Kojos netekęs Marijampolės mafijos šulas sėjo baimę: reketas, kokainas ir lėbavimai su kunigu

Marijampolėje su didžiuliu kiekiu narkotikų praėjusią savaitę įkliuvo šio miesto nusikalstamo pasaulio šulu laikomas 54 metų Raimondas Burba, pravarde „Raikinas“ .

Marijampolėje su didžiuliu kiekiu narkotikų praėjusią savaitę įkliuvo šio miesto nusikalstamo pasaulio šulu laikomas 54 metų Raimondas Burba, pravarde „Raikinas“ .<br>Lrytas.lt koliažas
Marijampolėje su didžiuliu kiekiu narkotikų praėjusią savaitę įkliuvo šio miesto nusikalstamo pasaulio šulu laikomas 54 metų Raimondas Burba, pravarde „Raikinas“ .<br>Lrytas.lt koliažas
Pirmaisiais Nepriklausomybės metais R.Burba vadovavo vienai iš keturių tuo metu Marijampolėje veikusių gaujų.<br>LR archyvo nuotr.
Pirmaisiais Nepriklausomybės metais R.Burba vadovavo vienai iš keturių tuo metu Marijampolėje veikusių gaujų.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 11, 2019, 8:26 PM, atnaujinta Jun 12, 2019, 8:21 AM

Per kratas jo įmonėse, kaip įtariama, aptikta net 3 kilogramai kokaino, kurio vertė juodojoje rinkoje siekia 300 tūkst. eurų, taip pat – du nelegalūs koviniai pistoletai, šovinių.

Marijampolės miesto teismas R.Burbą leido suimti mėnesiui.

Per savo kriminalinę karjerą „Raikinas“  reikalų su teisėsauga turėjo daugybę kartų.

Sudrumstė ramybę

Pirmaisiais Nepriklausomybės metais R.Burba vadovavo vienai iš keturių tuo metu Marijampolėje veikusių gaujų.

Iš pradžių miestą draugiškai valdė Arūno Jakšto vadovaujama „jakštinių“ grupuotė ir vadinamoji Žemės gauja, kurios lyderiai buvo V.Žiemys ir A.Kuznecovas, pravarde „Londonas“.

Tariama ramybė baigėsi 1993 metų rudenį, kai iš kolonijos grįžo už reketą kalėjęs „Raikinas“. Iš pradžių jis šliejosi prie abiejų gaujų, iki tol tarpusavyje gyvenusių taikiai.

Bet po poros mėnesių „Raikinas“ ėmė rinkti savo grupuotę. Jo autoritetą gerokai stiprino artimi santykiai su viena galinga Kauno „šeima“ bei pačiu Henriku Daktaru.

Kauno gubernatorius

Ko gero, ne be Kauno įtakos pirmosios dvi grupės gan ramiai susitaikė su tuo, kad mieste atsirado trečia gauja.

„Raikinas“ save netgi titulavo „Kauno gubernatoriumi Marijampolėje“. Savo veiklą jis pradėjo aktyviai ir įžūliai – ėmė brautis į svetimas teritorijas.

Be to, jis mėgo afišuotis ir greitai mieste pasklido įvairiausi gandai – kas ką padarydavo, viskas būdavo priskiriama „Raikinui“. Jis tapo miesto įžymybe, jo pravardę ėmė linksniuoti miesto tarybos nariai.

Kitos gaujos „Raikino“ sukeltu triukšmu buvo nepatenkintos – jų manymu, reikia dirbti ramiai, tyliai ir „neapsišvietinėti“.

Pirmas kraujas buvo pralietas 1994 metų gruodį – tąsyk buvo peiliu sužalotas vienas „Jakštinių“ grupės narys. Bet policijai jis pareiškė, kad namuose, pasilypėjęs ant taburetės norėjo atsipjauti nuo palties gabalėlį lašinių, bet tuo metu taburetė lūžusi, jis kritęs ir susižalojęs.

Policija įtarė, kad tai „Raikino“ grupės darbas.

Gaujos lyderis – desantininkas

O tuo metu Marijampolėje pradėjo formuotis dar dvi gaujos.

Vieną jų subūrė buvęs kariškis Valerijus Zaporoščenka, pravarde „Zazas“, kuris su kitais buvusiais sovietų kariais siautėjo iškart po Nepriklausomybės atkūrimo.

Ši gauja buvo sulaikyta, jos nariai nuteisti. Tiriant bylą buvo nustatyta, kad su tais žmonėmis artimai bendravo Marijampolėje dislokuoto desantinio dalinio karininkas V.Zaporoščenka. Bet tada jam nebuvo pateiktas joks kaltinimas.

Po kelerių metų „Zazas“ prikalbino iš Lietuvos kariuomenės „Geležinio vilko“ brigados išvytą karininką A.Abramavičių ir subūrė naują grupuotę.

Sprogimas nutraukė koją

Kalbama, kad ši grupuotė 1994 metais pasikėsino nužudyti R.Burbą.

Balandžio 2-osios rytą, namo kieme sėdęs į skolintą automobilį „Audi 80“, „Raikinas“ spėjo nuvažiuoti apie 20 metrų. Pasak jo paties, iš pradžių pasigirdo tylus pokštelėjimas, o po kelių sekundžių – sprogimas.

Atsitokėjęs vyras pamatė, kad nebėra kairiosios mašinos pusės ir vienos jo kojos.

Kai „Raikinas“ iššliaužė iš automobilio likučių, pirmieji jo žodžiai, anot girdėjusiųjų, buvo:„B..., nedovanosiu“.

„Raikiną“ išgelbėjo tai, kad jis gyveno rusų kariškių name ir Afganistano veteranai greitai bei kvalifikuotai suteikė jam pirmąją pagalbą.

Įvykio vietoje buvo rasta naujutėlė baltai dažyta amortizatoriaus spyruoklė, prie jos pririšta pora metrų vielinio karnizo užuolaidoms. Liudytojai matė, kaip toji spyruoklė, kai „Raikinas“ pradėjo važiuoti, vilkosi iš paskos.

Manoma, kad sprogstamas įtaisas (ekspertai teigia, kad ten buvo apie pusę kilogramo trotilo) buvo toks: trotilui detonuoti panaudotas granatos sprogdiklis (pirmasis negarsus pokštelėjimas), prie jo apsauginio žiedo pririšta karnizo viela, kurios kitame gale spyruoklė. Ji, pradėjus važiuoti, šiek tiek pasivilko iš paskos, paskui už ko nors užkliuvo ir įsitempusi viela ištraukė žiedą.

Gyveno šalia aukos

Norint, kad sprogimas pasiektų tikslą (žmogus liko gyvas tik per stebuklą), „Raikiną“ reikėjo nuolat stebėti, nes jis visą laiką kaitaliodavo automobilius. Mašinų prekiautojai jas jam mielai skolindavo, nes tas, kurio automobiliu važinėdavosi „Raikinas“, būdavo atleidžiamas nuo mokesčių reketininkams.

Minėtąjį „Audi 80“ jis buvo pasiskolinęs tik parai. Policija visiškai atmetė versiją, kad buvo norėta susprogdinti mašinos savininką.

Ideali vieta stebėjimui su kokiu automobiliu žmogus atvažiuoja ir išvažiuoja – namas, kuriame gyvena stebimasis. O „Raikino“ namo kaimynas – minėtasis „Zazas“. Įtarimus padidino policijos gauta informacija, kad nuo sprogimo dienos V.Zaporoščenka pasidarė labai atsargus, jį visur lydėjo du sargybiniai.

Rado įkalčius

Netrukus pas „Zazą“ buvo padaryta krata. Jos metu rastos trys tokios pačios, kaip ir aptikta sprogimo vietoje, baltos spyruoklės. Be to, kelios dienos prieš sprogimą jo namuose keitė užuolaidų karnizus.

Naktį, kai į butą su kratos orderiu užgriuvo policininkai, jie rado ten nakvojančius du „Zazo“ grupės vyrus, kurie buvo apsiginklavę „Kalašnikov“ automatu.

V.Zaporoščenka buvo sulaikytas, tačiau greitai už užstatą paleistas, o vėliau nuteistas simboline bausme.

Giminaitį išmetė lauk

Kol „Raikinas“ po pasikėsinimo gydėsi ligoninėje, reikalus tvarkė „Teofilė“ („Raikino“ žmonos svainis).

Gaujoje buvo dar trys pagrindiniai nariai: „Rolkė“, „Ruonis“, „Trydukas“.

Be to, su gauja buvo susijęs ir dar vienas R.Burbos žmonos giminaitis. Nusikalstamoje veikloje dalyvavo ir R.Burbos pusbrolis, pravarde „Raikinukas“.

Bet jis padarė klaidą: gaujos vadui gulint ligoninėje, „Raikinukas“ su „Tryduku“ rinko duokles iš valiutos keitėjų, ir boso pusbrolis ėmė surinktus pinigus dėti į savo kišenę (kriminalistai juokavo, kad jis nedeklaravo pajamų). Tai sužinojęs vadas „Raikinuką“ išsikvietė į ligoninę, išbarė ir išmetė iš gaujos.

Liudytojus saugojo policija

Išėjęs iš ligoninės vienakojis „Raikinas“ vėl ėmėsi aktyvių veiksmų ir netrukus buvo sulaikytas.

1995 metais Marijampolės rajono apylinkės teismas uždaro proceso metu jį nuteisė 8 metams laisvės atėmimo su turto konfiskavimu. Bylos nagrinėjimo metu ir dar kurį laiką po nuosprendžio policija saugojo nukentėjusiuosius ir liudininkus.

R.Burba ir jo sėbras N.Kanapka, pravarde „Trydukas“ (pastarasis gavo 2 metus) buvo kaltinami reketu ir pasipriešinimu policijai (vienakojis „Raikinas“ restorane vienam policininkui smogė į veidą, kitam trenkė per galvą ramentu).

Beje, teisme R.Burba iškrėtė kiaulystę savo konkurentui A.Jakštui: nagrinėjant vieno kiosko savininko reketavimą „Raikinas“ pareiškė, kad jis negalėjęs imti duoklės iš to žmogaus, nes kioską reketavo A.Jakštas.

Cigaretės – už kyšius

Grįžęs iš kalėjimo R.Burba gerokai pasikeitė. Vietoj įžūlaus akiplėšos tapo diplomatišku ir santūriu vyriškiu.

O ir nusikaltimai, su kuriais buvo siejama jo aplinka, buvo gerokai subtilesni.

Vienas jų – policijos konfiskuotų cigarečių, kurios turėtų būti sunaikinamos, gražinimas.

Dar nuo 2002 metų Marijampolėje buvo kalbama, kad „Raikino“ grupuotės nariai už kyšius valdininkams ir pareigūnams atsiima didžiulius tokių cigarečių kiekius.

Pranešė savo vadovui

Šią cigarečių gražinimo aferą padėjo atskleisti tuometis Kalvarijos policijos komisariato vadovas Romualdas Kubilius.

2003 metų pradžioje į šį pareigūną kreipėsi jo pavaldinys – ūkio dalies vedėjas Juozas Petrauskas. Vyriškis komisarui pasiūlė verslą – už tai, kad nematytų, kaip gražinamos sunaikinti turėtos cigaretės – gerą atlygį.

Ūkvedys viršininkui paaiškino, kad už pirmosios 235 tūkst. cigarečių „Superking“ pakelių partijos gražinimą rimti žmonės siūlo 100 tūkst. litų. Panašūs pinigai buvo pažadėti ir už kitų sunaikinti turėtų pakelių atidavimą.

R.Kubilius pažadėjo pagalvoti, tačiau pats apie gautą pasiūlymą tuometiniam kriminalinės policijos vadovui Vizgirdui Telyčėnui parašė tarnybinį raštą.

Netrukus buvo sankcionuotas nusikalstamos veiklos imitavimo modelis, o R.Kubiliui leista imti kyšius. Slaptieji agentai jo kabinete įmontavo garso ir vaizdo įrašymo aparatūrą.

Gavęs komisaro sutikimą, J.Petrauskas ėmėsi veiklos. Sausio pabaigoje jis Marijampolėje susitiko su cigaretes panorusiu įsigyti vienu „Raikino“ grupuotės nariu ir iš jo paėmė papirkimams skirtus 34 tūkst. JAV dolerių.

Po kelių dienų šiuos pinigus Kalvarijos policijos komisariato patalpose perdavė R.Kubiliui.

Nariams – tik trupiniai

Tuo tarpu kiti cigarečių naikinimo komisijos nariai gavo gerokai mažiau – po 1-1,5 tūkst. JAV dolerių.

Už parašą, jog cigaretės sunaikintos, pinigus gavo tuometinis Marijampolės apskrities aplinkos apsaugos agentūros vyresnysis inspektorius Liudas Gudaitis, Vilkaviškio valstybinės mokesčių inspekcijos specialistas Kęstutis Parulis, jo kolega iš Marijampolės Vytas Murauskas, gydytoja Jūratė Ragelienė ir kiti valdininkai.

Šiems valdininkams kyšius vežiojo su „Raikino“ grupuotės nariais bendravęs J.Petrauskas ir policijos tardytojas Ramūnas Abramikovas.

Po to panaši operacija buvo pakartota.

Bausmės – simbolinės

Netrukus po to cigarečių naikinimo operacijos dalyviai buvo sulaikyti.

Suimti buvo ir du Marijampolės „Raikino“ grupuotės nariai. Vienas jų – Darius Abraitis buvo laikomas Raimondo Burbos, pravarde „Raikinas“, dešiniąja ranka.

Teismas vyko kelerius metus ir galiausiai kaltinamieji buvo nubausti simbolinėmis bausmėmis.

Lėbavo su klebonu

Kol „Raikino“ bendražygiai buvo priversti atsakinėti į tardytojų klausimus, pats R.Burba mėgdavo linksmintis Kalvarijos savivaldybės Trempių kaime esančioje prabangioje viloje, nors teismo sprendimu privalėjo būti savo namuose Marijampolėje.

Kartą per patikrinimą policijos pareigūnai R.Burbos neaptiko namuose ir nuvyko į vilą Trempiuose.

Ten su „Raikinu“ akis į akį susidūrė ir dabartinis Seimo narys, tuometis Kalvarijos policijos komisariato kriminalinės policijos inspektorius Dainius Gaižauskas. Ši akistata pareigūnui vos nekainavo gyvybės.

Kai inspektorius pareikalavo, kad R.Burba jį su kitais pareigūnais įsileistų į vidų, pasigirdo „Raikino“ riksmas: „Iššaudysiu mentus“. Vos policininkai spėjo atšokti nuo lango, pasigirdo šūviai, pabiro lango stiklas.

Tuomet buvo iškviesti „Aro“ kovotojai, kurie įsiveržė į vidų. Viename kambaryje miegojo visiškai girtas „Raikinas“, kitame – Pasvalio rajono Daujėnų klebonas Rimantas Visockas su dviem merginomis.

Sumušė kauniečiai

Po šio įvykio kalbos apie „Raikiną“ kiek aprimo. Tačiau 2006 metais jis vėl pateko į pareigūnų akiratį ir buvo įtariamas, kad vienoje Vištyčio kaimo sodyboje su bendrininkais nužudė Vilniaus viešbučio „Hotel Panorama“ vadovą Marių Krygerį.

Tą 2006 metų lapkričio vakarą sodyboje šventė dvi kompanijos. Vienoje jų buvo R.Burba su draugais, kitoje – M.Krygeris su keliais kauniečiais, tarp kurių išsiskyrė šio miesto šešėlinio pasaulio veikėjas Kęstutis Miliauskas, pravarde „Šramas“.

Abi kompanijos įsivėlė į konfliktą per kurį buvo sumuštas pats „Raikinas“.

Vėliau kompanijos išsiskirstė. Paryčiais vaizdo kameros užfiksavo kaip trys kaukėti vyriškiai tyliai įslinko į kauniečių namą – ten nužudė M.Krygerį ir šūviais iš pistoleto apšaudė dar du vyriškius.

Leidimo prašė „Henytės“?

Iškart po žmogžudystės netilo kalbos, kodėl provincijos veikėjai iš Marijampolės išdrįso pakelti ranką prieš kauniečius, tarp kurių buvo ir anksčiau prie šio miesto nusikaltėlių elito priskiriamas K.Miliauskas.

Daug kas net ėmė tvirtinti, jog dėl marijampoliečių savivalės gali kilti gaujų karas tarp miestų.

Tačiau kai kuriuos įsismarkavusius kauniečius greitai nuramino laisvėje likę „Raikino“ gaujos nariai. Jie ėmė tvirtinti, jog tą pačią naktį prieš tragediją kauniečių sumuštas R.Burba grįžo namo ir iškart paskambino Lukiškių kalėjimo vienutėje kalinčiam Henrikui Daktarui.

Pokalbio metu R.Burba esą paklausęs, ar galįs pamokyti jį nuskriaudusį K.Miliauską.

„Gali daryti ką nori. Jis net ne bachūras, o gaidys“, – kalbama, kad maždaug taip R.Burbai atsakęs H.Daktaras.

Manoma, kad po šio žodinio sutikimo R.Burba ir pasiuntė savo smogikus į stovyklavietę prie Vištyčio.

Prokurorams pritrūko pinigų

Tuomet R.Burba buvo sulaikytas, tačiau įrodyti, kad jis prisidėjo prie nusikaltimo, pareigūnams nepavyko.

Prokurorai keturis metus tyrė šią nusikaltimą ir galiausiai panaikino įtarimus.

Bylos baigtį galėjo nulemti Olandijos ekspertai, kurie iš vaizdo įrašų galėjo nustatyti, ar ten užfiksuoti įtariamieji. Tačiau 40 tūkst. eurų, kurių olandai paprašė už ekspertizę, Lietuvos prokuratūra nebuvo pajėgi sumokėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.