Girtas tragišką avariją sukėlęs ir iš jos pabėgęs mokyklos direktorius išvengė kalinio duonos

Girtas tragišką avariją sukėlęs ir iš jos vietos pabėgęs buvęs Kamajų Antano Strazdo gimnazijos (Rokiškio r.) direktorius Augutis Tymukas išvengė kalinio duonos. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas antradienį patenkino jo skundą ir paliko galioti Rokiškio rajono apylinkės teismo teismo verdiktą, kuriuo jam skirta puspenktų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant trejiems metams. 

 Tragišką avariją sukėlusiam buvusiam Rokiškio gimnazijos direktoriui A.Tymukui neteks ragauti kalinio duonos.<br> Lrytas.lt koliažas
 Tragišką avariją sukėlusiam buvusiam Rokiškio gimnazijos direktoriui A.Tymukui neteks ragauti kalinio duonos.<br> Lrytas.lt koliažas
 Tragišką avariją sukėlusiam buvusiam Rokiškio gimnazijos direktoriui A.Tymukui neteks ragauti kalinio duonos.<br> grokiskis.lt nuotr.
 Tragišką avariją sukėlusiam buvusiam Rokiškio gimnazijos direktoriui A.Tymukui neteks ragauti kalinio duonos.<br> grokiskis.lt nuotr.
 Tragišką avariją sukėlusiam buvusiam Rokiškio gimnazijos direktoriui A.Tymukui neteks ragauti kalinio duonos.<br> Panskliautas.lt nuotr.
 Tragišką avariją sukėlusiam buvusiam Rokiškio gimnazijos direktoriui A.Tymukui neteks ragauti kalinio duonos.<br> Panskliautas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 26, 2019, 1:34 PM, atnaujinta Nov 26, 2019, 1:44 PM

Panevėžio apygardos teismas  šių metų kovą buvo patenkinęs žuvusios moters artimųjų skundus ir skyręs A.Tymukui realią 4 metų ir 6 mėnesių nelaisvės bausmę.

Tačiau galutinį tašką šioje istorijoje padėjo Aukščiausiasis teismas, palikęs galioti švelnesnį Rokiškio teismo sprendimą. Kalėjime buvęs mokyklos direktorius neatsidurs, jei per trejus metus nepadarys naujo nusikaltimo. 

A.Tymukas liūdnai išgarsėjo po tragedijos, įvykusios 2017 metų lapkričio 27-osios vakarą kelyje Rokiškis-Maineivos-Naujasodė ties Mitragalio kaimu. Vairuodamas automobilį „Seat Alhambra“, jis išnėrė į priešingos krypties juostą ir rėžėsi į du žmones – buvusią Suvainiškio miestelio ilgametę kultūros darbuotoją 45 metų Olgą Venediktovą ir jos 22 metų sūnų Karolį Gurklį. Moteris žuvo, o jaunuolis buvo sunkiai sužeistas.

A.Tymukui buvo nustatytas vidutinis girtumo laipsnis – 1,93 prom. alkoholio.

Kartu su juo važiavo ir Jūžintų pagrindinės Juozo Otto Širvydo pagrindinės mokyklos direktorius Eimutis Mališauskas, kuriam taip pat nustatytas vidutinis girtumas (2,27 prom.).

Smarkiai įkaušę direktoriai po šiurpios avarijos važiavo toliau, lyg nieko nebūtų atsitikę.

A.Tymukas kliudė ir O.Venediktovos šeimos automobilį „Renault“ įjungtu avariniu signalu, kurį vairavusi moteris su sūnumi buvo priversta sustoti dėl netikėto gedimo.

Praėjus pusantros valandos nuo susidūrimo „Seat“ vairuotojas buvo rastas miegantis šiame automobilyje Kamajuose, netoli nuo savo namų. Prieš tai jis Rokiškyje išleido savo bendrakeleivį.

Į pražūtingą kelionę svaigalais užpiltomis akimis leidęsi direktoriai aiškino, jog smūgio neatsimeta. Po avarijos jie buvo atleisti iš darbo pagal jų pačių prašymus.

Prieš kelionę pedagogai pas pažįstamą ūkininką Mindaugą Skruodį išgėrė du butelius tekilos.

Buvusiam direktoriui teismo sprendimu trejus metus uždrausta vairuoti transporto priemones.

Dar prieš bylos perdavimą į teismą A.Tymukas sumokėjo žuvusiosios vaikams ir gyvenimo draugui 30 tūkst. eurų žalą.

Panevėžio apygardos teismas O.Venediktovos tėvui padidino neturtinės žalos dydį iki 6,5 tūkst. eurų.

Taip pat A.Tymukas buvo įpareigotas žuvusiosios artimiesiems atlyginti 1,6 tūkst. eurų dydžio bylinėjimosi išlaidas.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nurodė sprendimo nesiųsti į belangę A.Tymučio motyvus:  „Pirmosios instancijos (Rokiškio - Red.) teismas nustatė, kad A. Tymukas prisipažino padaręs nusikalstamas veikas ir nuoširdžiai gailėjosi, dar ikiteisminio tyrimo metu atsiprašė žuvusiosios šeimos narių (vyro ir dviejų sūnų) ir šiems nukentėjusiesiems iki nuosprendžio priėmimo atlygino neturtinę ir turtinę žalą (30 000 Eur) bei kitiems nukentėjusiesiems (žuvusiosios tėvui, broliams ir krikšto dukteriai) atlygino dalį neturtinės žalos, be to, turi tvirtus socialinius ryšius.

Apeliacinės instancijos teismui žuvusiosios tėvui padidinus priteistos neturtinės žalos dydį, A. Tymukas nedelsdamas atlygino visą likusią teismo priteistą tiek turtinę, tiek neturtinę žalą, taip pat ir išlaidas už advokato pagalbą, visiems nukentėjusiesiems. Siekdamas atlyginti nukentėjusiesiems padarytą visą žalą, A. Tymukas iš privačių asmenų pasiskolino 12 tūkst. eurų.

Atsižvelgdamas į nustatytų aplinkybių visumą, kasacinės instancijos teismas konstatavo, kad nuteistasis vykdo teismo sprendimus, o tai pagrindžia pirmosios instancijos teismo išvadą, kad yra pakankamas pagrindas manyti, kad bausmės tikslai A. Tymukui bus pasiekti be realaus bausmės atlikimo, dėl to paliko galioti šio teismo paskirtą laisvės atėmimo bausmės vykdymo atidėjimą“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.