą, kaip iš Klaipėdos į Alytaus pataisos namus pergabenti heroino siuntą.

Klaipėdos apskrities policijos kriminalistai išvien su pataisos namų pareigūnais nustatė siuntos organizatorius, tarp kurių buvo ir kretingiškis, įtariamas už grotų rezgęs narkotikų prekybos tinklą.

Buvo atskleista ir galima slaptavietė, kurioje su kaliniais ryšius mobiliaisiais telefonais palaikę prekeiviai 2015 metų rudenį turėjo palikti Alytaus pataisos namų gyventojams skirtus kvaišalus.

Klaipėdos geležinkelio stoties nešulių saugykloje tyrėjai aptiko ryšulį. Ten buvo 80 gramų heroino, mobiliųjų telefonų, švirkštų, adatų.

Kurjeris stotyje nepasirodė

Stiprios koncentracijos heroinas buvo užlydytas rausvos spalvos dekoratyvinėje žvakėje. Kalinių kurjeris, tarsi nujausdamas pasalos grėsmę, buvo itin atsargus – nesirodė stotyje.

Žinoję, kokie vartotojai laukia heroino, tyrėjai tąkart nesurinko pakankamai duomenų, kad narkotikų užsakovus ir tiekėjus būtų galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Galimas heroino siuntos organizatorius kretingiškis Alytaus pataisos namuose pareigūnams parodymus teikė kaip specialusis liudytojas.

Buvo apklausti kiti galimai prie nusikalstamos veiklos prisidėję nuteistieji ir kiti įtariamieji.

Išdavė pirštų atspaudai

Tik po dvejų metų yla išlindo iš maišo. Paaiškėjo, kad nagus prie geležinkelio stotyje palikto heroino prikišo ir L.Rinkevičius, – jį išdavė ant kai kurių daiktų aptikti pirštų atspaudai.

Įtariamojo iškart sulaikyti nepavyko – oficialiai niekur nedirbęs, už viešosios tvarkos pažeidimą teistas jaunas vyras jau buvo išvykęs į kitą šalį.

Nusibeldęs į Austriją L.Rinkevičius ten buvo nuteistas už vagystę sunkinančiomis aplinkybėmis.

Paskelbus tarptautinę paiešką, lietuvis praėjusių metų rudenį sučiuptas Belgijoje ir perduotas Lietuvai. Jam skirta kardomoji priemonė – suėmimas.

Už neteisėtą didelio kiekio Alytaus pataisos namų gyventojams skirtų narkotikų laikymą L.Rinkevičiui dabar gresia nelaisvė nuo 10 iki 15 metų.

Pataisos namuose narkotikai pabrangsta

Geležinkelio stoties saugykloje aptikta pusiau gryno heroino. Jį maišant su priedais įmanoma sutaisyti apie 200 gramų narkotikų vartotojams įprastos koncentracijos kvaišalų.

Klaipėdoje sulaikyta heroino siunta didmenos kainomis juodojoje rinkoje verta maždaug 16 tūkst. eurų. Gramo tokios koncentracijos kvaišalų užtenka paruošti 20 dozių.

Gatvėje heroino dozė kainuoja 20–30 eurų, bet patekę į kalinimo įstaigas narkotikai brangsta – nuteistieji juos iš rankų į rankas pardavinėja kone trigubai brangiau nei laisvėje.

Kriminalistai pirmąkart aptiko žvakėje paslėpto heroino. Jeigu jis keliavo iš užsienio, apdairūs vežėjai siuntą galėjo užlydyti vašku, kad tarnybiniai šunys neužuostų narkotikų.

Kita versija – kvaišalų prikimštomis žvakėmis galima užtaisyti pneumatines patrankas. Jas prekeiviai naudoja permesdami narkotikus bendrininkams į pataisos namų teritorijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.