Po žiaurių smūgių 17-metei Jurbarko krašte – klausimas, kuris neduoda ramybės visai Lietuvai

Nužudytas 18-metis, žiauriai sumušta 17-metė, kurią kėsintasi išžaginti, sporto klube įžūliai persekiota 13-metė. Visa tai per trumpą laiką įvyko iš pažiūros ramiame Jurbarko krašte. Kodėl?

 A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
 A.Vaitkevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-06-03 06:28, atnaujinta 2019-06-03 15:15

Penktadienį pareigūnai apsilankė Jurbarko rajono gimnazijoje. Čia mokosi bendraamžio siaubingai sudaužyta 17-metė, dabar gydoma Kauno klinikų reanimacijoje.

Įtariama, kad šią moksleivę per šventę kaimo turizmo sodyboje praėjusio sekmadienio naktį kėsinosi išžaginti bendraamžis. Jis – Rytų kovos menų varžybų prizininkas, jo tėvai – Darbo partijos nariai, o motina iki nusikaltimo priklausė ir jos tarybai.

Kriminalistai penktadienį kelias valandas apklausinėjo gimnazistus ir tikrino beveik kiekvieną prie ugdymo įstaigos pasirodantį automobilį.

Pasak Jurbarko policijos vadovų, imtis tokių veiksmų paskatino neramios žinios iš gyventojų – jie pasakojo matę prie mokyklos ir vakarėlyje dalyvavusios svarbios liudininkės namų zujančius automobilius tamsintais stiklais ir uždengtais numeriais.

Klaipėdos apygardos prokuratūra penktadienį patvirtino, jog nuogąstavimai dėl galimo poveikio nukentėjusiajai ir liudytojams nėra laužti iš piršto, – iš mušamos merginos buvo reikalauta tylėti, priešingu atveju grasinta susidoroti.

Tai paaiškėjus Klaipėdos teismas nusprendė sugriežtinti įtariamajam paskirtas kardomąsias priemones – jis liko laisvėje, tačiau nešios elektroninę apykoję ir gyvens namų arešto sąlygomis. Taip norima apsaugoti ir sumuštą mokinę, ir parodymus prieš smurtautoją duodančius jos draugus.

Gyventojai – įbauginti

Įtariamąjį politikės sūnų Klaipėdos prokurorė Edita Mikalainienė nusprendė paleisti į laisvę jau antradienį, praėjus vos dviem paroms po kraupaus nusikaltimo.

Trečiadienį apie 11 valandą prie mokyklos ir nepilnametės nusikaltimo liudininkės namų vietos gyventojai pastebėjo automobilius „Volkswagen Passat“ ir „Opel“ tamsintais stiklais su klevo lapais, uždengtais numeriais. Juose sėdėjo nepažįstami vaikinai, ne visus juos pavyko įsidėmėti.

„Opel“ sukiojosi prie stotelės, iš kurios vaikai mokykliniu autobusu vežami į gimnaziją.

Išsigandusi motina skubiai nuvyko į ugdymo įstaigą ir išsivežė vaiką iš pamokų.

Šią gimnaziją lanko ir daugiau moksleivių šventės dalyvių, kurie duoda parodymus pasikėsinimo išžaginti byloje.

Pareigūnai ėmė aiškintis dėl galimo poveikio liudininkams, bet penktadienį dar nepavyko nustatyti, kas zuja po apylinkes, kur gyvena liudininkai, ir slepia mašinų numerius.

Giriasi, kad tėvai išsuks

Įtariamasis ne tik neigia savo kaltę, bet ir vadina sumuštą merginą necenzūriniais žodžiais, giriasi, kad tėvai jį vis tiek išsuks. Tokia informacija internete dalijasi jo bendraamžiai.

Rytų kovos menų treniruotes lankantis vaikinas esą turi draugų, kuriuos galima pasitelkti siekiant užglaistyti bylą, sunaikinti įkalčius, paveikti nukentėjusiąją ir liudytojus.

Išvydo kraupų vaizdą

Šiurpus nusikaltimas buvo įvykdytas sekmadienio naktį. Kaimo turizmo sodyboje mokslo metų pabaigtuves šventė keturiolika moksleivių iš skirtingų gimnazijų.

Įtariamasis ir auka anksčiau niekuomet nebuvo susitikę. Agresyviai nusiteikęs vaikinas bandė prie jos priekabiauti, o po to ėmė mušti lauke.

Pastato viduje buvę 17-metės klasės draugai negirdėjo jos pagalbos šauksmo, o kai pasigedę išėjo jos ieškoti, pamatė siaubingą vaizdą: smurtautojas buvo nusirengęs drabužius, o jo auka gulėjo ant žemės kraujo klane.

Jos veidas buvo visas sudaužytas, neatpažįstamas.

Merginai sukrėstos smegenys, smarkiai pažeista trachėja, sulaužytas žandikaulis, išmušti dantys, ji patyrė kaklo traumą, veidas nusėtas žaizdomis ir mėlynėmis.

Paauglė tebegydoma Kauno klinikų reanimacijoje. Po smūgių ji ne kartą prarado sąmonę, užpuolikas grasino nužudyti, jei priešinsis ar šauksis pagalbos.

Smurtautojas buvo neblaivus, aiškinamasi, ar jis nevartojo narkotikų.

Ligoninėje atsidūrusi mergina ketvirtadienį pabandė žengti pirmus žingsnius, tačiau jai iškart pasidarė silpna, pradėjo svaigti galva, todėl ji vėl buvo privesta gultis.

Sustabdė narystę partijoje

Po nusikaltimo įtariamojo motina sustabdė narystę Darbo partijoje.

Jai priklauso ir 17-mečio tėvas, jam anksčiau buvo pareikšti įtarimai dėl balsų pirkimo, tačiau atsakomybės pavyko išvengti.

„Vaikino narystė sporto klube sustabdyta.

Jei įtarimai pasitvirtins, jis negalės daugiau niekur sportuoti“, – penktadienį pasakojo ne vieną prizinę vietą Rytų kovos menų turnyruose iškovojusio 17-mečio treneris Mindaugas Smirnovas.

Pasklidus žiniai apie nusikaltimą įtariamasis skubiai ištrynė savo, taip pat varžybų, apdovanojimų ceremonijų nuotraukas iš socialinių tinklų.

Nužudė iš pavydo

Jurbarko kraštą pastaruoju metu sukrėtė ir daugiau nusikaltimų.

Penktadienį paaiškėjo naujų faktų 18-mečio nužudymo Jurbarke byloje, kurioje įtariami 14 metų mergina ir 17 metų vaikinas.

Pagal pareigūnų versiją, paauglė ir auka buvo pora, o nusikaltimas gegužės 8 dieną buvo įvykdytas iš pavydo.

Nužudyto jaunuolio kūnas buvo suvyniotas į polietileno plėvelę, kilimą, apdėtas plytgaliais, lentomis ir paslėptas apleistame darželio pastate Žemaitės gatvėje. Pareigūnai jį su durtine žaizda kakle rado po dviejų savaičių.

Šiurpų nusikaltimą padėjo atskleisti paauglės SMS žinutės draugei, kuriose ji klausia, kaip paslėpti kūną, pripažįsta savo kaltę.

Pareigūnams per kratą pavyko rasti nužudymo įrankį – lenktinį peilį, kurį nuolat nešiodavosi 17-metis nužudytojo draugas. Šis vaikinas prisipažino mėgstantis peilius, juos renkantis.

Pareigūnų duomenimis, tarp įtariamųjų ir aukos galėjo būti užsimezgęs meilės trikampis, sukėlęs 17-mečio pavydą.

Mergina, manoma, prisidėjo prie spontaniškai įvykdytos žmogžudystės, kai visi trys aiškinosi santykius apleistame darželio pastate.

Paprašė pamokyti draugę

Taip pat paaiškėjo, dėl kokios priežasties net 29 paaugliai praėjusį pirmadienį įsiveržė į Jurbarko dziudo klubą „Sfinksas“ ir ketino sumušti ten sportuojančią septintokę, – būrį agresyvių draugų pasikvietė ant jos širdusi bendraamžė.

Ši mergina pyko ant draugės, nes jai dėmesį ėmė rodyti jos vaikinas, tad buvo nuspręsta atkeršyti.

Vaikinai turėjo pamokyti jauną sportininkę, bet smurtui įsiplieksti neleido trenerė Daina Arlauskienė, skubiai iškvietusi policiją.

Kol atvyko pareigūnai, jauni vandalai koneveikė trenerę, keikėsi, grasino – dalis jų yra žinomi policijai, užpuolimo metu kai kurie galėjo būti neblaivūs.

Užpuolikai išnešė ir numetė klubo patalpose pakabintą veidrodį, sujaukė tatamį, rovė kieme gėles ir mėtė jas į duris.

Penktadienį rytą vyko intensyvios nepilnamečių apklausos dalyvaujant psichologams, vaiko teisių apsaugos specialistams. Policija kol kas nėra nusprendusi, ar kelti baudžiamąją bylą dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Užpuolikams – vos 13–14 metų, tad dėl savo jauno amžiaus jie negali būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Tokiu atveju tėvams bus iškeltos administracinės bylos dėl atžalų nepriežiūros, skirtos nedidelės baudos.

Nors trys garsūs nusikaltimai tarpusavyje nėra susiję, jie turi bendrų bruožų – nepilnamečių žiaurumas, įžūlumas, įsivaizdavimas, kad jie turi tik teises, bet ne pareigas.

Per daug laisvių ir per mažai pareigų

Jurbarke sklando kalbos, kad paauglių agresiją galėjo sukelti neseniai į šį kraštą atgabenta pigių ir itin nekokybiškų kvaišalų partija.

Tiesa, Jurbarko policijos vadovas A.Dumčius yra linkęs atmesti šias versijas.

Didelę patirtį turintis pareigūnas įžvelgė kitas priežastis – auklėjimo stoką, pernelyg menką tėvų, pedagogų dėmesį: „Jurbarke yra didelis nedarbas, daugelis tėvų vyksta dirbti į užsienį, palieka seneliams savo vaikus. Jie tampa mažiau kontroliuojami, daro nusikaltimus. Dabar nepilnamečiams suteiktos didelės teisės, o pareigų jie nepaiso.“

Pareigūnas po 18-mečio nužudymo neslėpė, kad su tokiu žiauriu nusikaltimu nėra susidūręs per ilgametę darbo praktiką.

Praėjus vos dviem dienoms pareigūnus pasiekė žinios apie itin žiaurų išpuolį prieš 17-metę ir incidentą sporto klube.

Jurbarko policija į pagalbą pasitelkė Kelių policijos tarnybą, bet neatmetama, kad artimiausiu metu į šį miestą bus atsiųsta papildomų pajėgų ir iš kitų padalinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.