Egzaminų įvertinimai buvo perkami Vilniaus rajono gimnazijos direktorės kabinete

Imti pinigus lengviau nei duoti. Tai teisme pripažino Vilniaus rajono Pagirių gimnazijos direktorė, už egzaminus iš užsieniečių ėmusi kyšius, o vėliau patikėjusi garsiu aferistu.

 Pagirių gimnazijos direktorė A.Mažonienė kaltinama ėmusi pinigus už egzaminų rezultatus. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
 Pagirių gimnazijos direktorė A.Mažonienė kaltinama ėmusi pinigus už egzaminų rezultatus. <br> V.Ščiavinsko nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 17, 2020, 2:21 PM, atnaujinta Aug 18, 2020, 8:19 AM

Didžiausia gėda. Taip savo būseną teisme apibūdino Vilniaus rajono Pagirių gimnazijos direktorė Aušra Mažonienė, teisiama už tai, kad būdama Valstybinės kalbos mokėjimo ir Konstitucijos pagrindų egzaminų kvalifikavimo komisijos Vilniaus rajone pirmininkė ėmė kyšius.

Vilniaus apygardos teisme ji susitiko ne tik su šį egzaminą už neteisėtą atlygį bandžiusiais išlaikyti užsieniečiais, bet ir su keturis kartus teistu aferistu 60-mečiu Alfredu Grigučiu, kuriam pati mokėjo pinigus.

Palyda – su pinigais

„Per visą gyvenimą nesu girdėjusi savo pavardės, tiek kartų nuskambėjusios tokiame neigiamame kontekste, kaip šiame teismo posėdyje“, – kalbėjo savo kaltę visiškai pripažįstanti ir dėl padarytų klaidų apgailestaujanti A.Mažonienė.

Teisme ji aiškinosi dėl kelių kyšininkavimo atvejų – pinigus jai siūlydavo užsieniečius į egzaminą lydintys asmenys.

Viena tokių – 73 metų vilnietė pensininkė Jelizaveta Popova. 2018 metų pradžioje ji atėjo pas egzaminų komisijai vadovavusią Pagirių gimnazijos direktorę A.Mažonienę ir paprašė pagalbos – trys užsieniečiai turėjo išlaikyti lietuvių kalbos ir Konstitucijos pagrindų egzaminą.

A.Mažonienė teigė, kad dėl sumos, už kurią užsieniečiai turėtų gauti teigiamus įvertinimus, jos nesitarė, bet J.Popova iškart padavė voką, kuriame buvo 500 eurų.

Po kurio laiko A.Mažonienė sužinojo, kad J.Popovos globojami užsieniečiai į egzaminą neatvyks. Atsiimti už juos sumokėtų pinigų į gimnaziją atėjo pati J.Popova.

A.Mažonienė teigė tądien su savimi tokios pinigų sumos neturėjusi, tad 500 eurų pasiskolino iš virtuvės vedėjos.

Egzaminą išlaikė nepasirodę

Tai nebuvo pirmas kartas, kai Vilniaus rajono egzaminų komisijai vadovavusiai A.Mažonienei buvo mokami pinigai.

Ji prisipažino, kad 2017 metais į jos kabinetą užėjo prieš daug metų savo užsienietį viršininką į lietuvių kalbos egzaminą lydėjęs Vilhelmas Bučys.

Vyras paprašė, kad egzaminą išlaikytų šeši užsieniečiai, kurie į egzaminą neatvyks.

„Mano didžiausiai gėdai, aš sutikau“, – teisme kalbėjo A.Mažonienė. V.Bučys jai perdavė voką, kuriame buvo 900 eurų. Pinigus paėmusi gimnazijos direktorė prisipažino pati užpildžiusi egzaminą neva laikiusių užsieniečių anketas.

Dėjosi ambasados darbuotoju

Skaudžiausiu šios keletą metų trukusios istorijos įvykiu A.Mažonienė pavadino susitikimą su daugybę žmonių apgavusiu aferistu A.Grigučiu.

„Būtų gerai, kad ta diena iš viso būtų neišaušusi“, – apie dieną, kai A.Grigutis užėjo į jos kabinetą, kalbėjo gimnazijos direktorė.

Pirmą kartą šį veikėją A.Mažonienė pamatė 2018 metų pavasarį, kai jis palydėjo atsiimti pažymos apie išlaikytą egzaminą atėjusį turką. Tuomet A.Grigutis prisistatė Turkijos ambasados darbuotoju.

Po kurio laiko tariamas ambasados darbuotojas vėl apsilankė Pagirių gimnazijoje. Su raštinės vedėja besikalbantį veikėją direktorė pamatė per stiklinę sieną ir atėjo pasidomėti, ko jis atvyko.

Tada A.Grigutis užėjo į direktorės kabinetą, o pokalbis su juo rimtai išgąsdino A.Mažonienę.

Ir barė, ir siūlė pagalbą

Moteris pasakojo, jog A.Grigutis itin griežtu tonu aiškino, kad egzaminą neva išlaikęs turkas tuo metu visai negalėjo būti Lietuvoje, todėl už jį išlaikyti egzaminą galėjo kas nors kitas.

Įjungęs telefono garsiakalbį jis skambino tariamam pareigūnui, galiausiai pareikalavo visų jį egzaminavusių pedagogų sąrašo.

Sušvelninęs toną A.Grigutis ėmė siūlyti pagalbą – esą tam, kad Kaune pradėtas tyrimas nebūtų perkeltas į Vilnių, reikia sumokėti 3 tūkst. eurų. A.Grigutis tvirtino, kad Kaune jo pažįstami pareigūnai tyrimą gali visai nutraukti.

„Aš labai išsigandau dėl situacijos, apie kurią kalbėjo A.Grigutis, tad kai jis ėmė kalbėti apie pagalbą, sutikau“, – sakė A.Mažonienė. Tuo metu egzaminų komisijos vadovė teigė dar nežinojusi apie jokį teisėsaugos tyrimą.

Nustebino nauja istorija

Tuo metu A.Grigutis teismui tvirtino jau žinojęs, kad egzaminų komisijos ir jos vadovės veikla domisi ir Specialiųjų tyrimų tarnyba, ir Valstybės saugumo departamentas.

Ne kartą įvairių tarnybų pareigūnu prisistačiusio A.Grigučio teigimu, tai jis sužinojęs iš Viktoro Leonovo, esą dirbusio Antiteroristinio biuro Anglijoje vadovu.

Buvusiu šio biuro darbuotoju teismui prisistatė ir pats A.Grigutis. Šiuo metu jis atlieka laisvės atėmimo bausmę ir į teismą yra vežiojamas iš pataisos namų.

Iš kur Antiteroristinio biuro vadovas Londone galėjo žinoti apie Lietuvoje atliekamus tyrimus, A.Grigutis paaiškinti negalėjo.

Paslaptingas turkas dingo

A.Grigutis neigė ir tai, kad pinigus iš A.Mažonienės paėmė už pažadą paveikti pareigūnus. Jo teigimu, pinigus reikėjo grąžinti turkui, kuris kažkam buvo sumokėjęs už fiktyvų egzaminą, bet pastebėję, kad jis visiškai nesupranta lietuviškai, Migracijos tarnybos pareigūnai jam nesuteikė leidimo gyventi Lietuvoje.

„Viskas paprasta – paslauga nebuvo suteikta, tikslas nepasiektas, todėl pinigus reikėjo grąžinti“, – aiškino A.Grigutis. Bet pats prisipažino turkui pinigų neatidavęs – jis esą jau buvo išvykęs iš Lietuvos, todėl visi pinigai liko jam.

A.Grigučio versija apie turką atsirado tik teismo salėje. Apie tai nieko nebuvo girdėjęs nei prokuroras, nei A.Mažonienė, iš kurios buvo prašoma pinigų tik už tyrimo nutraukimą.

„Tada mano smegenys veikė tik viena kryptimi – iš kur gauti tokią pinigų sumą“, – kalbėjo pedagogė. Ji teigė atsiėmusi pinigus, kuriuos buvo paskolinusi vaikams, lombarde užstatė savo auksinius papuošalus.

Pinigus A.Grigučiui ji sumokėjo dalimis. Atsiimti pinigų jis atvykdavo ir prie jos namų, ir prie gimnazijos.

Persigalvojo, bet įkliuvo

Prieš teismą stojo ir už lietuvių kalbos egzamino rezultatus mokėję sutuoktiniai iš Baltarusijos 47 metų Jurijus Rubiankovas bei 42 metų Veronika Kulešova.

Bylos duomenimis, kad išlaikytų Pagirių gimnazijoje vykusį lietuvių kalbos ir Konstitucijos pagrindų egzaminą, J.Popovai jie davė tūkstantį eurų. Pensininkė 500 eurų perdavė egzaminų komisijos pirmininkei, dar 20 eurų – vienai komisijos narei.

Su šia pensininke buvo supažindintas ir futbolininkas iš Kamerūno Serge Hyacinthe Tatiefangas. Byloje teigiama, kad už pagalbą laikant egzaminą J.Popovai jis sumokėjo 150 eurų, tačiau teisme futbolininkas tvirtino davęs 500 eurų.

Dešimt metų Lietuvoje gyvenantis, čia šeimą sukūręs ir įvairiose komandose žaidęs 32 metų S.H.Tatiefangas teigė žinojęs egzamino datą, bet persigalvojęs ir nusprendęs jo nebelaikyti.

Policija įtariamuosius sulaikė tuomet, kai nelaikyti egzamino nusprendęs S.H.Tatiefangas nuvažiavo pas J.Popovą atsiimti pinigų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.