Už Joniškio mero V. Gailiaus apšmeižimą nuteistas vyras įrodė esąs nekaltas

Po spaudoje perskaitytų publikacijų tuometinio Seimo nario, vėliau Joniškio rajono meru išrinkto Vitalijaus Gailiaus sąžiningumu suabejojęs ir apie tai savo bendrapartietį SMS žinute perspėjęs joniškietis 62 metų Juozas Kybartas sulaukė neadekvačios reakcijos.

 J.Kybarto apeliacinį skundą išnagrinėjusi Šiaulių apygardos teismo teisėjų kolegija panaikino žemesnės instancijos teismo nuosprendį ir paskelbė išteisinamąjį nuosprendį.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
 J.Kybarto apeliacinį skundą išnagrinėjusi Šiaulių apygardos teismo teisėjų kolegija panaikino žemesnės instancijos teismo nuosprendį ir paskelbė išteisinamąjį nuosprendį.<br> M.Patašiaus asociatyvi nuotrauka
 V.Gailius tvirtino, kad šmeižikiška informacija jį labai sukrėtė.<br> T.Bauro nuotr.
 V.Gailius tvirtino, kad šmeižikiška informacija jį labai sukrėtė.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 29, 2020, 1:56 PM

Pilietiškas joniškietis buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už šmeižtą ir atsidūrė teisiamųjų suole.

Bylą dėl V.Gailiaus šmeižimo išnagrinėjusi Šiaulių apylinkės teismo Joniškio rūmų teisėja Vijoleta Kurtkienė J.Kybartą pernai spalio 30 dieną pripažino kaltu ir skyrė jam 5 tūkstančių eurų baudą.

Išgirdo išteisinamąjį nuosprendį

Šį nuosprendį nuteistasis apskundė Šiaulių apygardos teismui.

J.Kybarto apeliacinį skundą išnagrinėjusi Šiaulių apygardos teismo teisėjų kolegija panaikino žemesnės instancijos teismo nuosprendį ir paskelbė išteisinamąjį nuosprendį.

J.Kybartas buvo išteisintas kaip nepadaręs veikos turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Pasiuntė žinutę bendrapartiečiui

Žinutę apie tuo metu Joniškio mero posto siekusį V.Gailių J.Kybartas savo bendrapartiečiui E.B. pasiuntė pernai vasario 21 dieną.

Telefonu siųstoje žinutėje J.Kybartas sakė, „kad bendraujant su žmonėmis būtina kalbėti tiesą apie V.Gailių, kuris, jo teigimu, užimdamas aukštas pareigas 2008 metais pasirašė ir bankams išsiuntė slaptą suklastotą pažymą, o banditai pasinaudoję ta tikrovės neatitinkančia pažyma užvaldė užvaldė vieno verslininko turtą.

Žinutėje taip pat buvo užsiminta, kad už suklastotą pažymą V.Gailius iš banditų gavo 50 tūkstančių litų.

Gautą žinutę E.B. parodė V.Gailiui.

Ją perskaitęs V.Gailius iškart kreipėsi į prokuratūrą prašydamas nustatyti šmeižikišką informaciją platinantį asmenį ir patraukti jį bauždžiamojon atskomybėn.

Ikiteisminį tyrimą pradėję pareigūnai nustatė, kad žinutę pasiuntė J.Kybartas.

Norėjo patikrinti bendrapartietį

Baudžiamojon atsakomybėn už V.Gailiaus šmeižimą patrauktas J.Kybartas kaltu neprisipažino.

Apie tai, kad V.Gailius paėmė apie 50 tūkstančių eurų kyšį J.Kybartas sakė sužinojęs iš „Laisvo laikraščio“ publikacijų, kurias perskaitė 2018 metų pavasarį.

J.Kybartas aiškino, kad siųsdamas šią žinutę neturėjo tikslo apšmeižti ar pažeminti V.Gailių, o tik norėjo išsiaiškinti savo bendrapartiečio E.B. poziciją, nes pasklido kalbos, kad jis būdamas kitoje nei V.Gailius partijoje prieš rinkimus agitavo neskleisti apie V.Gailių neigiamos informacijos.

J.Kybarto teigimu, jei jau E.B. atėjo į jų partiją, tai neturi remti konkurentų.

Liudytoju tapęs E.B. per teismo posėdį patvirtino iš jam nežinomo abonento gavęs SMS žinutę, kuri jam pasirodė šmeižikiška. Šią žinutę E.B. parodė V.Gailiui.

Patyrė didelius išgyvenimus

Nukentėjusiuoju pripažintas V.Gailius tvirtino, kad ši šmeižikiška informacija jį labai sukrėtė, nes jis savo gyvenimą paskyrė kovai su nusikaltėliais ir už tai prezidento Valdo Adamkaus buvo apdovanotas valstybiniu apdovanojimu.

V.Gailiaus teigimu, šia šmeižikiška žinute jo reputacijai, jo karininko garbei buvo padaryta didelė žala. Jis taip pat patyrė didelius išgyvenimus, nes yra jautrus žmogus.

Išnagrinėjusi bylą Šiaulių apylinkės teismo Joniškio rūmų teisėja V.Kurtkienė kaltu dėl šmeižimo pripažintam J.Kybartui skyrė penkių tūkstančių eurų baudą.

Šį nuosprendį nuteistasis apeliacine tvarka apskundė Šiaulių apygardos teismui.

Nerado tyčios požymių

J.Kybarto apeliacinį skundą išnagrinėjusi Šiaulių apygardos teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad nagrinėjamoje byloje nebuvo nustatyta, kad būtent J.Kybartas kaip pirminis šaltinis paskleidė tikrovės neatitinkančią informaciją apie V.Gailių.

Teismas neįžvelgė J.Kybarto tiesioginės tyčios (suvokimo) skleisti melagingą informaciją apie V.Gailių.

„Tuo tarpu kaltininko suvokimas, kad skleidžiama melaginga, prasimanyta informacija yra būtinas tokio nusikaltimo sudėties požymis, o nenustačius bent vieno nusikaltimo sudėties požymio, baudžiamoji atsakomybė už šią veiką negalima“, – konstatavo J.Kybartą išteisinusi Šiaulių apygardos teismo teisėjų kolegija.

J.Kybartui paskelbtas išteisinamasis nuosprendis įsiteisėjo nuo jo paskelbimo dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.