Aukščiausias Teismas padėjo galutinį tašką 11-metės žūties byloje – kalta trenerė

Moteris buvo nuteista už tai, kad, būdama valstybės tarnautojui prilygintas asmuo bei būdama atsakinga už sportininkų saugumą, gyvybę bei poilsio režimą, netinkamai atliko savo pareigas. Ji nesilaikė elgesio saugumo taisyklių ir taip dėl neatsargumo atėmė gyvybę kitam žmogu, praneša Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

 Aukščiausias Teismas padėjo galutinį tašką 11-metės žūties byloje – kalta trenerė.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Aukščiausias Teismas padėjo galutinį tašką 11-metės žūties byloje – kalta trenerė.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Dėl mergaitės žūties teismai kalta pripažino trenerę Gintarę Petraškienę.<br> Z.Stankevičienės nuotr.
 Dėl mergaitės žūties teismai kalta pripažino trenerę Gintarę Petraškienę.<br> Z.Stankevičienės nuotr.
 LBaluikonienės nuotr.
 LBaluikonienės nuotr.
 Baisi nelaimė įvyko 2014 m. gegužės 29 d.<br> LBaluikonienės nuotr.
 Baisi nelaimė įvyko 2014 m. gegužės 29 d.<br> LBaluikonienės nuotr.
 Baisi nelaimė įvyko 2014 m. gegužės 29 d.<br> LBaluikonienės nuotr.
 Baisi nelaimė įvyko 2014 m. gegužės 29 d.<br> LBaluikonienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-02-13 14:40, atnaujinta 2020-02-13 14:48

Kaip rašoma teismo pranešime, nuteistoji Gintarė Petraškienė dviračių treniruotės metu Alytuje, pažeisdama Kelių eismo taisyklių reikalavimus, neužtikrindama saugių treniravimosi sąlygų, 2014 m. gegužės 29 d. išvažiavo su dviem mažamečiais ugdytiniais į kelią, einantį mišku. Viena iš ugdytinių, prasilenkdama su priešpriešais atvažiuojančia sunkiasvore autotransporto priemone, griuvo kelio važiuojamojoje dalyje ir pateko po automobilio galiniais ratais. 11-metė žuvo vietoje.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija pažymėjo, kad pirmosios ir apeliacinės instancijos teismai, nagrinėdami faktines bylos aplinkybes, vertino ne tik trenerės G.Petraškienės ir jos ugdytinių išsidėstymo tvarką kelyje eismo įvykio metu, bet visas eismo įvykio, kurio metu žuvo mažametė, aplinkybes: trenerės, automobilio vairuotojo veiksmus, automobilio techninę būklę, jo ir dviratininkų judėjimo keliu kryptis ir trajektorijas, kelio paskirtį ir būklę bei kitas aplinkybes, taip pat asmenines eismo įvykio dalyvių savybes.

Teisėjų kolegija sutiko, kad teismai, įvertinę objektyvių įvykio aplinkybių visumą, tinkamai konstatavo, jog trenerė, organizuodama mažamečių vaikų dviračių treniruotę kelyje, tinkamai neįvertino treniruotės metu važiuojamojoje kelio dalyje susiklosčiusių aplinkybių, t.y. kelyje pasirodžiusio didesnio pavojaus šaltinio – sunkiasvorio automobilio parametrų; kelio, kuriame vyko treniruotė, būklės (kelio važiuojamoji dalis duobėta, asfaltas vietomis įskilęs, kelkraštis nepadengtas kieta danga, o yra natūrali žemė), ugdytinės, kuri žuvo, amžiaus ir jos važiavimo dviračiu važiuojamąja kelio dalimi patirties, dėl to mažametė, nesuvaldžiusi vairuojamo dviračio, nukrito važiuojamojoje kelio dalyje ir buvo mirtinai sužalota pro šalį važiuojančio sunkiasvorio automobilio.

Pasak teisėjų kolegijos, teismai pagal byloje nustatytas faktines aplinkybes padarė vienodą, bylos medžiagą atitinkančią išvadą, kad dėl mažametės mirties yra kalta VšĮ Alytaus sporto ir rekreacijos centre dirbusi ir viešąją paslaugą teikusi dviračių sporto trenerė Gintarė Petraškienė, nes būtent jos veiksmai, pasireiškę netinkamu pareigų vykdymu, buvo mažametės žūties ir dėl to jos artimiesiems atsiradusios didelės žalos priežastis.

Žemesnės instancijos teismai, įvertinę byloje nustatytą įvykio situaciją ir bylos duomenis, apibūdinančius nuteistosios asmenybę (amžių, išsilavinimą, darbinę ir gyvenimišką patirtį), padarė išvadą, kad trenerės neatsargi kaltė pasireiškė nusikalstamu nerūpestingumu. Kasacinės instancijos teismas neturi teisinio pagrindo nesutikti su tokiomis teismų išvadomis, nes jos pagrįstos byloje surinktų, ištirtų, patikrintų ir įvertinų įrodymų visuma.

Teisėjų kolegijai atmetus nuteistosios ir jos gynėjo kasacinį skundą, nuteistajai lieka galioti paskirta laisvės atėmimo bausmė trejiems metams, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui; nuteistoji įpareigota bausmės vykdymo atidėjimo metu neišvykti iš gyvenamosios vietos miesto (rajono) ribų be nuteistosios priežiūrą vykdančios institucijos leidimo, jai taip pat uždrausta trejų metų laikotarpiu treniruoti nepilnamečius.

Lrytas.lt primena, kad žuvusi mergaitė treniruotes iki žūties lankė tik dvi savaites.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?