Buvusi progimnazijos direktorė rezgė sukčiavimo schemą: lobo dvejus metus

Kai kurie daiktai ir įranga, kurią pirko Šiaulių „Rasos“ progimnazija, dvejus metus keliavo į jos direktorės Audronės Ispiryan namus. Tokią schemą atskleidė bylą teismui perdavusi Šiaulių apygardos prokuratūra.

A.Ispiryan bylinėjosi su Šiaulių savivaldybe, kad būtų grąžinta į darbą.<br>G.Šiupario nuotr.
A.Ispiryan bylinėjosi su Šiaulių savivaldybe, kad būtų grąžinta į darbą.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2020, 10:58 AM

Kaltinimai šioje byloje pareikšti progimnazijos direktorei A.Ispiryan, buhalterei Rimai Andrijauskienei, statybomis besiverčiančios mažosios bendrijos vadovui Modestui Žalpiui ir renginių organizatoriui Sigitui Kiviliui.

Surinkti įkalčiai rodo, kad iš gimnazijos buvo pasisavinta per 13 tūkst. eurų vertės turto, be to, iššvaistyta per 8 tūkst. eurų švietimo įstaigos lėšų.

Tyrimą atlikę Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai atskleidė schemą, leidusią lobti tuometei progimnazijos vadovei.

Išsiaiškinta, kad nuo 2015 iki 2017 metų į A.Ispiryan namus plaukė už mokyklos pinigus pirktos elektros prekės, šviestuvai, parketlentės, laminuota grindų danga, kompiuterinė technika, gitara.

Dalis pirkinių buvo perkama įstaigos vardu, o dalyje sąskaitų faktūrų buvo padidintos sumos. Už skirtumą buvo perkama baldų vaikams, televizorius.

Kelmės rajone esantis A.Ispiryan ūkis irgi turėjo naudos.

Tyrimo duomenimis, už progimnazijos pinigus buvo spausdinamos net etiketės direktorės aviečių ūkio produkcijai.

Kartu teisiama bendrininkė buhalterė R.Andrijauskienė irgi turėjo asmeninės naudos: už mokyklos lėšas buvo apmokėta dalis jos jubiliejaus šventės išlaidų.

Nustatyta, kad kai kurie pavaldiniai oficialiai gaudavo priedus, bet dalį pinigų turėdavo atiduoti direktorei. Be to, buvo sudaryta sutartis dėl remonto darbų, bet iš tiesų nieko net nebuvo daryta. Išsiaiškinta, kad vadovės kišenę sušildydavo ir gauti pinigai už aktų salės nuomą.

Surinkta įrodymų apie dar vieną sukčiavimo schemą. „Rasos“ progimnazijoje rengiant mokinių maitinimo paslaugos viešąjį pirkimą dokumentuose buvo nurodoma daugiau pamaitintų vaikų.

Tad direktorei A.Ispiryan buvo pateikti kaltinimai ne tik dėl mokyklos turto iššvaistymo, bet ir dėl poveikio liudytojams. Mat kaltinamoji bandė juos paveikti, kad jie pakeistų parodymus.

R.Andrijauskienė ir S.Kivilius prisipažino visiškai, M.Žalpys – iš dalies, o A.Ispiryan kaltę neigia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.