N. Venckienei – dukterėčios kirčiai: penkis kartus apklausta mergaitė atskleidė ne vieną melą

Garsios bėglės Neringos Venckienės sugrąžinimui į Lietuvą ruošiasi ne tik policijos pareigūnai, bet ir Laimutės Stankūnaitė dukra. Svetur gyvenanti mergaitė jau penkis kartus buvo apklausta nuotoliniu būdu ir visi parodymai – ne N.Venckienės naudai.

Svetur su L.Stankūnaite gyvenanti jos dukra bus pagrindinė liudytoja N.Venckienės byloje. Mergaitė jau atskleidė ne vieną tetos melagystę.<br>Lrytas.lt koliažas
Svetur su L.Stankūnaite gyvenanti jos dukra bus pagrindinė liudytoja N.Venckienės byloje. Mergaitė jau atskleidė ne vieną tetos melagystę.<br>Lrytas.lt koliažas
Svetur su L.Stankūnaite gyvenanti jos dukra bus pagrindinė liudytoja N.Venckienės byloje. Mergaitė jau atskleidė ne vieną tetos melagystę.
Svetur su L.Stankūnaite gyvenanti jos dukra bus pagrindinė liudytoja N.Venckienės byloje. Mergaitė jau atskleidė ne vieną tetos melagystę.
Audronė Skučienė<br>G.Šiupario nuotr.
Audronė Skučienė<br>G.Šiupario nuotr.
Neringa Venckienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neringa Venckienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neringa Venckienė<br>kiti
Neringa Venckienė<br>kiti
Neringa Venckienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Neringa Venckienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 10, 2019, 8:28 AM, atnaujinta Aug 27, 2019, 7:34 AM

„Ji man parodė jauno berniuko nuotrauką ir liepė sakyti, kad jis pedofilas Aidas“, – iki šiol 48 metų N.Venckienės nurodymus meluoti apie ją tariamai kankinusius tris pedofilus prisimena dabar jau penkiolikametė L.Stankūnaitės dukra.

Kartu su mama 2013 metų rudenį į svetimą šalį išvykusi mergaitė jau visiškai subrendo ir ūgiu beveik pasiekė motiną. Ji puikiai pritapo svetimoje šalyje.

L.Stankūnaitės dukra bus pagrindinė liudytoja N.Venckienės byloje. Ir jos liudijimas bus ne buvusios globėjos naudai.

Atskleidė ne vieną melą

2012 metų gegužės 17 dieną iš N.Venckienės namų išvaduota L.Stankūnaitės dukra apie savo gyvenimą Venckų ir Kedžių namuose kalbėjo jau ne kartą.

Ji triskart buvo apklausta ikiteisminio tyrimo teisėjo, dalyvavo nuotoliniu būdu surengtoje akistatoje su seneliais Laimute ir Vytautu Kedžiais, liudijo kaimynės Olgos Girdauskienės byloje.

Šiose apklausose mergaitė atskleidė ne vieną giminaičių melą, tarp jų ir kaip buvusio Kauno apygardos teismo pirmininko Alberto Milinio įsūnis Vaidas buvo verčiamas pedofilu Aidu.

Apie tai, kad Drąsiaus Kedžio ieškotas, bet taip ir nerastas tariamas pedofilas Aidas galėjo būti V.Milinis, Garliavoje garsiai pradėta kalbėti tik 2010-ųjų pradžioje, nors, kaip vėliau paaiškėjo, mintis niekuo dėtą jaunuolį padaryti pedofilu Garliavos šeimos galvose pradėjo bręsti daug anksčiau.

Kaip gimdavo pedofilai

2009 m. rugsėjį buvęs N.Venckienės vyras Aidas Venckus D.Kedžiui perdavė į kompaktinę plokštelę įrašytą V.Milinio nuotrauką, kuri buvo paimta iš policijos duomenų bazės.

Ten yra visų pasus turinčių Lietuvos gyventojų duomenys.

2010 m. pradžioje vienoje televizijos laidoje ją perpiešė Kruonyje (Kaišiadorių r.) gyvenantis dailininkas Donatas Mockus. Jo piešinys visuomenei buvo pateiktas kaip trečiojo pedofilo fotorobotas.

Tiesa, apie šio „fotoroboto“ sudarymą N.Venckienė tąkart kalbėjo skirtingai. Vieną sykį ji aiškino, kad Aido bruožus jai smulkiai nupasakojusi L.Stankūnaitės dukra, o ji tik juos perpasakojusi dailininkui, kitą kartą tvirtino, kad pedofilą Aidą savo akimis matė Kauno apygardos teisme, pakilo su juo liftu ir pastebėjo, kaip šis įėjo į teisėjo Jono Furmanavičiaus darbo kabinetą.

Tų pačių metų vasarą N.Venckienė pradėjo skleisti gandus, esą mergaitė švepluoja ir neištaria V raidės, o gruodį, po V.Milinio nužudymo, šmeižto kampanija įsibėgėjo visu tempu ir N.Venckienės šalininkams neliko abejonių – mistinis Aidas yra V.Milinis.

Atneštų nuotraukų nerodė

Prasidėjus šmeižto kampanijai jaunuolio motina Marija Milinienė nužingsniavo tiesiai pas N.Venckienę ir padavusi jai savo sūnaus nuotraukas paprašė paklausti L.Stankūnaitės dukters, ar tikrai šis žmogus ją tvirkino ir prievartavo.

„Mergaitė jo neatpažino“, – po kelių dienų M.Milinienei atsakė N.Venckienė ir grąžino nuotraukas.

Kaip vėliau paaiškėjo, ji melavo. 2013 metų kovo 13-ąją įvykusioje L.Stankūnaitės dukters apklausoje mergaitei buvo pateiktos tos pačios nuotraukos, kurias M.Milinienė buvo davusi N.Venckienei.

„Ne, Neringa man jų nerodė“, – nustebo devynmetė ir paaiškino, kad vis dėlto nuotraukose esantis žmogus jai matytas: „Neringa man parodė jauno berniuko nuotrauką ir pasakė, kad jei kas nors klaus, turėsiu pasakyti, kad tai Aidas ir jis mane prievartavo.

Aš supratau, kad turėsiu meluoti.“

Pasak L.Stankūnaitės dukters, ji neprisimena, ar N.Venckienės rodyta nuotrauka buvo spalvota ar ne, bet ji buvo ryški, todėl ji veidą įsidėmėjo, bet to berniuko niekada nebuvo mačiusi.

„Neringa man liepė sakyti, kad tai Aidas, ji taip pat sakė, jog man reikės važiuoti į kažkokį kalėjimą ir ten turėsiu pasakyti, kad jis yra Aidas, bet praėjo net kelios savaitės ir taip niekur nevažiavome ir niekur nereikėjo sakyti, kad tas berniukas yra Aidas“, – liudijo L.Stankūnaitės duktė.

Mokė visi giminaičiai

Mergaitės teigimu, kuriant pedofilijos istoriją N.Venckienė nuo pirmosios dienos vaidino svarbiausią vaidmenį.

2014 metų spalio 14 dieną paklausta, ar prisimena, kaip ją 2008–2009 metais filmavo D.Kedys, atsakė: filmavimuose dalyvavo ne tik tėvas, bet ir N.Venckienė, ir abu Kedžiai.

„Jie man liepė sakyti, kad mane pardavinėjo visokiems vyrams. Šitaip liepė sakyti Neringa ir seneliai.

Tėtis man sakydavo, kad taip reikia padaryti. Dažnai taip reikėdavo sakyti. Liepdavo sakyti negražius žodžius ir kad mamos nekenčiu“, – liudijo mergaitė.

„Prievartautojus“ nurodė teta

L.Stankūnaitės dukters teigimu, ką reikia vadinti pedofilais, jai tąkart aiškino visa šeima, bet dažniausiai tai darydavo mylinčią tetą vaidinusi N.Venckienė.

Būtent N.Venckienės iniciatyva atsirado D.Kedžio nufilmuota scena, kai mergaitė atpažįsta „pedofilus“ iš nuotraukų ir net nesuklysdama parodo – čia Andrius Ūsas, čia – J.Furmanavičius.

Apie tai, kad tariamų pedofilų atpažinimas buvo jos idėja, vienoje iš apklausų netyčia prisipažino ir pati N.Venckienė.

Ji papasakojo, kad pasisodinusi L.Stankūnaitės dukrą kelis kartus pirštu bedė į J.Furmanavičiaus nuotrauką ir klausė mergaitės, ar šis vyras ją prievartavo.

Kai jau po kažkelinto klausimo L.Stankūnaitės dukra atsakė tai, ko norėjo jos teta, N.Venckienė liko patenkinta.

Sekso pamokos truko ilgai

Pedofilijos istoriją Kedžiai ir Venckai pradėjo kurti 2008 metų pabaigoje, kai L.Stankūnaitės dukrai buvo vos ketveri metai.

Mergaitė tyrėjams papasakojo, kad tuo metu ji tik paklusniai kartodavo, ką jai liepdavo giminaičiai, bet paaugusi pradėjo suprasti, kad tai nenormalu, ir vis dažniau jiems pasipriešindavo ir sulaukdavo įvairių bausmių – smūgių ir draudimo išeiti iš savo kambario.

„Nežinau, kodėl jie taip darė – paklauskite jų. Daug kartų kartojau, kad nenoriu nieko sakyti, bet jie mane iškankino, neturėjau kito pasirinkimo, kaip tik sakyti, ką jie liepdavo.

Aš kaip eilėraštį viską buvau išmokusi“, – teisėjui 2013 metų birželio 7-ąją kalbėjo mažametė.

Ji prisipažino, kad paskutinės pamokos apie „sysalus“ ir pedofilus Venckų namuose tęsėsi daugiau kaip ketverius metus ir baigėsi tik prieš porą savaičių iki jos paėmimo iš globėjos namų.

Dukters dalybos virto tragedija

Garliavos istorija prasidėjo 2006 metais kaip šeimos drama, kai D.Kedys ir L.Stankūnaitė nesugebėjo draugiškai susitarti, su kuo turi augti jų tuomet vos dvejų metų dukra.

Nesutarimai pagreitį įgavo 2008 metų gruodį.

Tuomet D.Kedys kreipėsi į policiją pareiškęs, kad A.Ūsas prievartauja jo dukterį ir tai esą daroma su mergaitės motinos žinia. Vėliau į skandalą buvo įtrauktas N.Venckienės bendradarbis Kauno apygardos teisme J.Furmanavičius bei L.Stankūnaitės sesuo Violeta Naruševičienė.

2009 metų spalio 5-ąją J.Furmanavičius ir V.Naruševičienė buvo nužudyti. 2010 metų balandį ant Kauno marių kranto buvo rastas D.Kedžio lavonas, tų pačių metų birželį keistomis aplinkybėmis žuvo A.Ūsas, o gruodį buvo nužudytas V.Milinis.

Lyg sniego lavina Lietuvą užvirtusi ir visuomenę suskaldžiusi byla šiek tiek aprimo tik 2013 metų balandį, kai N.Venckienė su sūnumi pabėgo į JAV.

Čikagoje apsigyvenusi bėglė kurį laiką prižiūrėjo senukus, o pernai sausį atidarė nuosavą gėlių parduotuvę, tačiau vasarį buvo sulaikyta ir iki šiol leidžia dienas JAV kalėjime.

Valstybės departamentas ir teismai sutiko N.Venckienę išduoti Lietuvai, tačiau bėglė skundė visus sprendimus ir bandė aiškinti, esą ji Lietuvoje organizavo perversmą, todėl jos byla yra politinė.

Šių metų liepą Apeliacinis teismas Čikagoje atmetė N.Venckienės skundą ir liepė jai ruoštis namo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.