Kaip siaubo filme: buvusią žmoną pasmaugti bandęs vyras išgirdo nuosprendį

Už pasikėsinimą nužudyti šeimos narį – buvusią žmoną – 29 metų Mantas Gaudušas nuteistas penkerių metų laisvės atėmimo bausme. Bausmės nesušvelnino nei pakeisti parodymai, nei nuteistojo motinos prašymas perduoti sūnų auklėti jai pagal laidavimą.

Klaipėdos apygardos teismo durys per paskebtą karantiną yra užrakintos.<br> lrytas.lt montažas.
Klaipėdos apygardos teismo durys per paskebtą karantiną yra užrakintos.<br> lrytas.lt montažas.
Klaipėdos apygardos teismo durys per paskebtą karantiną yra užrakintos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdos apygardos teismo durys per paskebtą karantiną yra užrakintos.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-03-25 06:09

Incidentas nutiko Kretingos rajone pernai rugsėjo 30-ąją, iškart po vidurnakčio.

Po konflikto su ketveriais metais jaunesne buvusia sutuoktine nuo alkoholio apsvaigęs M.Gaudušas pripuolė prie lovoje gulinčios moters, užspaudė ranka jai burną, kad negalėtų šauktis pagalbos, atsisėdo ant jos, pagąsdino, jog geruoju nesibaigs, išvadino bjauriais žodžiais, sugriebė už kaklo iš pradžių viena ranka, po to abiem ir spausdamas kaklą ją smaugė.

Išgelbėjo patėvis

Išgirdęs šurmulį moters patėvis įpuolė į kambarį ir atitraukė smurtautoją.

Išsigandusi nukentėjusioji išlėkė į lauką, paskambino policijai, paprašė iškviesti greitąją pagalbą ir pasislėpusi kieme laukė pareigūnų.

Medikai nukentėjusiajai nustatė poodines kraujosruvas, smulkius odos nubrozdinimus kakle, smulkias kraujosruvas veide, akių junginėse ir tai įvertino kaip nežymų sveikatos sutrikdymą.

Pažymėta, kad M.Gaudušas nebaigė nusikaltimo dėl priežasčių, nepriklausančių nuo jo valios.

Iš dalies prisipažinęs vyras teigė, kad moteriai buvo švelniai suėmęs kaklą viena ranka, tačiau jos nesmaugė ir nenorėjo sukelti skausmo ar nužudyti. Moteris jį kaltino dėl girtuokliavimo, jis ją – dėl neištikimybės.

„Namie girtuokliavau, pradėjome susirašinėti su buvusia žmona SMS, ji dirbo. Supratusi, kad esu neblaivus, liepė man išeiti.

Kai grįžo, vėl pradėjome bartis. Išėjau, mašinoje gėriau brendį. Paskui parėjau, nuėjau į vonią ir gėriau toliau, užsirūkiau. Ji atlėkė, išpylė brendį į tualetą, pradėjo mane tampyti, porą kartų ranka trinktelėjo į lūpas“, – teisme pasakojo M.Gaudušas.

Tuomet supykęs vyras moterį parvertė į lovą ir kelias sekundes laikė suėmęs už kaklo, kol į kambarį įbėgo moters patėvis.

Švelniai suėmė už kaklo?

„Nebuvau jos apžergęs, nebuvau burnos užspaudęs, išvadinau kekše. Ji nagais apibraižė man veidą. Nesmaugiau, tik švelniai viena ranka suėmiau už kaklo. Palaikiau gal kokias penkias–dešimt sekundžių, ne dvi minutes, kaip sako prokuroras“, – aiškino kaltinamasis ir pridūrė, kad dėl visko kaltas alkoholis, nes blaivus jis nebūna agresyvus.

Vyras teigė, kad po incidento abu susitaikė ir planuoja gyventi toliau kartu, augina dukrą. Skyrybos buvusios formalios siekiant apsaugoti šeimos turtą, nes dėl vyro skolų antstoliai buvo areštavę turtą.

Ikiteisminio tyrimo metu jo duoti parodymai esą užfiksuoti neteisingai, jis jautė tyrėjų psichologinį spaudimą, o valstybės skirtas gynėjas tik sėdėjo ir tylėjo.

Buvo įtūžusi, todėl melavo

Per pirmąsias kelias apklausas teigusi, kad buvo smarkiai išsigandusi dėl buvusio vyro smurto protrūkio ir baiminosi dėl gyvybės, moteris teisme visiškai pakeitė parodymus.

Jos teigimu, tąkart buvo labai įtūžusi, norėjo vyrui įgelti, todėl ir melavo, o teisme pasakė visą teisybę.

„Daviau parodymus be gailesčio, pridėdama visko, tiesiog norėjau suėsti žmogų, o paskui pasigailėjau. Paskambinau į prokuratūrą ir pasakiau, kad noriu pakeisti parodymus, bet man šiurkščiai atsakė, jog negalima, už tai gresia kalėjimas.

Niekada nesakiau, kad jis norėjo mane nužudyti. Žinau, kad to niekada nepadarytų. Dėl visko kaltas alkoholis. Jei būtų norėjęs, būtų pasmaugęs. Aš labai smulkutė. Ir mėlynių man iškart atsiranda dėl menkiausio prisilietimo. Tada tiesiog melavau, nes mane gąsdino tyrėja.

Jis padarė išvadas, lankosi pas psichologą, užsikodavo nuo alkoholio“, – teisme buvusį vyrą gynė moteris, pirmus tris kartus davusi vienodus, tikslius, detalius parodymus.

Priminus, kad savo jėgą vyras demonstruoja ne pirmą kartą – pernai sausį jai buvo sulaužyta nosis, tampyta už plaukų, – ji tikino, kad dėl visko pati buvo kalta. Ir dabar jam jokių pretenzijų neturi.

Sužalojimams reikėjo jėgos

Parodymus pakeitė ir moters patėvis. Iš pradžių sakęs, kad podukrą smaugiantį vyrą turėjo atitraukti abiem rankomis visa jėga ir net pamanęs, kad ji nebegyva, teisme aiškino, jog niekas nieko nesmaugė, tai tebuvęs paprasčiausias pagąsdinimas.

Teismo ekspertas patvirtino, kad atvežtai moteriai buvo nustatytos poodinės kraujosruvos, odos nubrozdinimai kaklo priekyje ir šonuose, petechnijos – smulkios kraujosruvos vokuose, akių junginėje apie rainelę, o kad taip nutiktų, spaudimo jėga turėjo būti pakankama ir švelniu veiksmu to nepavadinsi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.