Baimės dėl koronaviruso: Kaune vagiamas muilas, kaukės, vežėjas bijo grįžti pas nėščią žmoną

Dalis baimės dėl koronaviruso apimtų kauniečių ne tik šluoja parduotuvių lentynas, bet ir užsiima gėdingomis vagystėmis iš gydymo įstaigų. Ligonių apšvarinimas tęsiasi. Kauno klinikoms sekmadienį išplatinus žinią apie lankytojų pasisavintas medicinines kaukes, antradienį apie vagystę pranešė ir Kauno klinikinė ligoninė – iš jos tualetų dingo muilas.

 Kaune iš gydymo įstaigų masiškai vagiamas muilas, medicininės kaukės ir kitos priemonės.<br> Lrytas.lt koliažas
 Kaune iš gydymo įstaigų masiškai vagiamas muilas, medicininės kaukės ir kitos priemonės.<br> Lrytas.lt koliažas
 Kaune iš gydymo įstaigų masiškai vagiamas muilas, medicininės kaukės ir kitos priemonės.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Kaune iš gydymo įstaigų masiškai vagiamas muilas, medicininės kaukės ir kitos priemonės.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Kaune iš gydymo įstaigų masiškai vagiamas muilas, medicininės kaukės ir kitos priemonės.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Kaune iš gydymo įstaigų masiškai vagiamas muilas, medicininės kaukės ir kitos priemonės.<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2020-03-03 16:45, atnaujinta 2020-03-03 23:01

Be to, sulaukiama vis daugiau nerimąstingų tolimųjų reisų vairuotojų skambučių. Praėjusią savaitę Kaune bendradarbiai neleido išlipti iš kabinos karščiuojančiam savo kolegai, grįžusiam iš Italijos šiaurinio regiono, o pirmadienį miesto greitosios pagalbos medikams paskambino kitas vežėjas, parvykęs iš Vokietijos. Vyras nejaučia jokių simptomų, bet vistiek baiminosi, kad neapkrėstų kūdikio besilaukiančios savo žmonos. Kurį laiką jis buvo nusprendęs likti kabinoje.

Prapuolė ir skystas muilas

Kauno klinikų medikai savaitgalį pranešė apie dingusias medicinines kaukes ir paragino žmones būti supratingesniais, nekelti panikos ir nesielgti egostiškai, pagalvoti apie personalo darbą, kitus ligonius.

Tačiau vagystės kartojasi – Respublikinėje Kauno ligoninėje, lankytojams skirtuose tualetuose kažkas išplėšė dozatorių ir pasisavino jame buvusį skystą muilą.

„Dozatorių vėl pritvirtininome, juk egali būti taip, kad ligoninės tualete nebūtų muilo, bet kažkam gal ir vėl pakils ranka? Nes juk reikia laikytis higienos – šiomis epidemiologinėmis dienomis tai akcentuojama visais kanalais.

Nors žinot ką? Higiena, gyvenimo švara prasideda ne nuo rankų plovimo, o nuo to, kas galvoje – minčių, vertybių. Mentaliteto.

Kai su šiais dalykais viskas tvarkoje, žmogus ne tik plausis rankas, bet ir pagalvos apie kitus – apie ligoninę, kuri disponuoja ribotais resursais ir tuo pačiu daro viską, kad būtų užkirstas kelias viruso plitimui. Nes čia – padidintos rizikos zona. Čia ypač svarbu jausti vienam kitą ir būti komanda.

Būkime komanda. Tik taip mes laimėsime“, – antradienį feisbuke pranešė šios gydymo įstaigos atstovai.

„Nei grikiai, nei medicininės kaukės (ypač vogtos), nei kova už teises ar prieš apribojimus mūsų neišgelbės. Išgelbės NEPANIKAVIMAS, PASITIKĖJIMAS medikais ir kitais profesionalais, ĮSIKLAUSYMAS į jų prašymus ir SUPRATINGUMAS, SUPRATINGUMAS, SUPRATINGUMAS“, – emocingai į gyventojus kreipėsi į Kauno klinikų darbuotojai.

Bijojo grįžti namo

Baimių netrūksta ir tarp tolimųjų reisų vairuotojų.

Praėjusią savaitę vienam jų neleista išlipti iš kabinos, o pirmadienį joje kurį laiką nusprendė likti iš Vokietijos parvažiavęs kaunietis.

Jau būdamas Kaune, greitosios pagalbos medikams jis pareiškė bijantis važiuoti – nežino, ar serga, o gali užkrėsti nėščią žmoną.

Jokių simtomų vyras nejaučia – nei karščiavimo, nei čiaudulio, nei kosulio ar slogos.

Pakalbėjęs su medikais jis visgi po tam tikro laiko nusprendė grįžti namo ir kurį laiką iš jų niekur neiti.

Praėjusią savaitę Vilniuje nuskambėjo atvejis, kai įtardamas žmoną užsikrėtus koronavirusu, vyras ją uždarė vonioje ir neleido išeiti. Moteriai teko kviesti į pagalbą policiją, kad ją išlaisvintų.

Gyventojams – rekomendacijos

„Koronavirusai – tai didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairias ligas. Dažniausiai koronavirusai sukelia lengvas ar net besimptomes infekcijas, tačiau gali sukelti ir sunkias kvėpavimo takų infekcijas. Naujajam koronavirusui būdingi į gripą panašūs simptomai: karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Sunkesniais atvejais naujasis koronavirusas sukelia plaučių uždegimą, sunkų ūmų respiracinį sindromą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Jei simptomai pasireiškė keliaujant po Kiniją, Šiaurės Italiją (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionus), Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą, grįžus iš šių šalių, ar per dvi savaites po kontakto su tikėtinu ar patvirtintu COVID-19 atveju, tokiu atveju reikia nedelsiant skambinti į Bendrąjį pagalbos centrą telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas. Jei simptomai pasireiškia skrendant lėktuvu, nedelsiant informuoti lėktuvo įgulą.

Jei žmogus nekeliavo į Kiniją, Šiaurės Italiją (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionus), Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą, neturėjo kontaktų su tikėtinu ar patvirtintu COVID-19 atveju 14 dienų iki susirgimo, tokiu atveju pajutus šiuos simptomus reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Nekeliavus į Kiniją, Šiaurės Italiją (Lombardijos, Veneto, Pjemonto ir Emilijos-Romanijos regionus), Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą ir neturėjus kontakto su tikėtinu ar patvirtintu COVID-19 atveju bei nejaučiant minėtų simptomų, jokių tyrimų atlikti ar imtis specialių priemonių nėra reikalo“, – teigiama Sveikatos apsaugos ministerijos tinklapyje.

Lietuvoje koronavirusas kol kas yra patvirtintas vienam žmogui – 39 metų šiaulietei, grįžusiai iš Veronos.

Iš viso ištirtas 201 mėginys, dar dėl penkių laukiama atsakymo. Tokius antradienio 13 val. 30 min. duomenis skelbia Sveikatos apsaugos ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.