Šiaulių policija: šis vyras pajutęs šaltą belangės alsavimą pasislėpė, padėkite jį rasti

Šiaulių apskrities policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnų akiratyje šiuo metu yra teisėsaugos institucijų dėmesio ne kartą sulaukęs ir už įvairius, dažniausiai ekonominio pobūdžio, nusikaltimus ne kartą teistas 46 metų Šiaulių rajono, Kuršėnų, gyventojas Giedrius Lukšas. Jis buvo vienos Panevėžyje registruotos, o veiklą Šiauliuose vykdžiusios įmonės direktorius.

 Šiaulių policija: šis vyras pajutęs šaltą belangės alsavimą pasislėpė, padėkite jį rasti.<br> Šiaulių apskrities VPK nuotr.
 Šiaulių policija: šis vyras pajutęs šaltą belangės alsavimą pasislėpė, padėkite jį rasti.<br> Šiaulių apskrities VPK nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2020, 11:40 AM, atnaujinta Mar 17, 2020, 11:47 AM

Kaip rašoma Šiaulių apskrities VPK pranešime, įmonės vadovas visada yra atsakingas už buhalterinės apskaitos organizavimą ir apskaitos dokumentų išsaugojimą, tačiau G.Lukšui tai buvo nepriimtina. Būtent, todėl jis pateko į pareigūnų akiratį ir yra įtariamas net šešiomis nusikalstamomis veikomis: neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimu, apgaulingu apskaitos tvarkymu, turto pasisavinimu, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimu, aprašyto ar areštuoto turto arba turto, kuriam nustatytas laikinas nuosavybės teisės apribojimas,perleidimu, paslėpimu, sunaikinimu ar sugadinimu, dokumento suklastojimu ar disponavimu suklastotu dokumentu.

Giedrius Lukšas bendrovės akcijas įsigijo ir jos direktoriumi tapo 2017 metų birželį. Įmonė užsiėmė prekyba medžio rąstais, durpių ir medžio pjuvenų briketais bei medžio pjuvenų granulėmis. Prekybą vykdė visoje Lietuvoje, tačiau daugiausia – Šiaurės Lietuvoje.

Tų pačių metų rudenį buvo gauta informacija, jog minėtoje bendrovėje apgaulingai tvarkoma buhalterinė apskaita, t. y., parduodant įvairiems fiziniams asmenims medžių bei durpių briketus, pajamos už parduotas prekes nefiksuojamos buhalterinėje apskaitoje.

Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą, kurio metu paaiškėjo, kad įmonėje dalis darbuotojų dirbo oficialiai, dalis darbams buvo samdomi neoficialiai. Pavyzdžiui, iš Rusijos ir Baltarusijos geležinkeliu su briketais ir medžio granulėmis atvykusius vagonus iškraudavo žmonės, su kuriais darbo sutartys sudarytos nebuvo. Dalis atlyginimo darbuotojams buvo mokama oficialiai, dalis, kaip paskatinimas už gerą darbą – neoficialiai. Už parduotą kurą buvo atsiskaitoma grynaisiais pinigais.

Nors daliai pirkėjų pinigų paėmimo kvitai ir buvo išrašomi, tačiau į buhalterinę apskaitą jie neįtraukiami, tiesiog atsidurdavo šiukšlių dėžėje. Gautos pajamos į įmonės sąskaitą nepatekdavo, jos atsidurdavo direktoriaus kišenėje.. Pareigūnai, siekdami surinkti nusikalstamo veikos įrodymus, ikiteisminio tyrimo metu apklausė apie 130 asmenų, iš minėtos įmonės pirkusių įvairios rūšies kuro.

Nei pridėtinės vertės, nei fizinių asmenų pajamų, nei valstybinio socialinio draudimo fondo mokesčių G.Lukšas nemokėjo. Todėl 2018 metais „Sodra“ kreipėsi į teismą dėl bankroto bylos minėtai įmonei iškėlimo. Įmonei buvo apribotas turtas. Tačiau to nepaisydamas, direktorius paslėpė areštuotą turtą, aiškindamas, jog įmonę pardavė. O realiai jis pagamino netikrą dokumentą – savo, vienintelio įmonės akcininko, sprendimą, kuriame nurodė tikrovės neatitinkančius duomenis, kad jis iš direktoriaus pareigų atleidžiamas, o direktore paskiriama Rusijoje gyvenenti moteris, nors ji niekada Lietuvos Respublikoje nebuvo. Šį pagamintą netikrą dokumentą elektroniniu būdu 2018 m. pabaigoje pateikė VĮ„Registrų centras“, pranešdamas apie pasikeitusį UAB vadovą.

Ikiteisminis tyrimas šiuo metu jau baigtas ir baudžiamoji byla perduota nagrinėti teismui.Tačiau tai – dar ne istorijos pabaiga.  

Ekonominių nusikaltimų tyrimo pareigūnų ir prokurorų reikalai su šiuo 46 metų kuršėniškiu nesibaigė. Šiuo metu jam atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas. Mat 2018 m. pabaigoje inscenizavęs savo bendrovės pardavimą ir įregistravęs jį kito asmens vardu, per statytinius, įtariama, jis ir toliau vykdė įmonės veiklą, toliau užsiėmė prekyba briketais bei medžio pjuvenų granulėmis ir toliau apgaulingai tvarkė apskaitą.

Iki praėjusių metų pabaigos teismai už ekonominio pobūdžio nusikaltimus jam buvo skyrę įvairių bausmių – baudų ir laisvės atėmimo bausmių, atidedant jų vykdymą. Kadangi vyras baudų nemokėjo ir dėl naujų nusikalstamų veikų vėl pateko į teisėsaugos akiratį, praėjusių metų gruodžio 19 d. jam paskirta reali 5 metų laisvės atėmimo bausmė ir 4-iems metams po bausmės atlikimo uždrausta dirbti privačių juridinių asmenų vadovu. Vyras, pajutęs šaltą belangės alsavimą į pakaušį, pasislėpė. Šių metų vasario viduryje paskelbta jo paieška, o dėl vengimo atlikti bausmę pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Asmenys, žinantys Giedriaus Lukšo buvimo vietą ar turintys kitos svarbios informacijos apie jį, kviečiami parašyti elektroniniu paštu tomas.reivytis@policija.lt arba paskambinti telefonu (8 677) 56 425.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.