Nutrauktas ikiteisminis tyrimas dėl galimo neatsargaus kūdikio gyvybės atėmimo

Teisėsauga nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl namuose Vilniuje pernai gimusio negyvo kūdikio.

Kūdikis mirė po gimdymo namuose su dula.<br>AP asociatyvi nuotr.
Kūdikis mirė po gimdymo namuose su dula.<br>AP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-02-12 11:48

Kaip trečiadienį pranešė prokuratūra, ikiteisminį tyrimą dėl galimo neatsargaus gyvybės atėmimo nutraukti nuspręsta nustačius, kad nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

„Įvertinęs surinktus duomenis, prokuroras konstatavo, kad tyrimo metu nebuvo gauta objektyvių duomenų, jog negyvas gimęs kūdikis galėjo tapti nusikalstamos veikos auka“, – teigiama pranešime.

Pernai rugpjūtį skelbta, jog negyvą berniuką moteris pagimdė namuose su pribuvėja.

Nenorėjo prisipažinti

Naujagimis – negyvas, o negaluojanti gimdyvė atsidūrė ligoninėje. Taip atsitiko Vilniuje, kai moteris gimdė kartu su neoficialia pribuvėja (dula) vandenyje, savo namuose.

Portalas lrytas.lt primena, kad 2019 metų rugpjūtį į šios gimdyvės namus sostinėje buvo kviečiami du greitosios medicinos pagalbos ekipažai. Vienas jų turėjo gaivinti naujagimį, o kitas padėti gimdyvei. Tragediją patyrusiai moteriai – 40 metų, tai buvo ne pirmas jos gimdymas.

Į Vilniaus gimdymo namus atvežtos moters būklė vakar buvo patenkinama. Jos gyvybei negrėsė pavojus, nes laiku pavyko pašalinti tam tikras komplikacijas.

Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė pasakojo, jog moteris kurį laiką medikams neprisipažino, kad gimdė vandenyje.

Neprisiima atsakomybės

Moteris namuose gimdė į pagalbą pasitelkusi dulą. Dėmesio gimdyvei stoką bando užpildyti dulos, kurios paslaugas pradėjo teikti prieš kiek daugiau nei penkerius metus. Jos pačios sako, kad paklausa auga šuoliais, šiuo metu dulų asociacija vienija 40 dulų, dar 20 mokosi. Neaišku, kiek dulų nepriklauso asociacijai.

„Dulų poreikis atsirado dėl to, kad gimdymas yra daug sričių apimantis įvykis – ne tik vaiko pagimdymą, bet ir savęs vertinimą, tai įvadas į motinystę. Gimdymas daro didelę įtaką ir mes negalime nuneigti jo medicininės pusės. Būtent to mums dabar ir reikia: prisiminti, kad tai apima ir žmogaus emocijas ir jos nėra antrinės“, – teigė Dulų asociacijos pirmininkė Lina Gabrijolavičienė.

Dulos save vadina papildomomis akušerių rankomis arba padėjėjomis.

„Akušėrė atsakinga už kūdikio priėmimą ir už medicininę dalį, o dula atsakinga už moterį, jos savijautą. Dulos yra tam, kad bendrautų su moterimi, žiūrėtų jai į akis, vandens paduotų“, – sakė L.Gabrijolavičienė.

Ne visos dulos laikosi nustatytų ribų. Mirtimi pasibaigusį gimdymą namuose bandė priimti dula, tiesa, ji turėjo ir akušerio išsilavinimą, bet neturėjo reikiamos patirties. Iš dulų asociacijos moteris buvo pašalinta dėl to, kad nesilaikė duloms privalomų taisyklių, tačiau tai jos nesustabdė. Gal sustabdys kūdikio mirtis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.