Per didžiules gaudynes Lietuvoje sučiuptam bėgliui iš Latvijos suėmimas vėl pratęstas

Keliais nusikaltimais Lietuvoje įtariamas, o Latvijoje dėl nužudymų ieškotas Latvijos pilietis Maris Zvirgzdinšas (gim. 1984 m.), teismo sprendimu bus suimtas dar du mėnesius - iki rugsėjo 1 dienos. Apie tai lrytas.lt informavo Generalinės prokuratūros vyriausioji specialistė Rita Stundienė. 

Antrąkart pratęstas Latvijos bėglio suėmimas Lietuvoje.<br>Latvijos policijos nuotr.
Antrąkart pratęstas Latvijos bėglio suėmimas Lietuvoje.<br>Latvijos policijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2019, 3:49 PM

Dar prieš mėnesį prokurorai tvirtino, kad latvių prašymo dėl įtariamojo išdavimo nėra gauta. Šįkart prokuratūros atstovai tokią informaciją jau atsisako atskleisti. Esą tai yra ikiteisminio tyrimo medžiaga.

Lietuvoje latvis įtariamas dėl neteisėto disponavimo ginklais ir neteisėtu būdu gauto turto bei jo realizavimo. Latviai savo pilietį įtaria nužudymais.

Latvijoje ieškotas ir galiausiai Lietuvoje pagautas Maris Zvirgzdinšas, po kvapą gniaužiančių gaudynių pirmą kartą buvo suimtas balandžio 1 d. Suėmimas jam buvo paskirtas porai mėnesių. 

Dar nesibaigus suėmimo laikui, prokurorai kreipėsi į teisėsaugą prašydami pratęsti suėmimą. Prašymas buvo patenkintas ir M.Zvirgzdinšui suėmimas pratęstas iki liepos 1 d.

Latvių prašymu M.Zvirgzdišas buvo sulaikytas Lietuvoje, bet po sulaikymo latviai į Lietuvą dėl jo perdavimo iš karto nesikreipė. Dar prieš mėnesį Generalinės prokuratūros atstovė Gintarė Vitkauskaitė-Šatkauskienė teigė, kad su Latvija yra artimai bendradarbiaujama.

Dabar gi prokuratūra nusprendė neteikti žinių apie įtariamojo oficialų perdavimą Latvijai.

„Vyksta ikiteisminis tyrimas, todėl daugiau informacijos atskleisti negalime“, – trečiadienį lrytas.lt sakė R.Stundienė.

Sulaikytas Latvijos prašymu

Kaip jau ne kartą skelbė lrytas.lt, kovo 30 d. Lietuvos policija kolegų iš Latvijos prašymu surengė stambią sulaikymo operaciją, per kurią buvo sučiuptas kaimyninėje šalyje jau kurį laiką ieškotas Maris Zvirgzdinšas (gim. 1984 m.).

Vyras įtariamas labai rimtais nusikaltimais, tarp kurių, kai manoma, yra ir nužudymų.

Įtariamojo nuotrauką ir perspėjimą nesiartinti prie jo Latvijos policija visuomenei platino kelias dienas dar prieš sulaikymą Lietuvoje. Buvo skelbiama, kad vyras gali būti ginkluotas, o už nusikaltimus, kuriais jis yra įtariama, gresia didesnė nei 8 metų laisvės atėmimo bausmė.

Pasak Latvijos policijos, besislapstančio vyro gimtoji kalba yra lietuvių, bet jis tap pat supranta ir šneka rusiškai, latviškai bei čigoniškai.

Latvijoje įtariamasis buvo ieškomas net į orą pakėlus sraigtasparnį. Tačiau paieška kaimyninėje šalyje nedavė rezultatų.

O kovo 30 d. Latvijos policija informavo kolegas Lietuvoje, kad Maris Zvirgzdinšas nuo teisėsaugos gali sprukti per mūsų šalį.

Gausios policijos pajėgos pradėjo vyro paiešką. Po kiek laiko ieškomas automobilis pastebėtas Trakuose. Vyras važiavo Aukštadvario link.

Stabdomas policijos „VW Passat“ tik padidino greitį ir bandė sprukti. Prasidėjo gaudynės.

Ties Aukštadvariu patekęs į akligatvį bėglys metė savo automobilį ir spruko pėsčiomis. Bet kaip numestas automobilis nuriedėjo nuo kalniuko ir atsitrenkė į policijos mašiną.

Sprunkantis įtariamasis netrukus buvo sulaikytas, jis nesipriešino. Vyro automobilyje rastas kovinis ginklas.

Įtariamąjį sulaikę pareigūnai buvo apdovanoti

Kitą dieną po sulaikymo policija išplatino oficialų pranešimą, kuriame atskleidė šiek tiek daugiau įvykio detalių.

„Kovo 30 d. apie 12 val. 30 val. Trakų r., Aukštadvario mstl., sulaikytas neblaivus (0,45 prom.) Latvijos pilietis (gim. 1984 m.), įtariamas nužudymu ir atvykęs į Lietuvą vogtu automobiliu „VW Passat“.

Automobilyje rastas šautuvas „TOZ-34“. Įtariamasis uždarytas į areštinę. Pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 189 str. 1 d. Persekiojimo metu nestipriai apgadintas tarnybinis automobilis „Škoda Octavia“, – buvo rašoma išplatintame Policijos departamento pranešime.

Latvis buvo suimtas, o jį sulaikę policininkai visai neseniai iš generalinio komisaro Lino Pernavo rankų gavo apdovanojimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.