Žudikų paieška virto tarptautine operacija: rastas gaujos vadeiva lietuvis, iškrėsti ir M. Bui namai

Kauno nusikaltėlių pasaulio atstovo Deimanto Bugavičiaus žudikų paieška virto tarptautiniu tyrimu, po kurio už grotų atsidūrė iš Ispanijos nurodymus dalijęs gaujos vadeiva ir kalnus pinigų sukaupę jo parankiniai.

Lietuvių nusikaltėlių svetur išaustą tinklą išardė kelių Europos valstybių teisėsaugos pareigūnai.<br>Lrytas.lt koliažas
Lietuvių nusikaltėlių svetur išaustą tinklą išardė kelių Europos valstybių teisėsaugos pareigūnai.<br>Lrytas.lt koliažas
Per tarptautinę operaciją Lenkijos pareigūnai sulaikė devynis įtariamuosius.
Per tarptautinę operaciją Lenkijos pareigūnai sulaikė devynis įtariamuosius.
Keliose šalyse surengtos kratos davė rezultatų – paimtos didelės sumos pinigų.
Keliose šalyse surengtos kratos davė rezultatų – paimtos didelės sumos pinigų.
Kauniečio D.Bugavičiaus nužudymu įtariamas Estijos pilietis I.Arakas (nuotr.) šiuo metu kali Airijoje.
Kauniečio D.Bugavičiaus nužudymu įtariamas Estijos pilietis I.Arakas (nuotr.) šiuo metu kali Airijoje.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 23, 2019, 6:37 AM, atnaujinta May 23, 2019, 9:57 PM

Tarptautinę operaciją surengę ir per dvi dienas Lietuvoje, Lenkijoje, Ispanijoje ir Jungtinėje Karalystėje 22 nusikaltėlių grupuotės narius sulaikę pareigūnai iš jų paėmė krūvas pinigų.

Per kratas pareigūnai į maišus krovė 500 eurų ir 200 svarų sterlingų kupiūras.

Iš viso jie suskaičiavo daugiau kaip 8 milijonus eurų.

Dar įspūdingesnė šios grupuotės išplautų pinigų suma – manoma, kad per jų rankas perėjo apie 680 milijonų eurų.

Ieškojo nužudymo užsakovo

Teigiama, kad tiek pinigų gerai organizuotos grupuotės nariai gavo prekiaudami narkotikais ir ginklais, tačiau pareigūnai juos pradėjo sekti ne dėl to.

Keli anksčiau Lietuvoje veikusių nusikaltėlių gaujų nariai į teisėsaugos akiratį pateko tiriant žinomo Kauno nusikaltėlio D.Bugavičiaus, pravarde Deima, nužudymą.

Jo žudikai buvo sulaikyti pernai lapkritį, tačiau pareigūnams reikėjo surasti užsakovą ir išsiaiškinti nužudymo motyvus.

Šeštadienio naktį krata buvo atlikta ir Vilniuje gyvenančios ir už Agurkinių gaujos vadeivos Sauliaus Velečkos ištekėjusios buvusios grupės „Olialia pupytės“ narės Marinos Bui namuose.

„Visi be išimties šiuo metu sulaikyti asmenys anksčiau buvo žinomi teisėsaugai, teisti už sunkius arba labai sunkius nusikaltimus.

Dauguma jų – anksčiau veikusių grupuočių nariai, maždaug prieš dešimtmetį išvykę į užsienį“, – apie sulaikytuosius pasakojo Kriminalinės policijos biuro (KPB) vadovas Rolandas Kiškis.

Surado aukso ir deimantų

Grupuotės vadeiva laikomas 48 metų lietuvis buvo sulaikytas Ispanijoje, Andalūzijos regione esančiame Huelvos mieste.

Operacijoje dalyvavusi Ispanijos nacionalinė gvardija išplatino ir sulaikyto „Mercedes-Benz“ C klasės kabrioleto nuotrauką.

Pareigūnų teigimu, atlikus 40 kratų iš įtariamųjų buvo konfiskuota nemažai prabangių automobilių, juvelyrikos dirbinių, aukso luitų ir deimantų.

Dalis narkotinių medžiagų buvo užkasta žemėje.

Visose šalyse kratos ir sulaikymai vyko tuo pat metu – gegužės 15 ir 16 dienomis.

Iš viso 450 lietuvių, lenkų, ispanų ir britų pareigūnų įsiveržė į įtariamųjų namus ir darbo vietas. Tai – viena didžiausių tarptautinių policijos operacijų.

Iškrėtė valiutos keityklas

„Pirmieji sulaikymai Lenkijos Gdansko mieste įvyko dar 2017-ųjų kovo mėnesį.

Tuomet suradome didelį kiekį hašišo, išardėme narkotikų ir rūkalų fabriką, bet tai, kas vyko vėliau, pranoko visus mūsų lūkesčius“, – pasakojo į Vilnių atvykęs Lenkijos policijos centrinio tyrimų biuro vado pavaduotojas Adamas Cieslakas.

Teigiama, kad Lenkijoje buvo plaunami neteisėtai uždirbti pinigai. Jie vėliau buvo investuoti į nekilnojamąjį turtą Ispanijoje ir kitose šalyse.

Dėl pinigų plovimo Lenkijoje – Pomeranijoje, Žemutinėje Silezijoje ir Opolėje – sulaikyti aštuoni įtariamieji. Dar vienas pareigūnus dominęs asmuo kitą dieną įkliuvo Gdynėje.

Teigiama, kad Lenkijoje pinigai buvo plaunami per valiutos keityklas, o šioje veikloje dalyvavo ir keityklų darbuotojai. Per operaciją, kurioje dalyvavo 150 Lenkijos pareigūnų, grynaisiais pinigais įvairia valiuta paimta per 2,3 milijono eurų.

Pas įtariamuosius rasta ne tik grynųjų pinigų, bet ir jiems skaičiuoti skirtas aparatas. Į pareigūnų rankas taip pat pakliuvo daugybė dokumentų, telefonų, duomenų talpyklų, kompiuterių.

Gabeno kokainą ir hašišą

Lenkijos policija pranešė, kad dar nuo 2015 metų didžiulės grynųjų pinigų sumos lėktuvais ir vilkikais į Lenkiją buvo gabenamos iš Jungtinės Karalystės.

Vienu metu galėjo būti gabenama net iki 50 milijonų svarų sterlingų. Pinigai per Olandiją buvo gabenami ir į Kolumbiją, iš kurios į Europą paprastai gabenamas kokainas.

Lenkijos pareigūnai atskleidė ir narkotikų kelius. Jų teigimu, 2016 metais gauja iš Kolumbijos į Rumuniją atgabeno dvi tonas kokaino.

Vėliau narkotikai buvo pergabenti į Olandiją, iš ten – į Jungtinę Karalystę, kur pavyko parduoti apie 150 kilogramų.

Nustatyta, kad 2017 metais šios grupuotės nariai iš Ispanijos į Lenkiją atgabeno per 200 kilogramų hašišo. Lenkijos policijos teigimu, už šią siuntą ir buvo atsakingas Ispanijoje sulaikytas Lietuvos pilietis.

Bendraudavo tik slapta

„Rengiant bendrą operaciją visų šalių pareigūnams buvo svarbu bendradarbiauti ir laiku keistis informacija“, – pasakojo R.Kiškis.

Itin slapta tarpusavyje bendravo ir skirtingose šalyse esantys nusikaltėliai. Jie naudojo modernias ir brangias slaptą mobilųjį ryšį užtikrinančias priemones.

Tačiau pasislėpti nuo pareigūnų jos nepadėjo. Per kratas buvo paimta 50 šifruoto ryšio telefonų, kuriais naudojasi organizuotus nusikaltimus vykdantys kriminalinio pasaulio atstovai.

KPB viršininko R.Kiškio teigimu, dauguma sulaikytųjų – Lietuvos piliečiai. Penki jų įkliuvo Lietuvoje, Vilniaus miesto apylinkės teismas prieš kelias dienas juos leido suimti trims mėnesiams.

R.Kiškio teigimu, tikėtina, kad tarptautinės operacijos metu sulaikyti užsieniečiai bus teisiami savo šalyse, nes jose taip pat pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Varžėsi dėl įtakos

Įtariama, kad tarptautinė grupuotė įtakingą Kauno Agurkinių gaujos narį, buvusį S.Velečkos-Agurko apsaugininką 27 metų D.Bugavičių nušovė dėl nepasidalijimo šešėlinės įtakos sferomis.

Gaujoje sparčiai kilęs Deima turėjo daug priešų dar nuo 2013 metų muštynių Pravieniškių kolonijoje, kai nesėkmingai siekė nuversti kalinių lyderį, nusikalstamo susivienijimo vadeiva laikomą kaunietį Aidą Kupčiūną.

Nepaisant nepavykusio perversmo, D.Bugavičius grupuotėje bėgant metams įgijo vis didesnį svorį.

„Ne vienas iš praėjusią savaitę sulaikytų asmenų gali būti susijęs su D.Bugavičiaus nužudymu“, – vakar „Lietuvos rytui“ pareiškė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša.

Tyrėjų žiniomis, sulaikytieji yra nusikaltimo užsakovai. Vienas jų, įtariama, anksčiau pats priklausė Agurkinių gaujai, o paskui perėjo į kitą grupuotę.

Pasamdė žudikus iš Estijos

D.Bugavičius tapo ne tik Agurko apsaugininku, bet ir vienu gaujos vadeivų, siekė užkopti ant aukščiausio nusikalstamos hierarchijos laiptelio.

Deima nuolat būdavo šalia S.Velečkos ir kitų artimiausių jo sėbrų – aptardavo su jais gaujos reikalus, dalyvaudavo priimant esminius sprendimus.

Daugelis grupuotės narių ėmė šnairuoti į D.Bugavičių, kuris kelią mėgdavo skintis alkūnėmis, nesiskaitydavo su priemonėmis.

Žmogžudystės užsakovai užmezgė ryšį su visoje Europoje liūdnai pagarsėjusiu estų mafijos vadeiva 58 metų Imre Araku. Jis prisidėti prie kruvinos užduoties pakvietė savo tautiečius Hansą Eriką Ehvertą ir Arle Grabi.

Lėktuvu į Kauną atskridusi samdomų žudikų trijulė su pertraukomis du mėnesius nuo 2015 metų rugsėjo sekė D.Bugavičiaus žingsnius, stebėjo Deimą prie jo namų Šilainių rajone. Žudikai rinko žinias apie jo dienotvarkę, judėjimo maršrutus, automobilį.

Planas – iki smulkmenų

Estai nusikaltimui rengėsi itin kruopščiai. Kylančio Kauno mafiozo žmogžudystės gijas siekta nuslėpti ir nuo teisėsaugos, ir nuo kitų grupuočių.

I.Arakas ir jo sėbrai įsigijo Prancūzijoje vogtą automobilį „Renault Megane“, kurį po šūvių sudegino tame pačiame Šilainių rajone.

Optinį taikiklį, drabužius, pėdsakus naikinančias chemines medžiagas nusikaltėliai pirko Ispanijoje ir Estijoje.

9 milimetrų kalibro pistoletais apsiginklavę smogikai 2015 metų lapkričio 6-ąją laukė D.Bugavičiaus prie jo namų – nuošalioje Šėtos gatvelėje jis buvo išsinuomojęs prabangų kotedžą.

Deima pasirodė prieš pat vidurnaktį – vairavo apynaujį „Mercedes-Benz“.

Užpuolikai prie įvažiavimo į kiemą paleido mažiausiai 12 šūvių – D.Bugavičius mirė iškart, o kulkos tik per stebuklą nesužeidė šalia sėdinčios jo artimos draugės grupės „Naujos pupytės“ narės Vitos Jakutienės.

„Šauliai buvo labai taiklūs – tikri savo juodo darbo profesionalai“, – „Lietuvos rytui“ patvirtino su tyrimu susiję asmenys.

Įkliuvo ir ketvirtas

2018 metų pradžioje į Lietuvą buvo pristatyti H.E.Ehvertas ir A.Grabi – jie šiuo metu yra suimti.

I.Arakas po D.Bugavičiaus nužudymo įkliuvo Airijoje už vietos mafiozo nužudymą ir vis dar laikomas šios šalies kalėjime. Artimiausiu metu jis turėtų būti perduotas Lietuvos pareigūnams.

Suėmus estus Anglijoje įkliuvo ir ketvirtas įtariamasis Deimos nužudymo byloje – 35 metų Ričardas Baika.

Prieš emigraciją jis buvo siejamas su Kauno Daktarų gauja.

Įtariama, kad R.Baika buvo vienas žmogžudystės organizatorių, prisidėjęs prie kruvino plano rengimo ir atlikęs žudikų vedlio vaidmenį Kaune. Šiuo metu jis irgi yra suimtas.

Pasak D.Bugavičiaus nužudymo tyrimui vadovaujančio Generalinės prokuratūros prokuroro Zdzislavo Tuliševskio, baudžiamoji byla dėl keturių įtariamųjų – trijų estų ir R.Baikos – į teismą turėtų būti perduota šių metų rugpjūtį.

Tyrimą dėl praėjusią savaitę sulaikytų D.Bugavičiaus žmogžudystės užsakovų planuojama atskirti.

Tyrėjai naktį pasibeldė pas Agurko žmoną

Paskutiniame didžiulio masto tyrime figūruoja ir 46 metų Saulius Velečka-Agurkas, ir jo žmona, buvusi muzikos grupės narė 31 metų Marina Bui-Velečkienė.

Praėjusią savaitę pareigūnai Marijampolės pataisos namuose, kur bausmę atlieka S.Velečka, surengė kratą.

Agurkas domino teisėsaugą dėl epizodo, susijusio su narkotikais.

Taip pat pareigūnai šeštadienio naktį pasibeldė į M.Bui-Velečkienės nuomojamą butą Vilniuje.

Tyrėjai neatskleidė pas sutuoktinius vykusių kratų rezultatų.

M.Bui-Velečkienei įtarimai nėra pareikšti, byloje ji gali būti pripažinta liudytoja. Po kratos ji nebuvo sulaikyta. Pareigūnai neatskleidė, ar įtarimai šiame ikiteisminiame tyrime yra pateikti Agurkui.

S.Velečka yra įkalintas ilgam laikotarpiui. 2017 metų gruodį Klaipėdos apygardos teismas jam skyrė 14 metų ir 6 mėnesių mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Kartu su Agurku teisiamiems Tadui Petrošiui, Norbertui Tučkui, broliams Dariui ir Auriui Patkauskams skirtos panašios bausmės – kalėjimas nuo 13 iki 14 metų ir 6 mėnesių.

Kiti bendrininkai, Linas Perminas, Tadas Jakaitis, Saulius Vyšniauskas Gintautas Cegelskis, Kęstutis Liukaitis, Redas Vilkauskas, nuteisti kalėti nuo 3 iki 12 metų. Tiesa, pastarieji trys belangės išvengė – jiems skirtos lygtinės nelaisvės bausmės.

Agurkinių grupuotei buvo pareikšti kaltinimai dėl neteisėto ginklų ir šaudmenų laikymo, didžiulio masto narkotikų kontrabandos, kitų nusikaltimų. Gaujos nariai dėl nuosprendžio pateikė skundus, kurie šiuo metu yra nagrinėjami Apeliaciniame teisme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.