Vairuotojų įprotis duoti kyšį muitininkams kainavo teistumą

Labai užmaršūs ir linkę mėtytis pinigais – šiemet beveik puspenkto šimto vairuotojų, važiavusių iš užsienio per kelio postus, muitinio tikrinimo metu viena ar kita forma mėgino sugundyti muitinės pareigūnus pinigais. Dvidešimt du iš jų kyšį bruko tiesiogiai – tais atvejais Muitinės kriminalinėje tarnyboje pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Įprotis duoti kyšį muitininkams kainavo teistumą.<br>Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.
Įprotis duoti kyšį muitininkams kainavo teistumą.<br>Muitinės kriminalinės tarnybos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2019, 10:07 AM, atnaujinta Oct 7, 2019, 10:08 AM

Net du ikiteisminiai tyrimai už vairuotojų pareigūnams Šalčininkų kelio poste rodytus piniginius „pagarbos ženklus“ ar siūlytą „arbatą“ pradėti praėjusią savaitę, tą pačią dieną.

Pirmadienio, rugsėjo 30 d. pavakarę, apie 17.30 – 18 val. į Šalčininkų kelio postą atvažiavo vilkikai „DAF“ ir „MAN“, kuriuos vairavę Baltarusijos piliečiai M.Sh. ir A.U. muitinio tikrinimo metu mėgino papirkti muitinės pareigūnus.

Jei M.Sh. sakė, kad ant prietaisų skydelio palikta 2 eurų moneta buvusi pagarbos ženklu, tai A.U. tokiu pat būdu siūlė 5 eurus „arbatai“. Abu vairuotojai pasiaiškinimuose pripažino, kad siūlė pareigūnams paimti pinigus, net ir suprasdami, kad už tai gresia baudžiamoji atsakomybė.

Muitinės kriminalinėje tarnyboje (MKT) dėl abiejų šių atvejų buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 227 strp. (Papirkimas), kuriam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūra. Vairuotojai buvo apklausti, o vėliau supažindinti su baudžiamuoju įsakymu. Jiems gresia maždaug 750 eurų bauda.

Abiejų vairuotojų krovininiai vilkikai buvo detaliai patikrinti, bet jokių pažeidimų nerasta.

Lietuvos muitinės duomenimis šiemet fiksuoti jau 439 atvejai, kai vairuotojai užuolankomis mėgino įsiūlyti muitinės pareigūnams didesnę ar mažesnę pinigų sumą. Tokiais atvejais banknotai paprastai įdedami tarp muitininkui pateikiamų dokumentų, ar tikrinimo metu paliekami kabinoje aiškiai matomoje vietoje. Tokius asmenis įspėjus apie baudžiamąją atsakomybę už valstybės tarnautojo papirkimą, šie ima teisintis, kad pinigai tarp dokumentų pakliuvo atsitiktinai, užsimiršus ir pan.

Tačiau pasitaiko atvejų, kai pinigai siūlomi nedviprasmiškai – dėl 22 tokių pradėti ikiteisminiai tyrimai. Siūlomos sumos labai įvairios, dažniausiai siūlyta 5 arba 20 eurų, bet pasitaikė ir 100 eurų ar 100 zlotų sumos.

Paprastai tokių siūlytojų gabenamuose kroviniuose nerandama jokių pažeidimų, tad žmonės tiesiog susigadina kelionę ir prisikuria problemų lygioje vietoje, vien dėl turėtų stereotipų apie muitinės pareigūnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.