Kanapių augintojus nuo kalėjimo išgelbėjo nuimti nespėtas derlius

Radviliškio rajone pogrindinę kanapių auginimo laboratoriją įrengę ir joje triūsę Šiaulių rajono gyventojai 39 metų Saulius Stankus ir 26 metų Mindaugas Kaušas išgirdę Šiaulių apygardos teismo nuosprendį galėjo lengviau atsidusti.

  S.Stankui ir M.Kaušui paskirtos bausmės vykdymą teismas atidėjo.<br> R.Vitkaus nuotr.
  S.Stankui ir M.Kaušui paskirtos bausmės vykdymą teismas atidėjo.<br> R.Vitkaus nuotr.
 S.Stankui paskirtos trejų metų laisvės atėmimo bausmės vykdymą teismas atidėjo trejiems su puse metų.<br> R.Vitkaus nuotr.
 S.Stankui paskirtos trejų metų laisvės atėmimo bausmės vykdymą teismas atidėjo trejiems su puse metų.<br> R.Vitkaus nuotr.
 M.Kaušas teisiamųjų suole atsidūrė susigundęs klasės draugo pasiūlymu.<br> R.Vitkaus nuotr.
 M.Kaušas teisiamųjų suole atsidūrė susigundęs klasės draugo pasiūlymu.<br> R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-06-18 16:47

Kanapių augintojai, kuriems grėsė iki 15 metų nelaisvės, atsipirko kelerių metų laisvės atėmimo bausmėmis, kurių vykdymą teismas atidėjo.

Vienas įtariamasis slapstosi

Kaltu dėl neteisėto kanapių auginimo ir disponavimo narkotinėmis medžiagomis pripažintam S.Stankui teismas skyrė trejus metus nelaisvės, o bausmės vykdymą atidėjo trejiems su puse metų.

M.Kaušas už kanapių auginimą ir disponavimą narkotinėmis medžiagomis buvo nuteistas dvejiems metams laisvės atėmimo. Paskirtos bausmės vykdymas M.Kaušui buvo atidėtas dvejiems metams.

S.Stankus ir M.Kaušas buvo išteisinti dėl jiems inkriminuoto pasikėsinimo pagaminti labai didelį kiekį kvaišalų. Už tokį nusikaltimą baudžiama laisvės atėmimu nuo dešimties iki penkiolikos metų.

Į teisiamųjų suolą sėsti turėjęs dar vienas kanapių augintojas 27 metų Justas Jurgauskas šiuo metu slapstosi, todėl byla jo atžvilgiu buvo išskirta į atskirą bylą.

Pareigūnų ieškomam J.Jurgauskui yra išduotas Europos arešto orderis.

Nustebino laboratorijos įranga

Nuošalioje Radviliškio rajono sodyboje įrengtą pogrindinę kanapių auginimo laboratoriją policijos pareigūnai demaskavo 2015 metų rugpjūčio 20 dieną.

Specialiai įrengtoje patalpoje pareigūnai rado užaugti bebaigiančius 628 kanapių stiebus, o pačioje sodyboje – 15,314 gramo jau sudžiovintų kanapių dalių.

Kratą atlikusius pareigūnus nustebino ne tik kanapių plantacijos dydis, bet ir šios pogrindinės laboratorijos įranga bei saugumo priemonės, kurių ėmėsi kanapių augintojai.

Kanapių auginimo laboratorijoje buvo įrengta moderni apšvietimo, ventiliavimo ir drėgmės palaikymo sistema. Kanapių augintojai naudojosi elektroniniais laikmačiais bei perteklinės drėgmės surinktuvais.

Sodyboje buvo įrengtos vaizdo stebėjimo kameros.

Vanduo augalams siurbliais buvo tiekiamas iš specialiai pagilinto šulinio, o elektros energiją gamino atskiroje patalpoje pastatytas generatorius.

Kad nesigirdėtų generatoriaus burzgimo, patalpoje buvo įrengta garso izoliacija.

Susigundė draugo pasiūlymu

Ikiteisminį tyrimą dėl kanapių auginimo ir disponavimo kvaišalais pradėję pareigūnai išsiaiškino, kad mintis imtis kanapių auginimo kilo Šiaulių rajono gyventojui J.Jurgauskui, kuris į pagalbą pasitelkė S.Stankų ir savo klasės draugą M.Kaušą.

Atoki sodyba Radviliškio rajone buvo nupirkta nieko apie kanapių auginimą nežinojusios merginos vardu.

Žinių, kaip auginti kanapes, vaikinai ieškojo internete.

Klasės draugo pasiūlymą įrengti kanapių patalpą ir auginti kanapes gavęs M.Kaušas svarstė neilgai. Į skolas įklimpusiam vaikinui buvo pažadėtas solidus atlygis.

Vienas įtariamasis ėmė slapstytis

2015 metų birželio 8 dieną augintojai pasodino 628 kanapių daigus. Tinkamai auginant kanapių derlių galima nuimti jau po trijų keturių mėnesių.

Savo auginto derliaus nuimti šiems kanapių augintojams neteko. Kanapes nuskabė rugpjūčio 20-ąją pogrindinę laboratoriją užtikę pareigūnai – iki kanapių užderėjimo dar buvo likusios kelios savaitės.

Išrautas kanapes pareigūnai perdavė ekspertams, kurie pateikė išvadą, kad joms užaugus būtų buvę galima gauti net 36 tūkstančius 73 gramus kvaišalų.

Šios išvados pagrindu S.Stankui ir M.Kaušui buvo pareikšti įtarimai dėl pasikėsinimo pagaminti didelį kiekį kvaišalų.

Kadangi kanapes auginti sumanęs ir savo draugus į „verslą“ įtraukęs J.Jurgauskas ėmė slapstytis, byla jo atžvilgiu buvo išskirta į atskirą, o S.Stankus su M.Kaušu sėdo į teisiamųjų suolą.

Nemanė vykdąs sunkų nusikaltimą

Sunkiais nusikaltimais apkaltintas M.Kaušas sakė tik padėjęs įrengti kanapių auginimo patalpą ir auginęs kanapes, o kur jos bus dedamos vėliau, jis nesidomėjęs.

Vaikinas sakė supratęs, kad auginti kanapes yra nelegalu, tačiau nemanęs, kad tai yra sunkus nusikaltimas.

Kaltę dėl pasikėsinimo pagaminti didelį kiekį kvaišalų neigė ir S.Stankus.

Teisme neįrodžius, kad kanapes auginę M.Kaušas ir S.Stankus būtų planavę iš jų pagaminti kvaišalus bei juos realizuoti, abu vyrai dėl šios nusikalstamos veikos buvo išteisinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?