LAT paliko galioti lygtinę bausmę kauniečiui, paėmusiam kyšį už poveikį teisėjai

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) atmetė Juliaus Liutkaus, nuteisto už tai, kad paėmė kyšį už poveikį teisėjai, skundą ir paliko jam lygtinę laisvės atėmimo bausmę.

Nuteistas trejų metų laisvės atėmimo bausme.<br>STT nuotr.
Nuteistas trejų metų laisvės atėmimo bausme.<br>STT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2020, 2:50 PM

Kaip antradienį pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), teismas paliko galioti Apeliacinio teismo nuosprendį, kuriuo vyras dėl prekybos poveikiu nuteistas trejų metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant tokiam pačiam laikotarpiui.

Ikiteisminį tyrimą šioje baudžiamojoje byloje atlikę STT pareigūnai nustatė, kad J.Liutkus provokavo Kauno apylinkės teisme teisiamus asmenis duoti 15 tūkst. eurų kyšį.

Sukčiavimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu kaltintiems asmenims jis žadėjo, kad paveiks bylą nagrinėjančią teisėją, jog ši neskirtų laisvės atėmimo bausmių.

Asmenys, iš kurių buvo prašoma kyšio, savo iniciatyva įrašė vieną iš pokalbių į diktofoną ir kreipėsi į STT, kuri pradėjo tyrimą.

Vėliau susitikę su J.Liutkumi teisiamojo tėvai jam padavė prašytus 11 tūkst. eurų, kurie jiems buvo duoti STT.

Šie pinigai vėliau rasti atliekant kratą jo kabinete.

Kauno apygardos teismas J.Liutkų buvo išteisinęs, tačiau pagal prokuroro apeliacinį skundą bylą išnagrinėjęs Lietuvos apeliacinis teismas nuosprendį panaikino ir minėtą asmenį dėl prekybos poveikiu nuteisė. Šį nuosprendį paliko galioti ir LAT, kurio verdiktas yra galutinis ir neskundžiamas.

Pirmosios instancijos teismas vertino, jog nebuvo pagrindo J.Liutkaus atžvilgiu taikyti nusikalstamą veiką imituojančius veiksmus, todėl jis buvęs išprovokuotas paimti kyšį, tačiau Apeliacinis teismas nesutiko su tokiu vertinimu.

Pats J.Liutkus anksčiau teisme neneigė paėmęs pinigus, tačiau teigė, jog tiesiog tarpininkavo padedant į jį besikreipusiems asmenims susirasti advokatą. Tačiau apeliacinės instancijos teismas tai įvertino kaip gynybinę versiją, atkreipęs dėmesį, jog pinigai jam turėjo būti atnešti baigus nagrinėti bylą ir teisėjai išėjus priimti sprendimo, o šioje stadijoje advokatas nebėra reikalingas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.