Klaipėdiečiui už vieną smūgį gresia daug metų nelaisvės

„Aš iki šiol ieškau atsakymo, kodėl jam smogiau, ir nesurandu“, – Klaipėdos apygardos teisme pareiškė 28 metų Donatas Toraza. Jis teisiamas už tai, kad gatvėje sunkiai sužalojo nepažįstamą žmogų.

Anksčiau ne kartą teistas D.Toraza ir pats nesupranta, kodėl nei iš šio, nei iš to sunkiai sužalojo M.Šemetą (dešinėje), kuris jam nepadarė nieko bloga.<br>G.Pilaičio nuotr.
Anksčiau ne kartą teistas D.Toraza ir pats nesupranta, kodėl nei iš šio, nei iš to sunkiai sužalojo M.Šemetą (dešinėje), kuris jam nepadarė nieko bloga.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas PILAITIS LR korespondentas

Oct 17, 2019, 6:21 AM, atnaujinta Oct 18, 2019, 12:39 AM

Dešimt kartų už vagystes, plėšimus ir kitokius nusikaltimus teistas klaipėdietis D.Toraza teisme prisiminė, kaip kovo 3-iąją uostamiestyje, Naujojoje Sodo gatvėje, nei iš šio, nei iš to užpuolė ir vienu smūgiu į galvą parbloškė ant grindinio dvejais metais jaunesnį Mindaugą Šemetą.

Netekusiam sąmonės vyrui ligoninėje nustatyta sunki galvos trauma.

Praleidęs ligoninėje tris savaites M.Šemeta paskui dar kelis mėnesius buvo gydomas reabilitacijos klinikoje. Jis iki šiol nesijaučia gerai, negali dirbti sunkesnio fizinio darbo.

Klaipėdos centre, šalia jaunimo pamėgto naktinio klubo, daugybės žmonių akivaizdoje visiškai nepažįstamą žmogų nokautavęs D.Toraza pasišalino iš nusikaltimo vietos.

Vėliau muštynių liudininkai mušeiką atpažino prekybos ir pramogų centre „Akropolis“ ir nufotografavę išplatino atvaizdą socialiniuose tinkluose. Tuomet įtariamąjį sulaikė policija.

Paguldytas vienu smūgiu

Prieš teismą stojęs D.Toraza negalėjo tiksliau paaiškinti, kodėl tą vakarą prie naktinio klubo iš pasalų užpuolė ir sunkiai sužalojo žmogų, kuris jam nieko bloga nebuvo padaręs.

„Tą vakarą bare su draugais žaidžiau biliardą, o paskui sumanėme nueiti į naktinį barą.

Lauke prie jo sukinėjosi grupelė žmonių, tarp kurių buvo ir M.Šemeta.

Vyras buvo smarkiai išgėręs – galėjo ką nors iš mūsiškių užkliudyti. Girdėjau, kaip jis šūkaliojo, todėl ir įsikišau. Buvau blaivus“, – nakties įvykius prisiminė kaltinamasis.

D.Toraza niekuo dėtam vyrui trenkė į veidą alkūne. Užteko vieno stipraus smūgio.

„Dabar ir pats negaliu suprasti, kodėl jam taip smogiau, turbūt nenorėjau, kad įsipliekstų dar didesnis konfliktas“, – teisinosi D.Toraza.

Niekam grėsmės nekėlė

Medikai nustatė, kad M.Šemetai smarkiai sutrenktos smegenys, prakirstas skruostas, perkreiptas veidas.

„Randas užgijo, tačiau galvoje spengia, greitai pavargstu. Veido sužalojimų žymes chirurgai gal ir pašalintų, bet tokios operacijos yra brangios“, – kalbėjo Danijoje statybininku dirbęs nukentėjusysis.

Liudininkų teigimu, tą naktį su draugais Klaipėdos centre prie naktinio klubo šlitinėjęs M.Šemeta buvo girtas, tačiau niekam grėsmės nekėlė, nes vos laikėsi ant kojų.

Prieš tai M.Šemeta linksminosi Palangoje, draugo Nerijaus Alseikos bute su merginomis vartojo alkoholį. Paskui kompanija išsikvietė taksi – nusprendė nerti į Klaipėdos naktinį gyvenimą.

Dėl girtumo į naktinį klubą apsaugininkų neįleistas M.Šemeta su savo drauge Laura Pečiūte ir kitais bičiuliais išėjo į lauką ir patraukė Biržos tilto link.

Pristigo atsakomybės

Kaip tik tuo metu pribėgęs D.Toraza trenkė jam į veidą ne kumščiu, o alkūne.

M.Šemeta griuvo kaip pakirstas. Griūdamas dar galva trenkėsi į šaligatvio plyteles.

Draugai iškvietė greitąją pagalbą ir policiją. Po dešimties minučių atsipeikėjęs vyras nieko neprisiminė, negalėjo pasakyti net savo vardo. Ir dabar įvykius prisimena miglotai.

Po apklausos policijoje blogai pasijutęs M.Šemeta pats nuvažiavo į ligoninę. Ten jam buvo nustatyti sunkūs kūno sužalojimai.

Iškviesta į teismą liudyti L.Pečiūtė tvirtino mačiusi, kaip vyrai stumdėsi prie naktinio klubo. Dėl ko lauke tarp M.Šemetos ir jų įsiplieskė konfliktas, ar jo iš tikrųjų būta, mergina teigė nežinanti.

Smurtautojas teisme pripažino savo kaltę ir gailėjosi dėl to, ką padaręs.

Agresyvų išpuolį viešoje vietoje jis vertino ne kaip apgalvotą piktybinį chuliganizmą, o kaip neatsakingą poelgį.

„Man pasirodė, kad neblaivus M.Šemeta spyrė į užpakalį mano draugo Elvino Pečiulaičio merginai, bet gal tik pasivaideno“, – prasmės užuomazgų savo veiksmuose ieškojo D.Toraza.

Veriasi kalėjimo vartai

Įvertinęs visus nuostolius M.Šemeta prašo jam priteisti 30 tūkst. eurų žalos atlyginimą. Jį sužalojęs D.Toraza darbuojasi vienoje plastikinius langus montuojančioje įmonėje.

2011 m. D.Toraza buvo teistas už pasipriešinimą pareigūnams. Už neatliktas bausmes buvo įkalintas trejiems metams ir aštuoniems mėnesiams. Jeigu teismas pripažintų, kad klaipėdietis žmogų užpuolė ir sužalojo iš chuliganiškų paskatų, jam grėstų daugiau nei 10 metų nelaisvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.